150 DE ANI DE ACTIVITATE Poliţia de Frontieră - capturi de 39 milioane lei, în 2014, pe contrabanda cu ţigări

E.O.
Ziarul BURSA #Companii / 24 iulie 2014

Poliţia de Frontieră - capturi de 39 milioane lei, în 2014, pe contrabanda cu ţigări

Peste 4,5 milioane de pachete de ţigări, cu o valoare de circa 39 milioane lei, şi aproximativ 870 kg tutun au fost confiscate în acest an de Poliţia de Frontieră.

Doar în primele patru luni ale anului în curs, poliţiştii de frontieră au depistat 12 grupuri organizate în vederea săvârşirii infracţiunii de contrabandă cu ţigări, fiind identificate 47 de persoane, după cum ne-au spus reprezentanţii Poliţiei de Frontieră Române (PFR).

În 2013, Poliţia de Frontieră a reţinut, în vederea confiscării, mai mult de 8,3 milioane de pachete de ţigări, în valoare aproximativă de 89,6 milioane lei, fiind depistate 37 de grupuri organizate în vederea săvârşirii infracţiunii de contrabandă cu ţigări. În aceste grupuri au fost identificate 282 de persoane, ne-au precizat sursele ciatate.

PFR: "Anul trecut, am depistat 1.517 cetăţeni străini implicaţi în migraţia ilegală"

În domeniul migratiei ilegale, anul trecut, poliţiştii de frontieră au depistat, în zona de competenţă, 1.517 cetăţeni străini implicaţi în acest tip de infracţiune, cifră mai mică faţă de cea din anii trecuţi. Potrivit surselor citate, scăderea este justificată de măsurile întreprinse de Poliţia de Frontieră, care au condus la stoparea valului migraţionist de la graniţa cu Serbia. În primul semestru al acestui an, au fost depistaţi, în zona de competenţă, 655 de cetăţeni străini implicaţi în migraţia ilegală.

Relaţiile de colaborare pe care instituţia de control le are, atât în plan intern, cât şi extern şi deschiderea manifestată pentru îmbunătăţirea permanentă a acestora au permis creşterea încrederii în instituţie şi consolidarea imaginii sale în cadrul sistemului naţional de apărare a ţării, potrivit reprezentanţilor PFR. Ei arată că o dovadă în acest sens este participarea permanentă a poliţiştilor de frontieră români la operaţiunile comune europene - FRONTEX -, organizate pe teritoriile altor state, precum şi aprecierile pe care partenerii Poliţiei de Frontieră le-au transmis, atât la finalul acţiunilor, cât şi în cadrul grupurilor de lucru la care au participat reprezentanţii PFR.

Parte a unei operaţiuni comune, PFR a reţinut o "navă mamă" implicată în migraţia ilegală, prima capturată în apele internaţionale

Anul trecut, PFR a participat la 11 operaţiuni comune şi 3 proiecte pilot organizate la toate tipurile de frontiere externe ale UE, cu un număr total de 142 de poliţişti de frontieră, experţi în proceduri de control şi supraveghere a frontierei terestre, maritime şi aeriene. Potrivit reprezentanţilor instituţiei de control, în cadrul acestor operaţiuni, PFR a detaşat două nave maritime de patrulare, autospeciale de patrulare, autospeciale cu termoviziune, echipaje canine, aparatură de vedere pe timp de noapte şi aparate portabile de termoviziune.

Sursele citate ne-au precizat: "Un exemplu al modului în care instituţia noastră şi-a îndeplinit atribuţiile specifice în cadrul acţiunilor de cooperare internaţională îl reprezintă rezultatele obţinute de poliţiştii de frontieră români aflaţi la bordul Navei amiral «Ştefan cel Mare» a PFR, apreciate de colegii europeni, în cadrul operaţiunilor FRONTEX comune pe mare. Astfel, în cadrul unei operaţiuni desfăşurată în Italia, au fost reţinuţi 1.042 migranţi ilegali, 34 facilitatori şi o «navă mamă» implicată în transportul a sute de migranţi ilegali în Italia. În cadrul unei conferinţe de presă, autorităţile italiene au precizat că este primul caz în care se reuşeşte reţinerea unei «nave mamă» în apele internaţionale".

Capacitatea de acţiune a personalului Poliţiei de Frontieră în ceea ce priveşte supravegherea şi controlul trecerii frontierei, respectiv combaterea infracţionalităţii transfrontaliere în zonele de competenţă a fost completată cu dotări logistice performante, cum ar fi echipamente portabile pe principiul termoviziunii, ochelari de vedere pe timp de noapte, autospeciale de supraveghere pe principiul termoviziunii, binocluri de vedere pe timp de noapte, mijloace de mobilitate navală de mobilitate terestră, precum şi echipamente specifice controlării documentelor de călătorie, depistării falsurilor etc.

Poliţia de Frontieră Română se află în subordinea Ministerului Afacerilor şi Interne şi are ca principale atribuţii supravegherea şi controlul trecerii frontierei de stat, prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale şi a faptelor specifice criminalităţii transfrontaliere sub toate formele de manifestare.

Totodată, aceasta trebuie să asigure respectarea regimului juridic al frontierei de stat, paşapoartelor şi străinilor, asigurarea intereselor statului român pe Dunarea interioară, inclusiv braţul Măcin şi pe canalul Sulina situate în afara zonei de frontieră, precum şi respectarea ordinii şi linistii publice în zona de competenţă, în condiţiile legii.

Potrivit reprezentanţilor instituţiei, în ultimii ani, prin alinierea la cerinţele comunitare, Poliţia de Frontieră a reuşit, alături de celelalte organizaţii ale statului, să contribuie semnificativ la apărarea spaţiului de siguranţă al celor peste 500 de milioane de cetăţeni europeni, prin securizarea a 2.020 km de frontieră externă, aflaţi în responsabilitate.

Astăzi, Poliţia de Frontieră Română aniversează 150 de ani de când, la data de 24 iulie 1864, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a semnat Înaltul Decret Domnesc nr. 893, prin care se realiza unirea corpurilor granicereşti de dincoace şi dincolo de Milcov şi integrarea lor în cadrul armatei, sub autoritatea nemijlocită a Ministerului de Război.

Această dată istorică a fost desemnată sărbătoare oficială a Poliţiei de Frontieră Române, fiind momentul de recunoaştere a identităţii instituţionale şi temelia organizaţiei de astăzi.

Instituţia apărării frontierelor a existat din cele mai vechi timpuri şi a cunoscut diverse forme de organizare sau denumiri, în funcţie de particularităţile perioadei istorice parcurse. "Chiar dacă s-au numit plăiesi, cordonaşi, grăniceri sau politişti de frontieră, misiunile avute au fost întotdeauna aceleaşi: de străjuire a hotarelor, apărare a integrităţii naţionale, prevenire a ilegalităţilor la adresa siguranţei interne şi chiar de apărare a pământului strămoşesc în timp de război", spun sursele citate.

Inspectorul general al PFR, chestorul general de poliţie Ioan Buda a declarat: "Învăţând din experienţa înaintaşilor, Poliţia de Frontieră conştientizează rolul pe care îl are în apărarea intereselor şi integrităţii naţionale, asigurarea unui sistem performant de apărare a ordinii şi siguranţei publice şi garantarea unor servicii de calitate tuturor cetăţenilor români. Cu toţii ştim că este extrem de important ca întreaga noastră activitate să fie direcţionată înspre oferirea unei vieţi mai bune românilor, viaţă ce are la bază un climat de linişte, siguranţă, liberă circulaţie şi justiţie, la fel ca şi în celelalte state comunitare". ©

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb