Preşedintele Autorităţii Vamale Române Marcel Mutescu şi Directorul Serviciului Vamal al Republicii Moldova Igor Talmazan, s-au întâlnit pentru a discuta modalităţi concrete de consolidare a cooperării operative pentru fluidizarea traficului frontalier de mărfuri şi pasageri şi securizării frontierei comune, în vedere creşterii capacităţii celor două ţări de a răspunde provocărilor actuale, conform unui comunicat remis redacţiei.
Conform comunicatului, în perioada 21-22 februarie 2024, delegaţia Autorităţii Vamale Române, condusă de preşedintele Marcel Mutescu, a primit vizita de lucru a omologilor săi de peste Prut însoţiţi de directorul Serviciului Vamal al Republicii Moldova, Igor Talmazan.
În prima zi a întâlnirii, discuţiile s-au axat pe proiectele aflate în desfăşurare la birourile vamale situate la frontiera comună, proiecte care privesc modernizarea infrastructurii, eficientizarea schimbului de informaţii şi a controlului vamal, dar şi schimburi de experienţă privind aspecte practice de aplicare a legislaţiei vamale europene.
O atenţie specială a fost alocată proiectului comun de infrastructură mare "Reabilitarea şi modernizarea birourilor vamale de frontieră de pe graniţa România-Moldova, respectiv birourile vamale Albiţa-Leuşeni, Sculeni-Sculeni şi Giurgiuleşti-Giurgiuleşti" - RMCO/4.3/1, care reprezintă unul din proiectele majore de investiţii de importanţă strategică pentru dezvoltarea zonei de frontieră între statele partenere, implementat de Autoritatea Vamală Română, în parteneriat cu Serviciul Vamal al Republicii Moldova.
Cei doi şefi ai administraţiilor vamale au discutat astfel modalităţi concrete de consolidare a cooperării operative pentru fluidizarea traficului frontalier de mărfuri şi călători şi securizării frontierei comune, în vedere creşterii capacităţii celor două ţări de a răspunde provocărilor actuale.
"Optimizarea controlul vamal în birourile de pe frontiera comună cu Republica Moldova a constituit tot timpul o prioritate pentru vama română. Modernizarea acestora şi îmbunătăţirea condiţiilor de efectuare a controlului vamal reprezintă un pas foarte important în vederea îmbunătăţirii capacităţii de trecere a frontierei. Am încredere că strânsa cooperarea dintre cele două autorităţi vamale, confirmată şi de aceasta întâlnire, va aduce beneficii importante atât pentru cetăţeni cât şi pentru schimburile comerciale.", a menţionat preşedintele Autorităţii Vamale Române, Marcel Mutescu.
În cea de-a doua zi, delegaţia Serviciului Vamal al Republicii Moldova a efectuat o vizită la Biroul Vamal de Interior Poştă şi Biroul Vamal de Frontieră Otopeni unde inspectorii vamali le-au prezentat modul de desfăşurare a controlului vamal al mărfurilor. Acest context a fost unul foarte favorabil pentru reprezentaţii celor două administraţii vamale pentru a face schimb de experienţă şi bune practici, apreciat ca fiind foarte util în special pentru Serviciului Vamal al Republicii Moldova care doreşte înfiinţarea unui punct central pentru gestionarea trimiterilor poştale.