REVISTA PRESEI 15.10.2015

Willy Homner
Revista Presei / 15 octombrie 2015

ADEVARUL

Adjunctul şefului Poliţiei Capitalei a fost reţinut de procurorii DNA

Roberto-Ştefan Ababei, director general adjunct al Direcţiei Generale a Poliţiei Municipiului Bucureşti (DGPMB), a fost reţinut pentru 24 de ore pentru acuzaţia de trafic de influenţă, de procurorii DNA. Procurorii susţin că în perioada 14 iulie - 06 august 2015, Ababei, în calitate de director general adjunct al Direcţiei Generale a Poliţiei Municipiului Bucureşti (DGPMB), a a primit de la doi oameni de afaceri suma totală 13.000 de euro (în două tranşe 3.000 de euro, respectiv 10.000 de euro) şi produse alimentare, lăsându-i pe aceştia să creadă că, prin funcţia deţinută, are influenţă asupra lucrătorilor de poliţie din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, care efectuau cercetări cu privire la presupuse infracţiuni de evaziune fiscală, săvârşite de cele două persoane, în legătură cu activitatea firmei pe care o administrau.

Planul "secret" al premierului britanic pentru reforma UE

David Cameron şi aliaţii din cadrul Cabinetului său au schiţat un plan în patru puncte privind solicitări-cheie pentru rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană, informează "The Telegraph". Diplomaţii britanici au fost trimişi pentru a câştiga susţinerea a 27 de ţări europene pentru un nou acord între Marea Britanie şi Bruxelles, înaintea unui referendum naţional privind rămânerea în UE. Luni a început o nouă campanie menită să convingă votanţii britanici să aleagă să rămână în UE. Acţiunea a avut loc ca urmare a faptului că euroscepticii au dat startul unei campanii similare, dorind să iasă din UE. Surse din Cabinetul britanic au declarat pentru "The Telegraph" că sunt încrezătoare că pot găsi un mod de a păstra Marea Britanie în UE, în condiţii mai bune.

Bucureştiul, mai aproape cu un pas de a avea primul palat de secol XIX cu mall

Proiectul care prevede construirea unui centru comercial in gradina Palatului Ştirbei de pe Calea Victoriei este la un pas de avizul final, după ce a primit unda verde si de la Agenţia pentru Protecţia Mediului. Locuitorii din zona si mai multe ONG-uri sunt, însă, împotriva ridicării clădirii de 7 etaje lângă palatul declarat monument istoric. Iar fostul ministru al Culturii Theodor Paleologu spune ca DNA-ul ar trebui sa ancheteze modul in care proprietarul a obţinut avizele de pana acum. Complexul va fi ridicat pe locul actualei grădini de vara si va găzdui spatii comerciale, locuinţe si birouri. Proprietar este Alexandru Popescu, fiul omului de afaceri Ovidiu Popescu, decedat in urma cu câţiva ani. In 2013, proiectul a primit avizul Ministerului Culturii. Inainte, alti doi ministri, Theodor Paleologu si Kelemen Hunor, dăduseră aviz negativ.

Deutsche Welle: Căderea lui Juncker în păcat

Puţini observatori au înţeles ce anume e cu adevărat înspăimântător la antiamericanismul de specie filo-putinistă afişat recent, la Passau, în Germania, de şeful CE Juncker, într-o declaraţie mustind de autoînjosire prin împăciuitorism. Juncker crede prin urmare că Europa ar trebui, pe de o parte, să se emancipeze, ieşind de sub tutela "dictatului" american. Pe de alta, i s-ar cere să trateze Moscova, cu mult "respect". Pardon? Dar i se cuvine oare Rusiei lui Putin respectul solicitat? Să fim iertaţi. Imperialista, agresiva, belicoasa şi tiranica, expansionista Rusie, statul mafiot şi KGB-ist care susţine extremismele de peste tot, nu are, în realitate, dreptul decât la un cuantum de respect tinzând spre zero. Plecăciunea iresponsabilă în faţa dictatorului nu este căciulirea unui populist profesionist subvenţionat de la Kremlin. Ci rezultatul concluziei analizei sale, din care pare să reiasă că, pe plan european, afişarea fără a jenă a antiamericanismului a devenit cum nu se poate mai profitabilă politic. Căci după ce a cucerit extremele şi populismul, antiamericanismul, cel promovat stăruitor de propaganda rusă, pare a fi devenit frecventabil şi pentru elita berlineză.

Fiscul scoate la vânzare acţiunile pe care fiicele lui Dan Voiculescu le deţin la compania Sanagra

Agenţia Naţională de Administare Fiscală (ANAF) organizează, la 26 octombrie, o licitaţie publică pentru vânzarea unui număr de acţiuni pe care fiicele omului de afaceri Dan Voiculescu, Camelia Rodica şi Corina Mirela Voiculescu, le deţin la compania SC Sanagra SA din judeţul Mureş, potrivit unui anunţ postat pe portalul ANAF. Aceasta este cea de-a doua licitaţie pe care Fiscul o organizează pentru vânzarea bunurilor familiei Voiculescu. Preţul de pornire, fără TVA, fiind de 1,463 milioane de lei (aproximativ 330.000 de euro), arată un anunţ postat pe portalul ANAF. O altă licitaţie are ca scop vânzarea unui număr de 351 de acţiuni pe care fiica cea mare a lui Dan Voiculescu, Corina, le deţine la aceeaşi companie. În acest caz, preţul de pornire în licitaţie, fără TVA, este de 1,678 milioane de lei (aproximativ 380.000 de euro), potrivit unui anunţ postat marţi pe portalul ANAF.

Ce caută Alexandru Arşinel în UNPR: securizarea postului de director

Actorii Alexandru Arşinel şi Vasile Muraru s-au înscris, marţi, în Uniunea Naţională pentru Progresul României, a anunţat formaţiunea politică condusă de Gabriel Oprea. Alexandru Arşinel (76 de ani) a făcut această alegere politică în condiţiile în care, pe 31 decembrie 2015, îi expiră mandatul de director al Teatrului "Constantin Tănase", instituţie aflată în subordinea Primăriei Capitalei. Iar primarul interimar al Capitalei este tot membru UNPR. Arşinel se află în această situaţie alături de alţi opt directori ai unor instituţii de cultură bucureştene: George Mihăiţă ( Teatrul de Comedie), Dorina Lazăr (Teatrul Odeon), Călin Mocanu (Ţăndărică), George Ivaşcu (Metropolis), Alexandru Darie (Bulandra), Marinela Ţepuş (Nottara), Mariana Duliu (Casa de Cultură Friedrich Schiller) şi Petronela Tegu (Şcoala de Artă Bucureşti). Pe 9 octombrie a început evaluarea acestor directori de instituţie, conform Regulamentului de organizare şi desfăşurare a evaluării managementului instituţiilor publice de interes local al municipiului Bucureşti.

Starea Apărării Naţionale: unde s-a dus armamentul românesc în ultimii 15 ani

În anii `90, România încă se afla în primii 10 exportatori mondiali de armament. Însă, ca orice bicicletă care iese mitralieră, industria militară naţională nu şi-a putut menţine direcţia. Deşi în declin în ultima perioadă, din România au plecat arme şi tehnică militară în valoare totală de 1,2 miliarde de euro în ultimii 15 ani. Cine a vândut şi cine a cumpărat? Din 2000 şi până la sfârşitul lunii iunie a acestui an, România a exportat arme şi tehnică militară în valoare totală de 1,2 miliarde de euro către 101 clienţi. Vârful absolut a fost atins în 2013, când producătorii autohtoni au vândut peste graniţe în valoare de peste 176 de milioane de euro. Recordul nu s-a datorat unor noi pieţe, ci unor comenzi-mamut plasate de patru dintre cei mai mari importatori de armament românesc. Practic, în acel an industria naţională a apărării a câştigat cel mai mare contract din istoria sa - 74 de milioane de euro pentru a vinde în Olanda. Alte tranzacţii uriaşe s-au realizat în 2013 cu SUA - 41,4 milioane de euro, Israel - 16,8 milioane de euro şi Marea Britanie - 11,4 milioane de euro.

BANCHERUL

De ce a primit Angus Deaton premiul Nobel pentru economie: it is about people in the end

Scoţianul Angus Deaton, profesor la universitatea americana Princeton, a primit premiul Nobel pentru economie in acest an pentru cercetările sale in domeniul microeconomiei, in contextul in care macroeconomia a acaparat in ultimii ani dezbaterile publice si academice. Intr-un interviu acordat publicaţiei oficiale a Premiului Nobel din Stockholm, Deaton a spus: "Încerc să explic lucrurile, să strâng datele care formează un puzzle si să arunc putina lumina printre ele. Trăim într-o lume confuza si uneori e greu să o înţelegi. Ştiţi...cele mai frumoase momente sunt acelea in care după ce aduni informaţiile, reuşeşti să le aranjezi in aşa fel încât să poată face lumina asupra unui lucru pe care chiar nu-l înţelegi. Chiar daca nu clarifica total un lucru, ajuta in a stabili nişte conexiuni." De ce este importanta colectarea datelor la un nivel individual, al gospodăriilor populaţiei? Deaton: "Pentru ca in final totul se rezuma la individ (it's about people in the end). Trebuie sa înţelegi ce-i face pe oameni fericiţi si trebuie sa înţelegi ce e bine pentru ei. Eu am încercat întotdeauna sa înţeleg comportamentul oamenilor si ceea ce fac ei."

ASF trimite in insolventa a cincea mare firma de asigurări, Euroins

ASF a decis deschiderea procedurii de redresare financiara a firmei de asigurări bulgăreşti Euroins, după ce a constatat ca aceasta a devenit insolvabila, la mai putin de doua luni după ce a aruncat in faliment a doua mare firma de asigurări românească, Astra Asigurări. Euroins a fost, si in acest an, cea mai agresiva firma de asigurări pe piaţa RCA, practicând cele mai mici preturi, substanţial sub nivelul altor firme concurente. Drept rezultat, firma a încasat prime din asigurări in creştere cu 38%, reuşind sa ajungă pe locul 5 in topul firmelor de asigurări, înaintea Asirom. ASF a permis Euroins acest comportament pe piaţa in ciuda faptului ca firma avea indicatori de solvabilitate scăzuţi si pierderi de 64 milioane lei in 2014. In august, ASF a constatat ca Euroins avea nevoie de o majorare substanţiala de capital, in valoare de 200 de milioane de lei, adică aproape cat tot capitalul social subscris, de 219 milioane lei, si încă o data mai mult decât fondurile proprii deţinute in prezent de firma, in valoare de 114 milioane lei.

CURENTUL

Cine sunt mama, sora şi soţia lui Roberto Ababei, şef în Poliţia Capitalei, ridicat de DNA?

Roberto Ababei a fost reţinut de DNA. Surse din poliţie ne-au declarat sub protecţia anonimatului că Roberto Ababei a fost pus în 2013, în funcţia de adjunct al Poliţiei Capitalei la dorinţa lui Gabriel Oprea, Roberto fiind omul lui Onţanu. Dumitru Coarnă, vicepreşedinte al Sindicatului Poliţiştilor (SNPPC), a declarat la momentul numirii lui Ababei în funcţie: "Câtă vreme trăim într-o ţară foarte ciudată, acest lucru este normal, dar în acest context". Atenţie, soţia lui Ababei, Mary Ann, este nimeni alta decât şefa serviciului de control intern din cadrul DGPMB, mai exact, structura specializată în controlul tuturor neregulilor săvârşite de poliţiştii de la Capitală. Totodată Roberto este fratele lui Louise Sabbagh, fostă purtătoare de cuvânt a poliţiei, actualmente la Biroul Relaţii cu Publicul, fosta soţie a jurnalistului Cristian Sabbagh. Mama lui Louise şi a lui Roberto a lucrat la CAR-ul poliţiei Capitalei încă din anii 80 unde poliţiştii ca să primească un împrumut trebuiau să aibă relaţii. Poliţiştii tineri se descurcau cu "atenţii" la doamnele CAR-iste.

Porc sau nimic: în unele oraşe din Franţa mâncarea halal dispare din şcoli

Tot mai multe şcoli din Franţa renunţă la mâncarea "halal" şi includ carnea de porc în meniul pentru elevi, invocând principiul laicităţii, scrie The Guardian. Republica Franceză este construită pe principiul laicităţii, separaţia strictă între stat şi biserică, iar şcolile sunt gestionate de primării, care îşi aleg singure regulile de funcţionare. Majoritatea primarilor care au decis astfel sunt de dreapta (Republicanii lui Sarkozy) sau ai Frontului Naţional (extremă dreapta). Aicha Tabbakhe, o asistentă medicală din Franţa, de confesiune musulmană, a declarat că atunci când s-a dus să completeze fişa cu mâncarea copilului de la cantină a observat că nu mai există rubrica unde se specifica "musulman", iar fiica sa ar fi fost nevoită să mănânce porc. "Confuză, am sunat la primărie şi mi s-a spus că 'aşa este de-acum încolo'. Porc sau nimic", a declarat mama copilului.

Agenţi - de Tia Şerbănescu

Proaspăt votat preşedinte suprem al PSD, Liviu Dragnea a şi încasat o lovitură în Senat unde legea pentru înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Confiscate a căzut la vot. Ce puteam noi să facem dacă nu încă o agenţie? Creăm noi locuri de muncă - total 35 agenţi - pentru clientela politică întrucât Agenţia e în subordinea Ministerului Justiţiei. Probabil că 5 din cei 35 vor fi şefi - şi viitori clienţi ai DNA care vor mărturisi cândva ce şpagă au luat pentru a nu recupera toate sumele şi cu cine au împărţit-o. Dacă şefa DIICOT şi şeful ANI au ajuns la zdup, la ce ne putem aştepta? Mai odihnit după două reprize de puşcărie, Mircea Gutău candidează din nou la primăria din Rm. Vălcea, din partea PNL care "îşi asumă" această decizie. Ideea ar fi că Gutău şi-a executat pedeapsa şi merită şansa de a deveni recidivst. Mai ales că populaţia îl vrea: are încredere în corupţie. E unul din puţinele lucruri nemuritoare, aproape folclorice. Foaie verde de Gutău, noi o ducem tot mai bine.

EVENIMENTUL ZILEI

Procurorii DNA au descins la Sibiu. Primar acuzat de o fraudă de 114 milioane euro cu terenuri

Unul din cele mai impresionante cazuri de corupţie din România a izbucnit la Sibiu. În dosar este implicat şi notarul care a autentificat un act fals care i-a servit lui Klaus Iohannis să obţină o casă în oraş. Daniel Maricuţa, primarul din Şelimbăr, a devenit ţinta descinderilor DNA, într-un dosar cu fraude de 114.340.750 de euro. Procurorii DNA, însoţiţi de jandarmi, au descins încă de la primele ore ale dimineţii de ieri în apartamentul dintr- o margine a Sibiului, în care, de fapt, locuieşte Daniel Maricuţa, primarul comunei Şelimbăr. Un apartament de 90 de mp, din cartierul Vasile Aaron. "Tunurile" realizate de Daniel Maricuţa ar fi fost posibile datorită proximităţii Şelimbărului de Sibiu. În acest context, printre primele "afaceri" gestionate de Maricuţa a fost aceea de a obţine cât mai mult teren pe traseul a ceea ce avea să devină centura ocolitoare a Sibiului, susţin procurorii DNA. Terenurile peste care urma să treacă centura ar fi fost retrocedate în grabă către apropiaţi ai primarului, iar secretara Elena Scumpu ar fi emis diferite acte pentru scoaterea terenurilor din circuitul agricol.

Iohannis, scos la tablă de Băsescu, după ce preşedintele a ignorat afirmaţiile RUSOFILE ale lui Jean-Claude Juncker

Traian Băsescu a criticat poziţia preşedintelui Klaus Iohannis faţă de declaraţia lui Jean-Claude Juncker potrivit căreia Uniunea Europeană ar trebui să îşi amelioreze relaţiile cu Rusia şi să nu lase Statele Unite să preia controlul asupra situaţiei. "Vă spun cum aş fi procedat eu. Dar domnul Iohannis are un alt stil. A spus că va discuta declaraţia la Bruxelles. Îi dau scris că nu o să aibă timp să o discute. În al doilea rând, pentru ca Jean Claude Juncker să ştie că a generat o nemulţumire în România trebuia care reacţia României să fie extrem de dură, publică şi de la nivelul preşedintelui. Ar fi aflat în câteva minute toate statele membre UE că România nu este de acord cu punctul de vedere exprimat de preşedintele Comisiei. Vă asigur că îl şi sunam pe Jean Claude Juncker, eram cu telefonul călare pe el, după declaraţie, nicidecum înainte, ca să o putem îndulci", a declarat Traian Băsescu.

Zăcământ de gaze de 30 de MILIARDE de metri cubi, descoperit în Marea Neagră!

Ruşii de la Lukoil Overseas au descoperit un zăcământ de gaze naturale de 30 de miliarde de metri cubi în Marea neagră. Rezerva de gaz nu se poate exploata în totalitate, totuşi, calculele aproximative indică faptul că cel mai eficient nivel de exploatare ar însemna o valoare a zăcământului între 6 şi 10 miliarde de dolari. Această cantitate de resurse ar putea asigura României necesarul de gaze pe o perioadă de 3 ani, scrie Digi24. Este vorba despre o cifră preliminară, asta pentru că tocmai ce s-au încheiat lucrările de prospecţiune în perimetrul 30 Trident, aflat în concesiune din 2011 la Lukoil Overseas. Perimetrul se află în bucata de platou continental pe care România a câştigat-o în 2009 la Haga în defavoarea Ucrainei. Romgaz deţine o cotă parte de 10% din concesiune.

JURNALUL NATIONAL

Cum îi ajută pacienţii pe unii medici să fure

Mai mulţi pacienţi reclamă faptul că medicii le solicită şi păstrează cardurile de sănătate şi PIN-ul, deşi este ilegal. Alţii, în special bătrânii, nu ştiu să le folosească sau uită codul de acces şi le lasă din proprie iniţiativă în cabinetul medicului. Deşi menit să blocheze decontările de servicii fictive şi medicamente în numele asiguraţilor, până acum, cardul de sănătate a blocat doar activitatea cabinetelor şi spitalelor, dar şi dreptul constituţional la asistenţă medicală al pacienţilor. În schimb, pentru grupurile infracţionale din sistemul medical, acesta nu a fost o piedică, după cum s-a văzut chiar luna trecută, când 13 persoane-medici, farmacişti şi funcţionari ai Caselor de Asigurări de Sănătate - au fost reţinute, într-un dosar al decontărilor ilegale de reţete, care au continuat şi după introducerea documentului electronic.

Klaus Iohannis, ELIMINAT de la Summitul Popularilor Europeni?

Programul presedintelui Klaus Iohannis pentru 15 si 16 octombrie la Bruxelles are ca punct central participarea la Consiliul European. Programul, anuntat in premiera cu amanunte orare, arata ca Presedintele are o activitate intensa la Bruxelles. Aflam deci ca joi, 15 octombrie, Presedintele Romaniei are activitati anuntate de la orele 12.30(11.30 ORA BELGIEI),intilnire cu Martin Schultz, Presedintele Parlamentului European. Urmatorul punct anuntat de Cotroceni apare in agenda la ora 15.30 (14.30 ORA BELGIEI),intalnire cu europarlamentarii romani, dupa care urmeaza, la ora 17(16 ora Belgiei) activitatile de la CONSILIUL EUROPEAN. La Bruxelles, in 15 octombrie are loc si summitul Partidului Popular European. De ce nu figurează participarea preşedintelui României la summitul PPE in programul anunţat de Departamentul de Comunicare Publica? A fost EXCLUS Klaus Iohannis de la Summitul PPE in urma opozitiei la cotele obligatorii de migranti, sau Iohannis a refuzat pur si simplu sa mai participe la summit. Ambele variante reprezinta decizii majore, cu implicatii politice. Ele trebuie lamurite de Klaus Iohannis

NATIONAL

Gestapo-ul ANAF!

Pentru a face rost de bani la buget, ANAF-ul a declanşat in acest an o ofensivă fără precedent. Iar in prima linie a acestei lupte crâncene pentru recuperarea taxelor datorate statului roman s-a aflat, bineînţeles, Antifrauda, structura înfiinţată special in acest sens. Si, într-adevăr, banii au început sa curgă in visteria Ministerul Finanţelor. Toate bune si frumoase, numai ca, uneori, pentru a se depăşi "planul" de firme "executate", se pare ca inspectorii de la ANAF au recurs si la unele abuzuri. Astfel ca situaţia a ajuns sa fie una de-a dreptul exploziva la Direcţia Antifraudă Bucureşti, structura condusa de "oamenii lui Dragnea", Gabriel Cărbunaru si Bogdan Pârvulescu. Rapoartele altor structuri ale statului roman indica o creştere alarmanta a plângerilor depuse de cei care se considera victime ale anumitor şefi care se cred probabil pe vremea Gestapo-ului. Pentru ca altfel nu si-ar fi permis sa încalce in picioare legea si sa facă pe procurorii, deşi nu au niciun drept in acest sens.

Statul roman n-a înghiţit preţul obraznic al "Cuminţeniei Pământului"

Când vine vorba despre obiecte de arta sau artefacte precum brăţările dacice, cele mai frumoase tunuri se dau Satului roman. Astfel, pe "Cuminţenia Pământului" proprietarii au cerut 20 de milioane de euro. Statul roman, care avea dreptul de preemţiune a oferit trei, in condiţiile in care nu se ştie ce mare expert a evaluat lucrarea lui Brâncuşi. Evident, apropritarii sunt consternaţi. "Este posibil ca negocierile sa se fi terminat. Totul depinde de Guvernul României si de primul-ministru, daca încearcă sa facă o oferta serioasa. Toate ofertele avansate sunt in bătaie de joc si au ca scop sa facă afaceri pe seama cetăţenilor romani", a declarat, ieri, avocatul proprietarilor, Bogdan Grabowski.

Năstase: Afacerea EADS, "taxa" plătita la intrarea in UE

Fostul premier PSD in mandatul căruia s-a semnat contractul ce EADS spune pe şleau ca încheierea afacerii a fost o condiţie a acceptării României in UE. După o "întâlnire" fata-n fata cu aparatura de supraveghere instalata la graniţa cu Ucraina, Adrian Nastase a conchis: "Sistemul EADS pare sa existe. Nu doar comisioanele legate de el". Odată constatata "minunea", Năstase a renunţat la registrul ironic si a susţinut ca de semnarea contractului cu EADS a depins admiterea României in UE. "Securizarea frontierelor era un imperativ pentru finalizarea Capitolului JAI (Justiţie si Afaceri Interne), in cadrul negocierilor pentru aderarea la UE.

PUTEREA

Guvernul a rezolvat problema refugiaţilor. 1.725 de lei ajutor lunar pentru fiecare migrant

Guvernul Ponta a rezolvat problema imposibilităţii cazării celor 4.837 de migranţi repartizaţi de Comisia Europeană României: a promovat un proiect de lege care va permite Executivului să achite, lunar, fiecărui refugiat pripăşit pe plaiurile mioritice până la 1.725 de lei. Din această sumă, 540 de lei reprezintă ajutorul lunar pentru închirierea unei locuinţe de pe piaţa liberă, în cazul în care nu se poate asigura cazarea de către stat. Restul? "Pe baza unor date comunicate de Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii (ICCV) a fost stabilit un set de valori necesare pentru cheltuielile lunare (hrană, îmbrăcăminte, cazare), pentru un solicitant de azil, adult. Astfel, pentru sezonul cald, cheltuielile lunare totale sunt estimate la 1.117 lei, iar pentru sezonul rece la 1.185 lei. Aceste valori vor fi aprobate ulterior printr-un alt act normativ", se arată într-un comunicat al Biroului de Presă al Executivului. Salariul mediu net în România a fost, în luna august, 1.813 lei. Salariul minim net este 777 lei (1.050 lei fiind salariul minim brut).

Amnistie parţială pentru toţi datornicii la Fisc

Guvernul a adoptat, miercuri, ordonanţa de urgenţă care prevede aplicarea unei amnistii fiscale pentru toţi cei care îşi vor achita, până la 31 martie 2016, obligaţiile de plată datorate bugetului general restante la 30 septembrie 2015 şi administrate de ANAF. Aceştia vor beneficia de anularea penalităţilor de întârziere, dacă îndeplinesc o serie de condiţii. Astfel, contribuabilii care îşi achită până la 31 martie 2016 obligaţiile de plată principale datorate bugetului, restante la 30 septembrie 2015, vor beneficia de anularea penalităţilor de întârziere aferente. De asemenea, contribuabilii care plătesc până la 30 iunie 2016 o cotă de 45,8% din dobânzile aferente obligaţiilor principale restante stabilite prin decizii comunicate până la data stingerii obligaţiilor de plată principale vor putea beneficia, condiţionat, de anularea unei cote de 54,2% din dobânzile aferente obligaţiilor principale datorate bugetului general consolidat la 30 septembrie 2015, administrate de ANAF, informează un comunicat al Guvernului.

ING: "Acordul cu FMI, nu în 2016!"

Optimismul autorităţilor de la Bucureşti privind perspectivele încheierii unui nou acord cu FM este infirmat de analiştii băncilor. România nu va reuşi să încheie un nou acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) înaintea alegerilor de anul următor, aşa cum doresc autorităţile, având în vedere istoricul slab al evaluărilor din partea Fondului şi creşterea deficitului bugetar în 2016, apreciază ING Bank România, într-o notă către investitori, citată de Mediafax. Reamintim, alegerile generale sunt programate tocmai la sfârşitul lunii noiembrie 2016. Pe de altă parte, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat marţi deschiderea discuţiilor dintre Guvern şi o misiune a FMI în România, fiind vizate în special proiectul bugetului pentru anul viitor, reformele structurale care nu au fost îndeplinite în acordul anterior, dar şi un posibil nou acord, mai flexibil.

ROMANIA LIBERA

ANI caută averile din străinătate ale funcţionarilor şi demnitarilor

Zeci de parlamentari au fost declaraţi incompatibili sau în conflict de interese, investigaţiile ANI ducând inclusiv la condamnarea unora dintre aleşi la închisoare cu suspendare, la confiscarea veniturilor dovedite ca ilicite sau la demiterea din funcţie a unor demnitari. Totuşi, instituţia nu a scăpat de pericolul amputării în Parlament a atribuţiilor sale, după cum recunoaşte şi vicepreşedintele agenţiei, Bogdan Stancu. Acesta conduce interimar ANI, după plecarea lui Horia Georgescu ca urmare a implicării într-un dosar penal, şi se numără totodată printre cei opt candidaţi la concursul pentru ocuparea postului vacantat de Geogrescu. ANI a găsit din nou parlamentari aflaţi în conflict de interese pentru că şi-au angajat rudele la birourile din teritoriu. Lotul este de 32, dar numai pentru patru s-a sesizat parchetul. Bogdan Stan: În mod normal, l-am fi sesizat în cazul tuturor celor 32, dar pentru 28 dintre ei a intervenit termenul de prescripţie prevăzut de Codul Penal.

Erori grosolane ce au dus la demolarea Sibiu-Orăştie

De-a lungul anilor scurşi de la demararea proiectului de autostradă Sibiu-Orăştie, Compania de Drumuri, dar şi constructorul italian Impregilo-Salini au făcut mai multe erori care au dus la apariţia actualelor probleme grave. Prima cauză a situaţiei a fost realizarea de mântuială a studiilor de fezabilitate necesare, în condiţiile în care aceste studii cuprind o parte referitoare la condiţiile geotehnice ale proiectului, cât se poate de importantă. "S-a grăbit realizarea acestor studii căci exista teama (în mandatul fostului ministru al Transporturilor, Anca Boagiu - n.red.) că se vor pierde banii europeni. Studiul s-a făcut în doar patru luni, în condiţiile în care ar fi trebuit să dureze cel puţin nouă luni", spune un inginer ce a lucrat şi cunoaşte îndeaproape proiectul. A doua eroare: proiect făcut de constructor. A treia eroare: respingerea soluţiei "tunel". Impregilo a propus companiei încă din 2012 înlocuirea soluţiei prezentate la licitaţie, anume un debleu prin care să treacă autostrada, cu un tunel.

Hillary Clinton, câştigătoare la Las Vegas

În Las Vegas (Nevada), marţi seară, Hillary Clinton a dominat prima dezbatere a candidaţilor democraţi pentru prezidenţialele americane din noiembrie 2016, o dezbatere fair-play. Cinci candidaţi de­mocraţi la pre­ziden­ţiale s-au întâlnit la Las Vegas pentru o primă dezbatere publică în vederea alegerilor primare. Marea favorită rămâne fosta Primă Doamnă şi ex-secretar de stat Hillary Clinton, dar doar 12 puncte o despart de candidatul Bernie Sanders, care se prezintă ca "socialist democrat". Ceilalţi trei candidaţi, Martin O'Malley, Lincoln Chafee şi Jim Webb, ating cu greu 1% din intenţiile de vot. "Micii candidaţi" vor avea dificultăţi să se facă auziţi şi ar fi nevoie de un miracol pentru ca vreunul dintre ei să iasă din marja de eroare a sondajelor. Dezbaterea în cinci din Las Vegas a fost în realitate o înfruntare Clinton-Sanders, asupra căreia planează umbra unui absent stânjenitor. Fiecare trebuie să se definească în raport cu Barack Obama, să se detaşeze fără să-i renege politica.

ZIARUL FINANCIAR

Al doilea plan Valev: Ruşii ne voiau o ţară agrară, austriecii ne vor acum o sursă de energie

Romgaz a anunţat ieri că a descoperit într-un perimetru din Marea Neagră pe care-l exploatează împreună cu Lukoil 30 miliarde metri cubi de gaz, care ar ajunge pentru consumul României pe timp de 3 ani. OMV-Petrom la rândul său, împreună cu Exxon, este pe cale să înceapă producţia pentru zăcăminte de gaz în cantitate de zeci de miliarde de metri cubi, aflate în Marea Neagră. România este deja însă din acest an auto-suficientă la consumul de gaze naturale. România este singura ţară din Europa Centrală şi de Est care nu mai depinde de importul de gaz din Rusia. Am devenit independenţi energetic şi este tot mai sigur că rezervele descoperite în Marea Neagră ne vor asigura o situaţie extrem de favorabilă în perioada următoare din punctul de vedere al resurselor naturale. Întrebarea însă este la ce ne folosesc aceste resurse naturale? La ce ne foloseşte gazul descoperit în Marea Neagră când industria chimică românească este în degringoladă? Fără ca nimeni să se sesizeze şi fără să existe o strategie, Transgaz a dat drumul la un proiect prin care urmează ca gazul din Marea Neagră, pe care îl vor extrage OMV şi Exxon, să plece direct în Austria

Cu doar 700 km de autostrăzi, România demolează şi puţinele şosele pe care le are

Situaţia tronsonului al treilea al autostrăzii Orăştie-Sibiu, care ar urma să fie demolat pe o porţiune de câteva sute de metri pentru a fi reconstruit, scoate la lumină parcursul "subţire", dar în acelaşi timp tumultuos al infrastructurii rutiere din România, ţară cu doar 700 km de autostrăzi, dintre care 130 construiţi deja înainte de '89. Deşi an de an a scos din buzunarul propriu sau a primit de la Uniunea Europeană sute de milioane de euro pentru autostrăzi (doar între 2008-2014 au fost 4,4 miliarde de euro), statul român se află astăzi într-o situaţie fără precedent până acum, şi anume, aceea de a face demersuri pentru demolarea unei porţiuni fisurate de autostradă, la mai puţin de un an de la deschiderea acestei şosele, chiar înainte de alegerile prezidenţiale.

Străini au reînceput să aducă bani în băncile locale: plus 100 mil. euro în august

Băncile locale aveau la finele lunii august depozite pe termen mediu şi lung constituite de clienţii străini, în cea mai mare parte forme de sprijin de la băncile-mamă, de aproximativ 5,3 mld. euro (echivalentul a 24 mld. lei), în creştere cu 100 mil. euro faţă de nivelul atins în luna precedentă. Evoluţia din august pune, practic, capăt unui trend de scădere început în luna mai a acestui an. Însă, chiar dacă cele mai recente date publicate de BNR referitoare la depozitele pe termen mediu şi lung ale străinilor vin cu prima evoluţie lunară pozitivă din primăvara acestui an, comparativ cu august 2014 soldul depozitelor constituite de străini este totuşi mai mic cu aproximativ un miliard de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb