Consiliul Afaceri Generale (CAG) al Uniunii Europene (UE) se reuneşte la 21 martie 2023, la Bruxelles, pentru a discuta teme precum pregătirea apropiatului Consiliu European, relaţiile dintre UE şi Regatul Unit, semestrul european sau dialogul anual privind statul de drept, informează site-ul Consiliului, conform Agerpres.
Miniştrii vor continua, în cadrul reuniunii din 21 martie, pregătirile pentru reuniunea Consiliului European din 23-24 martie 2023 prin examinarea proiectului de concluzii. În cadrul viitoarei reuniuni, liderii UE vor aborda subiecte precum Ucraina, competitivitatea, piaţa unică sau economia şi energia.
În privinţa relaţiilor dintre UE şi Regatul Unit, se aşteaptă adoptarea, de către Consiliu, a două decizii privind poziţia Uniunii care urmează să fie aprobată în cadrul Comitetului mixt şi al Grupului de lucru consultativ mixt, instituit prin Acordul de retragere dintre UE şi Regatul Unit. Aceste decizii sunt legate de acordul politic de principiu privind cadrul Windsor, la care au ajuns Comisia Europeană şi Guvernul Regatului Unit la 27 februarie 2023.
Încă de la începutul negocierilor cu privire la acordul de retragere, atât Regatul Unit, cât şi UE au recunoscut circumstanţele specifice ale insulei Irlandei. Cele două părţi au admis necesitatea de a menţine Acordul din Vinerea Mare (Acordul de la Belfast) din 1998, care evită o frontieră strict controlată pe insula Irlandei şi protejează cooperarea dintre nord şi sud. Soluţia a luat forma protocolului privind Irlanda şi Irlanda de Nord, care: evită o frontieră strict controlată între Irlanda şi Irlanda de Nord şi păstrează integritatea pieţei europene unice a mărfurilor. Protocolul se aplică începând cu 1 ianuarie 2021, conform https://commission.europa.eu/.
Cu privire la semestrul european, miniştrii vor examina un raport al preşedinţiei suedeze care sintetizează contribuţiile formaţiunilor Consiliului în legătură cu pachetul privind semestrul european 2023. Preşedinţia va prezenta o foaie de parcurs actualizată pentru semestrul european 2023, se arată pe https://www.consilium.europa.eu/. De asemenea, Consiliul va decide asupra transmiterii Consiliului European, spre aprobare, a unui proiect de recomandare pentru 2023 privind politica economică a zonei euro.
Semestrul european oferă un cadru pentru coordonarea politicilor economice din întreaga Uniune Europeană. El permite ţărilor membre să discute planurile lor economice şi bugetare şi să monitorizeze progresele în anumite momente din cursul unui an, scrie https://www.consilium.europa.eu/.
Un alt subiect pe ordinea de zi este dialogul anual privind statul de drept, miniştrii de resort având o discuţie specifică fiecărei ţări. Schimbul de opinii se va axa pe principalele evoluţii din Slovacia, Finlanda, Belgia, Bulgaria şi Republica Cehă, potrivit https://www.consilium.europa.eu/.
Raportul din 2022 privind statul de drept include câte un capitol pentru fiecare din cele 27 de state membre. El analizează evoluţiile pozitive şi negative din statele membre în patru domenii-cheie pentru statul de drept: sistemul de justiţie, cadrul anticorupţie, pluralismul mass-mediei şi alte aspecte instituţionale legate de sistemul de control şi echilibru. Analizând aceste domenii, Comisia a continuat să îşi aprofundeze evaluările şi să monitorizeze provocările şi evoluţiile identificate în cele două rapoarte anterioare, informează https://www.consilium.europa.eu/.
Reuniunea anterioară a Consiliului Afaceri Generale al Uniunii Europene s-a desfăşurat la 21 februarie 2023, la Bruxelles, în cadrul acesteia discutându-se teme precum cutremurele din Turcia şi Siria, rezilienţa la dezastre, Convenţia de la Istanbul etc. De asemenea, Consiliul a adoptat un regulament care va permite statelor membre să adauge un nou capitol dedicat REPowerEU în planurile lor naţionale de redresare şi rezilienţă din cadrul NextGenerationEU. Scopul este acela de a finanţa investiţii-cheie şi reforme care vor ajuta UE să îşi diversifice aprovizionarea cu energie şi să pună capăt dependenţei sale de importurile de combustibili fosili din Rusia, scrie site-ul Consiliului.
Consiliul Afaceri Generale (CAG) este una dintre cele zece formaţiuni ale Consiliului UE, care pregăteşte reuniunile Consiliului European şi urmăreşte rezultatele acestora, dar, în acelaşi timp, este responsabil şi de o serie de domenii de politică transsectorială. Politicile transsectoriale, de care se ocupă CAG, sunt extinderea UE şi negocierile de aderare, adoptarea cadrului financiar multianual (planul bugetar pe şapte ani al UE), politica de coeziune, organizarea instituţională a UE. CAG se ocupă, de asemenea, de orice alt dosar pe care i-l încredinţează Consiliul European.
Consiliul Afaceri Generale este alcătuit, în principal, din miniştrii afacerilor europene ai tuturor statelor membre ale UE. La reuniuni este reprezentată şi CE prin comisarul care răspunde de relaţiile interinstituţionale, în funcţie de subiectul dezbătut. Consiliul UE exercită, împreună cu PE, funcţiile legislativă şi bugetară, fiind compus din câte un reprezentant la nivel ministerial al fiecărui stat membru, potrivit art. 16 din Tratatul Uniunii Europene, vizitat pe site-ul https://eur-lex.europa.eu/.