1,64 milioane mp - stocul total al spaţiilor de birouri în Capitală

C.P.
Companii #Imobiliare / 6 septembrie 2010

La sfârşitul trimestrului doi a.c., piaţa spaţiilor de birouri din Capitală cumula un stoc total de aproximativ 1,64 milioane mp închiriabili, aproximativ 53.000 mp reprezentând spaţiile noi livrate în perioada aprilie-iunie 2010 cu o pondere de peste 75% a celor localizate în zone centrale şi semicentrale ale Bucureştiului.

Lakeview, Sun Plaza Offices şi Phoenix Business Center sunt cele mai importante clădiri livrate în această perioadă, având o suprafaţă închiriabilă de peste 5.000 mp. La momentul livrării, 45% din suprafaţa totală disponibilă pe piaţă în trimestrul 2 a.c. era preînchiriată, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

Comparativ cu primele trei luni ale acestui an, livrările trimestrului 2 au înregistrat o scădere de 23%. Acelaşi trend a fost urmat şi de către suprafaţa net închiriată (reprezentată prin tranzacţii de tip relocari, extinderi, subînchirieri şi preînchirieri), aceasta cumulând aprox. 38,500 mp în T2, după o scădere de 14% comparativ cu trimestrul precedent.

Din totalul net închiriat în perioada aprilie - iunie 2010, 89% au reprezentat tranzacţiile tip relocari, 6% preînchirierile, 4% tranzacţiile de subînchiriere, iar 1% extinderi. Aproximativ 50% din tranzacţiile de închiriere din trimestrul 2 au vizat relocari în zona centrală a Bucureştiului, în aceeaşi perioadă cererea de spaţii de birouri în zona de nord cumulând 28%.

Comparativ cu primul trimestru al anului 2010 când rata de disponibilitate înregistra 18,1% în Bucureşti, la sfârşitul trimestrului 2 a.c. aceasta a crescut către nivelul de 18,9%, o viitoare creştere fiind preconizată pentru sfârşitul acestui an, odată cu livrări semnificative precum Platinum Business & Convention Centre, Swan Office Park (faza I) sau Nusco Tower.

În trimestrul 2 a.c., chiria aplicată spaţiilor de birouri premium localizate în zone centrale ale capitalei s-a situat între 19 - 20.5 euro/mp/lună, respectiv între 15 - 17.5 euro/mp/lună în cazul zonelor semicentrale sau între 9 - 14 euro/mp/lună pentru spaţiile descentralizate.

DTZ Echinox estimează că piaţa de office din Bucureşti nu a atins încă limita inferioară a chiriilor, mai ales pentru zonele semicentrale şi descentralizate, unde ne aşteptam la scăderi de aproximativ 5% până la sfârşitul lui 2010, pe fondul livrărilor anunţate anul acesta. Gradul mare de ocupare din centrul oraşului însă, coroborat cu nivelul crescut de interes al sectorului corporate, pot duce anul viitor şi în 2012 la creşteri ale chiriilor, cu atât mai mult cu cât livrările anunţate în 2011 sunt cu 35% sub nivelul celor de anul acesta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb