VIDEOCONFERINŢA MANAGEMENTUL SITUAŢIEI DE CRIZĂ/ DANIEL BURLAN, COMPLEXUL ENERGETIC OLTENIA: "Trebuie să avem o politică energetică de reducere a dependenţei faţă de energia importată "

A.I.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 16 aprilie 2020

Daniel Burlan

Daniel Burlan

Trebuie să avem o politică energetică de reducere a dependenţei faţă de energia importată, consideră Daniel Burlan, Preşedinte al Directoratului Complexului Energetic Oltenia, precizând: "Aici aş vrea să atrag atenţia asupra energiei care vine din zona non-euro, ce este produsă în termocentrale pe cărbune, care la intrarea în ţară nu este purtătoare de plăţi de certificate de emisii CO2".

Domnia sa a declarat: "Noi suntem în criză de aproape doi ani, pentru că evoluţia preţurilor certificatelor de CO2 ne-a adus într-o situaţie dificilă, în care cash-ul a fost mult diminuat. Ca producători, suntem în completarea producătorilor din energiile regenerabile, chiar şi după importuri. Constatăm că în această perioadă avem importuri, în unele zile, chiar la o putere medie orară de 1.600 - 1.700 de Megawaţi. Iar noi, de la 1 martie, cred că am avut cinci zile în care am funcţionat la o putere medie orară de 1.000 de Megawati, în restul zilelor, la 300 - 500 de Megawaţi".

Daniel Burlan a precizat că, începând de luni, 6.532 de salariaţi ai Complexului Energetic Oltenia sunt în şomaj tehnic, program ce va continua până în data de 7 iunie, când, alternativ, vor intra şi ceilalţi salariaţi ai CE Oltenia în şomaj tehnic.

"Avem termocentrala Turceni retrasă din funcţiune până în data de 8 mai. Chiar dacă avem ca rezerve de capacitate încă un bloc la Rovinari, două blocuri la Işalniţa, nu avem solicitare de punere în funcţiune", a menţionat Daniel Burlan.

Preşedintele Directoratului CE Oltenia a adăugat: "CEO a fost nevoită, în toată această perioadă, să facă o serie de lucrări de modernizare în vederea conformării cerinţelor de mediu. S-au investit peste un 1,1 miliarde euro în astfel de operaţiuni. Dar nu terminăm bine conformarea pentru anumiţi parametri, şi anumite cerinţe se modifică, astfel încât trebuie să facem alte lucări".

Totuşi, până la sfârşitul anului, CE Oltenia va fi în conformitate cu toate termocentralele din punctul de vedere al cerinţelor de mediu, a precizat Daniel Burlan, iar de săptămâna viitoare se va începe conformarea privind certificatele de CO2, aferente anului 2019.

Preşedintele Directoratului CE Oltenia a adăugat: "Nu avem contracte. Dar atunci când am ieşit pe piaţă şi cu preţuri normale, veneau alţi producători cu preţuri imediat sub noi cu 2-3 lei. Practic, îşi maximizau profiturile pe preţurile noastre marginale. Ştim că sunt cele mai mari şi ca urmare a certificatelor de CO2. Din păcate, nu avem contracte, iar pe PZU preţurile sunt cele care sunt".

În ceea ce priveşte investiţiile, Daniel Burlan a amintit că CE Oltenia are termen de şase luni de la acordarea ajutorului de salvare (de 251 milioane euro din partea Guvernului) pentru depunerea programului de restructurare pe care Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri îl va notifica Comisiei Europene în vederea aprobării.

"Pentru Termocentrala Craiova, grupul pe gaz de 200 Megawaţi, există studiu de fezabilitate (...) Pentru celelalte proiecte, parcurile fotovoltaice şi celelalte grupuri pe gaze de 400 Megawaţi de la Turceni, două grupuri la Işalniţa, există o procedură pentru studiul de fezabilitate", a spus Preşedintele Directoratului CE Oltenia.

În ceea ce priveşte finanţarea proiectelor de energie regenerabilă, Daniel Burlan a precizat că CE Oltenia doreşte să atragă fonduri europene.

"Până la data de 25 august vom avea studiile şi vom depune proiectele. Acelaşi termen îl avem şi pentru termocentralele de gaze. Axa 1 prevede o finanţare de 100%, iar Axa 2 prevede o finanţare de 70%, de unde se vor finanţa centralele pe gaze", a conchis Preşedintele Directoratului CE Oltenia.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb