Prima Development Group prezintă 5 avantaje actuale pentru care să investeşti în imobiliare

T.B.
Companii / 20 iunie 2023

 Prima Development Group prezintă 5 avantaje actuale pentru care să investeşti în imobiliare

Contextul complicat socio-economic şi politic din ultimii ani (care a condus chiar la apariţia unui nou cuvânt în dicţionare - permacrisis - cu sensul de perioadă prelungită de instabilitate şi insecuritate) a stârnit preocuparea multora referitor la cele mai potrivite metode de securizare a economiilor. Cum pot fi protejate acestea de inflaţie? Imobiliarele au fost considerate dintotdeauna unul dintre tipurile de investiţii cu cele mai reduse riscuri. Iată 5 dintre avantajele investiţiilor în imobiliare, în contextul de astăzi.

1.Asigurarea unui venit cu flux constant

Unul dintre cele mai "atrăgătoare" avantaje ale investiţiilor în imobiliare este că asigură un venit cu flux constant prin închirierea proprietăţilor.

Spre deosebire de alte tipuri de investiţii, în care dividendele se încasează, de regulă, anual, după închiderea situaţiilor financiare (mai ales în cazul companiilor listate la bursă), proprietarii de imobile oferite spre închiriere primesc chiria lunar. Şi, chiar dacă din timp în timp, apartamentele au nevoie de reparaţii sau renovări, investiţia rămâne una pasivă - nu e necesar ca proprietarul să se implice zilnic pentru ca investiţia să rămână profitabilă.

De la începutul acestui an, preţul chiriilor s-a majorat cu 10%, conform specialiştilor în domeniu şi încă urmează să mai crească - un avantaj pentru cei care deţin apartamente de închiriat. Iar în contextul economic actual, proprietarii unor astfel de apartamente nu trebuie să se teamă că vor rămâne fără chiriaşi. "În urmă cu 2 ani, valoarea chiriei unui apartament era apropiată sau chiar mai mare decât nivelul ratei pentru achiziţionarea lui. Acum, rata a ajuns să fie cu 20-25% mai mare decât valoarea chiriei, din cauza nivelului ridicat al dobânzilor", explică Adrian Stoichină, COO Prima Development Group, unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din România, din sectorul rezidenţial.

2.Ai siguranţa investiţiei într-un activ tangibil

Cele mai multe persoane care optează pentru investiţii în imobiliare aleg această variantă pentru siguranţa investiţiei într-un activ tangibil. Mai ales în perioadele de insecuritate socială şi economică, precum este cea actuală, investiţiile în imobiliare sunt favorizate. Investiţia într-o locuinţă este, de altfel, garantată de dreptul asupra proprietăţii private şi nu depinde de mersul economiei sau de modul în care o bancă sau o companie îşi desfăşoară business-ul. Fie că este închiriat sau nu, apartamentul rămâne un bun al proprietarului, care poate dispune de el în orice mod - să-l închirieze, să-l vândă sau să locuiască în el.

3.Activele imobiliare îşi cresc valoarea în timp

Investiţiile în imobiliare conferă nu doar siguranţă şi stabilitate financiară, ci au şi avantajul de a-şi creşte valoarea în timp, lucru valabil în special în România. În medie, achiziţia unui apartament de 55 mp, fără finanţare bancară, este amortizată, în Bucureşti, în 7,5 ani, iar în Cluj, unde ritmul de creştere al imobiliarelor a fost mai accelerat, în 11 ani (conform Raportului asupra Stabilităţii Financiare, publicat anul acesta de Banca Naţională a României). Astfel, până la achitare, apartamentul şi-a crescut deja valoarea în timp, mai ales dacă este respectată o anumită strategie în ce priveşte alegerea lui. Pe lângă aceasta, investiţia aduce şi un randament anual.

Pe de altă parte, conform ultimului raport Colliers, preţurile locuinţelor au crescut, în medie, în ultimii ani, în Uniunea Europeană cu 38%. România încă are cele mai accesibile preţuri în domeniul imobiliar raportat la salariul mediu, dar există o tendinţă de creştere a acestora pentru alinierea la preţurile practicate în marile oraşe europene. Acest context creează premise extrem de atractive pentru investitorii din domeniul imobiliar.

"Cine doreşte să investească într-un apartament pe care să-l închirieze e bine să fie atent la câteva aspecte", recomandă Adrian Stoichină. "Nu contează doar cât de mare e suprafaţa, ci şi compartimentarea şi dacă spaţiul beneficiază de suficientă lumină naturală. Proporţiile camerelor, adâncimea teraselor şi balcoanelor, echiparea cu tehnologii performante şi, în general, toate detaliile sunt importante când achiziţionezi un apartament. Prima Development Group a introdus în domeniul dezvoltării imobiliare rezidenţiale un nou concept, acela de locuinţă fiabilă, cu referire la apartamentele care-şi cresc valoarea în timp, foarte potrivite atât pentru locuire, cât şi pentru închiriere pe termen lung. De la locul amplasării, la dotări şi cele mai mici detalii de construcţie, o locuinţă fiabilă este construită cu gândul de a fi o bună investiţie, de a-şi creşte valoarea peste ani", mai spune COO-ul Prima Development.

4.Protecţie împotriva inflaţiei

În contextul unei inflaţii tot mai accentuate şi a perspectivelor economice nesigure, este firesc ca oamenii să caute investiţii care să le protejeze economiile de devalorizare. Una dintre investiţiile tradiţionale în vremuri mai dificile este cea în imobiliare, pentru că oferă protecţie împotriva inflaţiei. Aceasta pentru că, pe de-o parte, contractele de închiriere ţin pasul cu piaţa şi se actualizează la un nivel mai ridicat, iar pe de altă parte, în perioadele inflaţioniste, există şi aprecieri ale valorii apartamentelor.

5.Diversificarea portofoliului

Investiţiile în imobiliare sunt şi o bună opţiune de diversificare a portofoliului şi pot funcţiona ca o altă linie de business, care să confere mai multă stabilitate financiară, profit constant şi totodată reducerea riscului de pierderi. Investiţiile imobiliare sunt mai puţin expuse la riscurile pieţei şi oferă un control mai mare asupra activelor. Aduc stabilitate, un randament atractiv şi protecţie împotriva inflaţiei.

Când este momentul potrivit pentru investiţiile în imobiliare? "Preţurile imobiliarelor au scăzut deja în valoare relativă şi, probabil, vedem acum un minim al lor. Pe parcursul ultimului an, cei mai mulţi dezvoltatori au păstrat preţurile apartamentelor, deşi cele ale materialelor de construcţii s-au majorat semnificativ. În plus, în viitorul apropiat este puţin probabil să asistăm la o scădere consistentă a preţurilor apartamentelor", explică Adrian Stoichină. "Contextul socio-economic şi geopolitic actual a condus la scăderea interesului clienţilor pentru locuinţe şi, ca urmare, la scăderea preţurilor (în valoare relativă). Însă, dacă ţinem cont de ciclurile economice, observăm că perioadele în care clienţii sunt puţini sunt cele în care se pot face achiziţiile şi investiţiile care, pe termen lung, sunt cele mai rentabile. Din acest motiv, consider că acum este un moment mai potrivit pentru achiziţie decât mai târziu, când e posibil ca preţurile apartamentelor să crească", mai spune COO-ul Prima Development Group.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Activele imobiliare de la noi sunt praf (calitate zero si preturi uriase).

    Un dezvoltator imobiliar ne indeamna sa cumparam imobile!!

    1. si zice "rau"?

      problema e ca de "cumparat" se cumpara cand nu se striga; de cumparat se cumpara cand piata plange - azi e boierie si veselie ; de cumparat se cumpara in somaj bomba nu somaj spre minime si speculative bomba pe tavan; de cumparat se cumpara cu NPLuri bomba nu NPLuri spalate ciclic pe indatorarea altor noi veniti in piata. 

      Eu am invatat din experienta a 2 cicluri ca dupa fiecare ciclu de inflatie (speculativa financiara imobiliara de credit) a urmat ISTORIC ISTORIC deflatie (speculativa financiara imobiliara de credit). 

      Nu gasesc motive sa cumpar "angro" imobiliare atat timp cat sunt mertane si audii in ghetorurile romanieie in timp ce somajul este declarat minim si in timp ce e freacangeala de nemunca la colt de strata si chiar la munca. 

      s c cret 

    asigurare in potriva infaltiei :HA HA HA!

    exista randamente pozitive sau negative atat in inflatie cat si in deflatie! 

    intreb pentru un prieten ma asigura si in potriva DEFLATIEI? sa il intreb pe domnul ISARESCU? 

    Am vazut ce a ajutat in Japonia si Italia = le-au rupt mufa la aia din trecut! 

    "randamente din chirie" - care randamente? negative sau pozitive? 

    randamente in deflatie? 

    activele imobiliare isi cresc "Valoarea" in timp... 

    la ce tip de valoare va referiti aici... nominala reala (in raport inflatie/deflatie).... cantitati marfa? cantitati bani reali?.... 

    ca u stiu din experienta ca isi rup ciclic mufa... grav in deflatie... si vin bancherii la foc automat sa faca tehnicalitati de lone due. 

    Eu de la strabunicu stiu ca: in inflatie se "distribuie la prosti financiari" si in deflatie se "acumuleaza de la dobitoci financiari".... 

    deci voi ce promovati acum?! 

    NU zic ca nu sunt randamente in piata...SUNT dar depinde mult la ce tip de randamente ne raportam si la ce conversii de "Valori" a activelor. 

    Multe "noi vandute" sunt din start pe levier negativ vandul la "prosti financiari" sau cu randament negativ real.... iti trebuie ani in fata ca sa te scoata "real" (raportat la inflatie sau deflatie) de sub apa/negativ. 

    Ma uit in acelasi timp si la bula in formare a chiriilor mana in mana cu schimbarea politicilor gov de taxare "comisionare impozit" la vanzare... imi aduce aminte strafulgerator de o alta perioada frumoasa... cand gov incerca sa infleze piata ca sa o odihneasca cv mai in fata... 

    s c cret 

    astia nu mai vand nimik, stau cu ele goale si au iesit cu o campanie de marketing poate mai agata pe cineva

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb