ILEANA LUMINIŢA BĂLĂLĂU, DEPARTAMENTUL PENTRU DEZVOLTARE DURABILĂ: "Facem paşi pentru îndeplinirea Agendei 2030 în domeniul dezvoltării durabile"

Materii Prime #Energie / 28 februarie 2019

"Facem paşi pentru îndeplinirea Agendei 2030 în domeniul dezvoltării durabile"

Actualizare - MIHAIL ŞTEFAN, DIRECTOR EXECUTIV ROMEPS: "Se urmăreşte, la nivel european, reabilitarea fondului naţional de clădiri"

Noua Directivă Europeană 2018/844, privind eficienţa energetică a clădirilor, a introdus şi un articol prin care se stabileşte că fiecare stat membru trebuie să elaboreze o strategie pe termen lung pentru sprijinirea şi reabilitarea fondului construit naţional de clădiri rezidenţiale şi nerezidenţiale, atât publice, cât şi private, transformându-le în proprietăţi eficiente energetic, cu emisii scăzute de carbon, înainte de 2050, facilitând astfel transformarea profitabilă din punct de vedere economic a clădirilor existente în imobile cu un consum redus de energie, a subliniat Mihail Ştefan, director executiv ROMEPS.

Printre altele, domnul Ştefan a menţionat: "Investiţiile în eficienţă energetică reprezintă una dintre cele mai inteligente modalităţi de a sprijini tranziţia către o economie cu emisii reduse de carbon şi un instrument-cheie pentru implementarea Acordului de la Paris (#MakeOurPlanetGreatAgain). Iniţiativa este un acord mondial care reprezintă un plan de acţiune privind schimbările climatice, implicit a reducerii cantităţii globale de dioxid de carbon şi a emisiilor de compuşi din carbon".

(V.D.)

-------

Actualizare - MARCEL DUMITRU MICLĂU, ANOFM: "Ţara noastră are o rată a şomajului de 3,32%"

La nivel mondial, rata şomajului este de 5%, iar la nivel european 6,6% având în vedere că tehnologizarea face ca locurile de muncă să fie, uneori, mai puţine, potrivit datlor ANOFM.

Marcel Dumitru Miclău a adăugat: "România stă foarte bine în acest clasament, având o rată a şomajului de 3,32%. Ne dorim foarte mult să avem forţă de muncă pentru toţi investitorii care doresc să dezvolte afaceri în ţara noastră. Paradigma s-a schimbat. Dacă în ultimii ani aveam forţă de muncă şi nu aveam locuri de muncă, acum avem locuri de muncă şi ne lipseşte forţa de muncă calificată".

În prezent, sunt contractaţi 400 de milioane de euro din fonduri europene pentru stimularea forţei de muncă, iar alte 170 de milioane sunt în faza de acreditare, potrivit domnului Marcel Dumitru Miclău, Secretar General al Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă (ANOFM).

Domnia sa a declarat că până în 2021 vor fi atrase în total pe segmental de stimulare a forţei de muncă 700 de milioane de euro, din fonduri UE.

Secretarul ANOFM a mai precizat, legat de creiza forţei de muncă, că în 2017 erau înregistraţi 359.000 de şomeri, la nivelul anul 2018 - 288.000, iar la 31 ianuarie erau 289.000.

Domnia sa a precizat că, de aproximativ doi ani de zile, ANOFM dezvoltă măsuri de stimulare a ocupării locurilor de muncă, atât pentru investitori-angajatori, cât şi pentru persoanele în căutarea unui loc de muncă.

(A.T.)

--------

Actualizare 11:40 Ţara noastră face paşi pentru îndeplinirea Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă, a subliniat Ileana Luminiţa Bălălău, consilier în cadrul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă. Conform domniei sale, acest document programatic este cel mai important pentru departamentul pe care îl reprezintă.

Printre altele, doamna Bălălău a menţionat: "Este o agendă gobală cu 17 obiective de dezvoltare durabilă, iar obiectivul numărul 7 este asigurarea accesului tuturor la energie, la preţuri accesibile, într-un mod sigur şi modern. Avem strategia Europa 2020, dar urmeazaă să ne gândim la ce vom face până în 2030, în raport cu Agenda. Printre priorităţile Agendei 2030 se numără trecerea de la economia liniară la cea circulară, pe corectarea dezechilibrelor din sistemul alimentar, precum şi adaptarea sectorului energetic a cădirilor şi mobilităţii la cerinţele viitorului".

Oficialul a mai anunţat că Departamentul nostru pentru dezvoltare durabilă are reprezentanţi la UE care lucrează la Consiliul European ca să dea liniile generale pentru noua strategie până în 2030 pentru dezvoltarea durabilă.

Luminiţa Bălălău a mai declarat că procesul de revizuire a strategiei a durat un an de zile, iar documentul final a fost adoptat prin HG, în noiembrie anul trecut. Domnia sa a adăugat: "Sectorul energetic este prinicipaul emitent în sectorul gazeor cu efect de seră. (...) Securitatea energetică este o altă prioritate a noastră, iar România are un nivel de siguranţă energetică de peste 74%, acesta scăzând în ultima perioadă, din cauza lipsei de investiţii".

Departamentul de stat colaborează cu INS şi cu ministerele abilitate, în vederea analizării bugetului necesar pentru implementarea strategiei, conform sursei citate: "Suntem în etapa în care ne-am stabilit liniile generale şi strategia, urmează planul detaliat şi bugetarea, ca să punem în practică această Agendă".

(E.O.)

------

Actualizare 11:30 RADU COSTAN, HIRSCH POROZELL:"Polistirenul expandat, cea mai eficientă soluţie de izolare termică"

Polistirenul expandat reprezintă cea mai eficientă soluţie de izolare termică a clădirilor, potrivit domnului Radu Costan, director de marketing la compania Hirsch Porozell, care precizează: "Atunci când termoizolăm clădirile cu polistiren expandat urmărim confortul termic - să fie căldură iarna şi răcoare vara. Mai urmărim şi costurile acestei

termoizolaţii, care trebuie să fie eficiente - atât cele de realizare, cât şi cele de exploatare ulterioară".

Potrivit domniei sale, calităţile unui produs termoizolant sunt dovedite de coeficientul de trasfer termic, care, cu cât este mai mic, cu atât mai bine.

Legat de costuri, Radu Costan susţine că un metru cub de polistiren expandat costă în mede 35 de euro (cel destinat faţadei clădirilor), iar în cazul celui mai apropiat concurent, al doilea cel mai folosit produs din industrie - vata bazaltică, costul este dublu, iar coeficientul de transfer termic, mai mare.

"Este limpede că polistirenul expandat este cea mai eficientă soluţie de termoizolare", concluzionează domnul Costan, adăugând că în ţara noastră acesta reprezintă 90% din piaţa de profil, trend remarcat şi în Europa.

(A.V.)

------

Actualizare 10:40 Radu Grigorescu, director executiv Qetics: "Sistemele Etics, corect puse în aplicare la nivelul imobilelor, fie ele noi sau reabilitate termic, contribuie, în mod dramatic, la scăderea consumului termic şi reducerea amprentei de carbon asupra mediului înconjurător, având în vedere, totodată, şi standardele cerute de economia circulară, mai exact reciclarea permanentă".

(R.R.)

------

Astăzi, de la ora 10:00, se desfăşoară Masa Rotundă ROMEPS cu tema " Performanţă energetică - trenduri europene, produse şi tehnologii, legislaţie şi reglementări", în organizarea ziarului BURSA, Restaurantul Elisabeta, Sala Oglinzilor, din Bd. Regina Elisabeta nr. 45, Bucureşti.

Teme propuse:

Ordonanţa OUG 114/2018 - norme de aplicare şi implicaţii în domeniul termoizolării;

Eficienţa energetică şi confortul termic;

Casa pasivă şi trendurile europene în construcţiile "nzeB - SOL nzeB";

Polistirenul expandat ca soluţie termoizolantă şi alternative comparabile;

Relaţia pieţei cu autorităţile;

Finanţarea în domeniul reabilitării termice - creditele bancare versus fondurile europene (probleme, tendinţe europene, legislaţie);

Soluţii pentru criza forţei de muncă / optimizarea OUG 114/2018;

Influenţa asociaţiilor similare din afara ţării (EUMEPS) în piaţa de profil.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Excelenta idee

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb