13 MAI - PRIMELE SUTE DE NOTIFICĂRI Legea dării în plată le ia pâinea de la gură recuperatorilor

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 16 mai 2016

Legea dării în plată le ia pâinea de la gură recuperatorilor

Lucian Isar: "Vânzările de portofolii ce includ credite de consum cu garanţii imobiliare sunt o sursă bună de vile şi vacanţe pentru aranjori"

Avocatul Cuculis: "Doamnele de la bancă erau, vineri, destul de joviale - ne-au spus că e bine şi aşa, că doar nici pe timpul lui Ceauşescu nu aveam case, stăteam la ICRAL"

Impozitul pe tranzacţii - primul obstacol de care se lovesc clienţii

----------

Actualizare 17:38 MFP: "Impozitul la darea în plată se suportă de debitor şi se calculează în conformitate cu prevederile Codului fiscal"

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a transmis astăzi că darea în plată a unui bun imobil este considerată, din punct de vedere fiscal, un transfer al dreptului de proprietate imobiliară din patrimoniul personal şi se impozitează în conformitate cu prevederile articolului 111 din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, la valoarea declarată în actul de dare în plată.

"Impozitul este datorat de către debitor şi se plăteşte conform prevederilor Codului fiscal", se arată într-un comunicat al MFP remis redacţiei.

Concret, în cazul unui imobil dobândit în 2008 cu un debit pentru care se face darea în plată de 500.000 de lei (prin debit înţelegându-se datoriile din contractele de credit cu tot cu accesorii, fără costuri suplimentare) şi cu o valoarea minimă stabilită de Camerele notarilor publici, de 400.000 de lei, valoarea la care se calculează impozitul pe venit este cea a debitului, adică la 500.000 de lei, a explicat MFP.

Finanţele precizează că, atât Legea nr. 77/2016, privind darea în plată, cât şi Legea nr. 227/2015, privind Codul fiscal nu cuprind excepţii de la plata impozitului pe venitul din transferul bunurilor imobile din patrimoniul personal în cazul stingerii unor debite prin darea în plată.

(S.A.)

----------

Primele sute de clienţi împrumutaţi la bănci au depus, vineri (prima de zi de aplicare a Legii dării în plată), notificări pentru cedarea imobilului pus garanţie în contractele de credit către bancă, în vederea ştergerii întregii datorii, după cum ne-au spus avocaţii consumatorilor.

Gheorghe Piperea, cel care a redactat textul legislativ, ne-a precizat: "Sunt câteva sute de notificări doar în Bucureşti. La nivel de ţară probabil că sunt mult mai multe. Noi ne-am propus să nu facem avocatură pe Legea dării în plată, pentru că nu dorim să luăm banii acestor oameni. S-au semnat, astăzi (n.r. vineri), o serie de astfel de documente, aici, la sediul nostru, însă pro-bono, cu titlu de simbol".

Avocatul Adrian Cuculis a fost, în schimb, la sediile băncilor din Capitală şi a depus 103 notificări de dare în plată, după cum ne-a declarat, precizându-ne: "Eu şi colegii mei am fost la toate băncile din Bucureşti. Am primit documentele de la debitori, le-am verificat, am întocmit notificările, am fost la bănci şi le-am vizat. Eu am fost, în primul rând, la BCR. Doamnele de la bancă erau destul de joviale. Ne-au spus că, după părerea domniilor lor, e bine şi aşa, că doar nici pe timpul lui Ceauşescu nu aveam case; stăteam la ICRAL. Nu au ştiut să ne spună dacă vor lua casele în plată, dacă vor negocia sau dacă ne vom vedea în instanţă".

Adrian Cuculis ne-a mai spus că a stat de vorbă cu avocaţii băncilor şi că OTP Bank şi Bancpost vor contesta toate notificările, în timp ce Piraeus Bank intenţionează să conteste doar notificările din cazul executărilor silite unde casele deja au fost pierdute de către clienţi, în celelalte cazuri încercând să mai negocieze.

Cele mai multe persoane care au făcut, vineri, primul pas pentru darea în plată a locuinţei, circa 70% din total, sunt cele care se află deja în executare silită, după cum ne-a spus avocatul Cuculis.

În acest context, domnia sa a afirmat: "De acum, s-a desfiintat profesia de recuperator de creanţe. Atâta vreme cât nu mai au ce să recupereze, ei nu mai au activitate".

Fostul bancher Lucian Isar a scris, săptămâna trecută, pe blogul propriu că, dincolo de diminuarea veniturilor băncilor din cauza legii dării în plată, au fost două motive care au susţinut continuarea luptei de anulare a acestei legi: "Primul este legat de planurile anumitor bancheri de a vinde la discount major proprietăţile recuperate. Cooperativele funcţionau conectate la decidenţii de la risc de la Ploieşti la Vâlcea. Aceste vânzări ce prejudiciază în mod evident clienţii nu se pot efectua fără cunoştinţa supraveghetorilor şi a auditorilor. Vânzările de portofolii ce includ credite de consum cu garanţii imobiliare sunt o sursă bună de vile şi vacanţe pentru aranjori. Cel de al doilea motiv este legat de dosare aflate în lucru la DIICOT (unele deja trimise in judecată) şi aflate în domeniul public".

Legea dării în plată i-a încurcat pe notari, iar MFP nu i-a lămurit

Legea dării în plată i-a încurcat pe notari, care, în mare parte, au refuzat să încheie notificări pentru clienţii bancari.

Avocaţii citaţi ne-au spus că notarii refuză să se implice în acest proces.

Notarii au cerut clarificări Ministerului Finanţelor Publice (MFP) legate de plata impozitului pe tranzacţiile cu imobile, neştiind dacă se aplică sau nu şi, dacă da, la ce valoare.

Nici MFP nu i-a lămurit pe notari, secretarul de stat Gabriel Biriş afirmând că iniţiatorii ar fi trebuit să precizeze clar, în lege, toate aspectele legate de subiect.

Oficialul MFP a precizat, citat de presă: "La o primă vedere, referitor la articolul privind impozitarea veniturilor din transferul bunurilor imobile din patrimoniul personal - acel 3%, 2%, 1% - baza de calcul a impozitului ar trebui să fie suma pentru care se face darea în plată, adică totalul creditului plus dobânzi plus suma la zi - datoria ştearsă - pentru că acela e, practic, venitul pe care l-ar obţine: datoria ştearsă în urma dării în plată".

Deputatul liberal Daniel Cătălin Zamfir, iniţiatorul legii, consideră că Ministerul Finanţelor Publice ar trebui să decidă că darea în plată nu se încadrează la vânzare, ci la o eliberare de datorii. Domnia sa ne-a precizat: "Oamenii vor face notificări, după care, dacă vor avea de plătit 3%, nu vor mai da în plată locuinţa, iar băncile vor fi nevoite să vină la negocieri, pentru că au fost deja notificate şi debitorul nu mai plăteşte nimic după ce a făcut notificarea".

Domnul Cuculis opinează, de asemenea, că Guvernul ar putea da o Hotărâre de modificare a Codului Fiscal, care prevede impozitarea tranzacţiilor.

La rândul său, Gheorghe Piperea consideră că, în cazul dării în plată, nimeni nu datorează nimic statului, pentru că nu se face o vânzare propriu-zisă, în urma căreia o parte să încaseze bani. Domnia sa ne-a explicat: "Nu se plăteşte un preţ, se eliberează o datorie, astfel că nimeni nu are de dat nimic statului. Dacă pentru donaţii nu se plăteşte impozit, atunci aici de ce s-ar plăti? În cazul în care ar trebui să fie achitat un impozit, ar fi normal ca banca să plătească, pentru că ea rămâne cu imobilul".

Conform avocatului Piperea, în mod clar nu vor plăti impozit cei care au fost deja evacuaţi, iar aceştia totalizează zeci de mii de persoane - primele care vor apela la noua lege.

De asemenea, debitorii care vor ajunge cu banca în instanţă, nu vor plăti respectivul impozit, instanţa urmând să decidă cine îl va achita.

Raiffeisen Bank: "Procesul de dare în plată nu este nici simplu şi nici fără costuri pentru client"

În contextul intrării în vigoare a Legii dării în plată, Raiffeisen Bank a anunţat, vineri, că îşi propune să rezolve cazurile sociale: "Clienţii care au contractat un credit garantat cu un imobil având destinaţia de locuinţă, care nu îşi mai pot plăti ratele şi se confruntă cu situaţii deosebite, pot transmite notificări la bancă cu privire la darea în plată a imobilului şi stingerea datoriei aferente contractului de credit încheiat".

Reprezentanţii băncii anticipează că legea, în forma în care a intrat în vigoare, va da naştere la dispute juridice, "atât în privinţa aspectelor de neconstituţionalitate, cât şi a celor care nu sunt reglementate sau sunt confuze".

Raiffeisen Bank avertizează că procesul de dare în plată "nu este nici simplu şi nici fără costuri pentru client".

În acest context, banca a elaborat un document cu întrebări şi răspunsuri, pe care l-a postat pe site-ul său.

Printre altele, instituţia subliniază: "Banca reaminteşte clienţilor săi că pune la dispoziţia celor care întâmpină greutăţi în rambursarea creditelor multiple soluţii de restructurare. Clienţii care au inclus în contractul de credit opţiunea de vacanţă la plata ratelor pot opta pentru întreruperea plăţilor de până la trei luni, prin simpla notificare a băncii".

Ghidul Raiffeisen Bank menţionează că toate costurile notariale în procedura dării în plată sunt în sarcina clienţilor.

Documentul adaugă: "Darea în plată ar trebui sa fie o ultimă opţiune, pentru că, deşi după aceea nu veţi mai avea de rambursat creditul, nu veţi mai fi nici în proprietatea imobilului. În luarea deciziei trebuie să luaţi în calcul cheltuielile cu găsirea unei alternative de locuire (chiria), costurile de mutare, eventuale renovări etc".

Uimitor, banca le spune clienţilor că, şi dacă deja a început executarea silită, totuşi mai există soluţii amiabile, fără procedura dării în plată: "Atât timp cât există o comunicare cu banca, direct sau prin intermediul executorului judecătoresc, şi o intenţie de plată, se pot identifica metode de restructurare cu repunere în graficul de plată sau chiar acţiuni de vânzare voluntară a imobilului de către client cu reducere de datorii reziduale după vânzare".

Ziarul BURSA a transmis, vineri, o solicitare mai multor bănci din piaţă, ca să afle dacă au fost înregistrate notificări de dare în plată şi, dacă da, câte. Niciuna dintre bănci nu a răspuns solicitării noastre.

Banca Transilvania a majorat avansul la creditele ipotecare

Banca Transilvania (BT) a anunţat, vineri, creşterea avansului la creditele cu garanţie imobiliară. Instituţia de credit a decis stabilirea unor condiţii de avans mai relaxate.

Reprezentanţii BT au precizat: "În cazul achiziţiei de locuinte, noile intervale de avans pentru credite imobiliare încep de la 20%, în cazul persoanelor care achiziţioneaza prima locuinţă şi ajung până la 35%, în funcţie de moneda şi tipul garanţiei. Concret, pentru a permite accesul la finanţare a persoanelor care îşi achiziţionează prima locuinţă, pentru împrumuturile în lei de până la 125.000 euro (echivalent), care au ca destinaţie achiziţionarea unui imobil, avansul necesar este de 20%. În cazul împrumuturilor în lei care nu se încadrează în condiţiile de prima locuinţă şi limită de sumă, avansul standard este de 25%. În cazul împrumuturilor în euro, avansul standard porneşte de la 30%".

Noile cerinţe ale Băncii Transilvania sunt valabile de astăzi şi vor fi aplicate doar împrumuturilor pentru care vor fi înregistratre cereri la bancă începand de astăzi.

BT este a 12-a bancă din ţara noastră care a decis să majoreze avansul la creditele garantate cu ipotecă, în contextul aprobării Legii dării în plată.

Opinia Cititorului ( 25 )

  1. Avocatul Adrian Cuculis a depus 103 notificări de dare în plată,dar nu spune cite din aceste notificari se refera la imobile pentru locuit si cite pentru terenuri !?

    1. Si la ce banci, de acord , trebuia mentionat.

    Notificarile vor fi in ordinul miilor. Sa vedem cit vor influenta preturile la locuinte in jos.

    1. Tu de ce nu dormi?

      Nu ar insemna decat cateva procente din piata anuala. Nimic.

      Tot e ceva. Nu mai puteti profita de pe urma debitorilor captivi. Daca intindeti coarda abuzurilor, comisioanelor si dobanzilor, clientul poate alege sa economiseasca banii pentru notar si tribunal in loc sa va plateasca voua ratele. Cand va fi pregatit, va aduce cheitele de la dormitorul ceausist.

      Adica inseamna exact procentul crescut de legea lepadatului Zamfur si a avortatului Pipiperea.

      Pentru cei deja executați înseamnă libertate, ceva de neconceput pentru voi, bancarzii infractori iresponsabili.

      Corect

    Tranzactia la notar trebuie sa fie in jur de 600 ron, impozitul il plateste clientul, dupa aceea banca sa se spele pe cap in Viena cu blocul Ceausist.

    Recuperatori trebuie sa vina pe piata cu imobilul la pretul corect, cele care au sediu in Cipru, Luxemburg; adica cele care evita taxe si impozite in tara legal. 

    Raiffeisen e jenanta la ce a declarat. Nu la ea in banca s-a aprin unul ? 

    BT pare castigatoarea detasata dupa votarea legi. Am urmarit-o si inainte, s-a vazut ca doreste ca se desptinda de pluton in special de cele cu sediul la Viena. 

    Apare concurenta reala intre banci unele rezista la 20% avans altele doar la 35%. 

    Cele care cer mai mult avans dunt mai putrede ? 

    Ma bucur ca Cuculis s-a plimbat pe la banci si a depus 103 dosare, cred ca asa trebuiau sa faca si ceilalti. 

    Felicit Bursa ca a cerut situatia la zi cu evenimentele de vineri, bancile tac sau lucreaza ca Brd nu are timp de comunicari" Arb nu mai spune nimic, Isarescu-Olteanu-Vasilescu nu mai sunt vocali. 

    Pe Radio Sant circula un zvon ca banvile grecesc sunt pe duca, e adevarat Bnr? 

    Cica o sa ramana 15-20 de banci! 

    Eu cred ca si bancile italiene sunt chehese.

    Bnr-ule din x dosare aflate in executare silita cati au notificat banca ? Bancile daca ar fii "fair-play clienti" nu i-ar incadra automat pe cei in executare silita pe diferenta incepand de vineri? 

    1. da eu nu inteleg ce o cauta aici. Daca e pentru fetitele dulci ca n Bucuresti niciunde nu mai gasesti il pot intelege. Daca vine sa discute LDP nu are nicio logica atata timp cat domnul Treichl nu a modificat bilantul contabil unde sediul BCR era trecut la Chisinau. Nu o fi avut timp ca a trebuit sa se mute in noul sediu...Poate reuseste totusi inainte sa vorbeasca guvernatorul austriac la Bucuresti cu domnul Ciolos...

      Haha

      oare merita ziarul bursa felicitari "Felicit Bursa ca a cerut situatia la zi cu evenimentele de vineri " cind oferi informatii doar pentru titlu si nu detaliate. se poate numi dezinformare sau manipulare a cititorului

      ARB trebuia sa dea aceasta informatie obligatoriu si BNR sa o confirme obligatoriu CE si FMI trebuia sa ne dea statistica la cat ne-au amenintat.

      Nici o banca nu si-a cerut insolventa -falimentul ca o farmacie zilele trecute.

      Toti au identificat risc sistemic ( cred ca in urina) care nu s-a co firmat ==> ca su t mincinosi! 

      Isarescu a mintit cand a zis de risc sistemic? a manipulat? ce se intampla la BNR de vineri incoace? dar ce se intampla si la banci de vineri incoace? de ce nu iese nimeni cu nimic?

      unde arde, muica? s-a intamplat ceva care merita comunicat? doar in mintea psihopatilor....

      Intr-o tara civilizata pentru manipulare pietei, PUSCARIE

      nici musca nu zboara cand vorbeste seful FED-ului sau Guvernatorul Bancii Elvetiei, cautand mereu semnale pentru directia in care o va lua piata. cum sa iesi tu Guvarnatorul Romaniei si sa spui ca in 25 de ani (de hotie, spolieri, falimente rasunatoare, privatizari nefaste) nu ai vazut pericol mai mare la adresa stabilitatii economice decat legea darii in plata, si sa ai o suta sau doua de dari in plata? cum sa mai scoti capul in lume si sa te mai ia cineva in serios? ce dovada mai trebuie ca ce il durea pe Isarescu era de fapt profitul bancilor, nu stabilitatea economica a Romaniei. va plateste cu ecva Credit Europe Bank, domnule Guvernator, de ati sarit si in apararea acetei banci? aveti idee cum isi trateaza clientii? stiti ca dupa 6 ani de zile de plata, luna de luna, am platit 40 de mii de franci, dar mai am inca 90.000, dintr-un credit de 100.000 de mii? bineteles ca stiti, ca doar v-am scris de nenumarate ori ca sa va pun la curent cu situatia mea si ati raspuns de la BNR ca nu interveniti in relatiile dintre banca si client. dar exact asta ati facut in ultimele 6 luni!

      atata timp cat domnul Treichl nu face nicio rezerva suplimentara pentru 2016

      Indieni cum isi ascultau seful de trib?Sfatul inteleptilor din cine era format?

      Elefanti ce sef isi aleg sa le duca spre apa? 

      Cand te gandesti ca pe sub masa au vrut sa il puna pe Isarescu dictator cu super imunitate peste Parlament! 

      Bancile si creditul in special are prea mare importanta in zilele noastre. 

      Istoria ne consemneaza ca o natiune sa o duca bine subjuga alta (-ti), de la Faraoni in coace prin razboi nimic altceva. 

      Bancile sunt o forma de razboi ( parerea mea). 

      Lumea araba a identificat un posibil vinovat SUA, atentatele din 2001 Turnurile Gemene cum era ierarhia acolo; dupa  

      aceea unde au au avut loc atentate? 

      Ideea bancherilor de a interzice Cash-ul, de a verifica peste o anumita suma tranzactiile cand chiar ele fac ilegalitatile cele mai mari: accepta bani din droguri, prostitutie, mita ... si ii albesc prin offshore si prin Elvetia. 

      Regi Frantei cum isi transportau aurul ? 

      Nu stiu daca bancile au acaparat putere prin indatorarea populatiei, multinationalelor, guvernelor dar nu este corect.

    Stau mitici la coara sa isi doneze apartamentele?

    1. Analfabetule

      Unde ai identificat greseala de scriere? Sa nu mor prost.

    marea dare in plata poate fi la terenuri, acolo va fi teapa clara pt bancute

    1. citeste legea, imobilul trebuie sa fie locuibil

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb