PNL : " S-a aprobat astăzi plata celei de-a doua tranşe din PNRR"

D.R.
Fonduri Europene / 28 iunie 2023

 PNL : " S-a aprobat astăzi plata celei de-a doua tranşe din PNRR"

PNL precizează, după aprobarea de către CE, a celei de-a doua cereri de plată prin PNRR că, Nicolae Ionel Ciucă, împreună cu ministrul Marcel Boloş au făcut posibilă o creştere record a ratei de absorbţie a fondurilor europene: de la 54% la 77%, informează News.ro.

"Ca urmare a eforturilor guvernului condus de preşedintele PNL, s-a aprobat astăzi plata celei de-a doua tranşe din PNRR, în valoare de aproape 3 miliarde de euro. În mandatul său de premier, preşedintele PNL, Nicolae Ionel Ciucă, împreună cu ministrul Marcel Boloş au făcut posibilă o creştere record a ratei de absorbţie a fondurilor europene: de la 54% la 77%. Demersurile PNL s-au concretizat şi în aprobarea primei cereri de plată, în octombrie 2022, cu o valoare de 2,6 miliarde de euro", a transmis PNL.

Implementarea ţintelor şi jaloanelor din PNRR este o prioritate categorică pentru PNL, acesta fiind şi motivul pentru care - urmare a dialogului consistent şi permanent avut cu Comisia Europeană în ultimele luni de către guvernul condus de preşedintele PNL - România a reuşit azi să obţină aprobarea plăţii celei de-a doua tranşe.

"România nu va pierde niciun ban din PNRR: suma rămasă de plată - 53 milioane de euro, parte a acestei tranşe de aproape 3 miliarde - va fi încasată în următoarele 6 luni, acesta fiind timpul pus la dispoziţie de Comisia Europeană pentru îndeplinirea jaloanelor restante", precizează liberalii.

Comisia Europeană a aprobat astăzi o evaluare preliminară pozitivă a unei părţi din jaloanele şi ţintele legate de cea de-a doua cerere de plată a României în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă (MRR). Două jaloane legate de investiţiile în energie nu au fost atinse în mod satisfăcător. "Încurajăm România să îşi accelereze eforturile în următoarele şase luni cu privire la cele două etape legate de investiţiile în energie care nu sunt încă realizate. Încurajăm toate statele membre, inclusiv România, să procedeze rapid la punerea în aplicare a planurilor lor de redresare şi rezilienţă. Comisia este alături de voi", a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Planul de redresare şi rezilienţă al României include o gamă largă de măsuri de investiţii şi reformă, grupate în cadrul a 15 componente tematice. Planul este sprijinit de peste 29 de miliarde de euro sub formă de granturi şi împrumuturi, din care 13 % (3,7 miliarde de euro) i-au fost plătite României sub formă de prefinanţare, în decembrie 2021 (1,8 miliarde de euro sub formă de prefinanţare din granturi) şi în ianuarie 2022 (1,9 miliarde de euro sub formă de prefinanţare din împrumuturi). La 27 octombrie 2022, România a primit prima tranşă de 2,6 miliarde de euro (1,8 miliarde EUR sub formă de granturi şi 0,8 miliarde EUR sub formă de împrumuturi), în afara prefinanţării.

Plăţile din cadrul MRR se bazează pe performanţă şi depind de punerea în aplicare de către statele membre a investiţiilor şi a reformelor prezentate în planurile lor de redresare şi rezilienţă.

În conformitate cu articolul 24 alineatul (6) din Regulamentul privind Mecanismul de redresare şi rezilienţă, evaluarea preliminară pozitivă şi suspendarea plăţilor sunt două proceduri distincte care urmează paşi diferiţi.

În ceea ce priveşte evaluarea preliminară pozitivă: Comisia a transmis Comitetului economic şi financiar (CEF) evaluarea sa preliminară pozitivă cu privire la îndeplinirea de către România a jaloanelor şi ţintelor, solicitându-i avizul. Avizul CEF, care urmează să fie emis în termen de cel mult patru săptămâni, ar trebui luat în considerare în evaluarea finală a Comisiei. Plata către România poate fi efectuată după ce Comisia adoptă decizia.

Din acel moment, România va avea la dispoziţie o perioadă de şase luni pentru a îndeplini în mod satisfăcător jaloanele restante. În această perioadă de şase luni, Comisia se va angaja într-un dialog activ cu autorităţile române.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb