Programul de finanţări destinat creşterii competitivităţii produselor alimentare, derulat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), ar putea atrage, până la sfârşitul acestui an, peste 200 de proiecte, a declarat, Andrei Gyemant, consilier în MADR- responsabil de acest program. "Până în prezent, au fost depuse deja 108 proiecte şi estimăm că numărul acestora se va dubla pâna la finele acestui an", a precizat consilierul MADR. Acesta a subliniat că analizarea acestor proiecte va începe săptămâna viitoare, comisia - formată din reprezentanţi ai MADR şi ai patronatelor - urmând să se întâlnească lunar pentru analizarea şi aprobarea proiectelor eligibile pentru finanţare. Potrivit consilierului MADR, în 2007 doar 20-30 la sută din proiecte vor putea fi finanţate, restul urmând să fie finanţate abia anul viitor. "Pentru 2008 avem alocată o sumă de 21 milioane de lei, care va acoperi intregal finanţările acordate pentru aceste proiecte, în condiţiile în care, în acest an, suma totală alocată programului, după rectificare, a ajuns la aproape 20 milioane lei", a precizat Gyemant.
Programul de creştere a competitivităţii produselor alimentare a debutat în 2003, dar abia începând 2005 acesta a devenit atractiv pentru industrie. "Dacă în 2003-2004 au fost depuse doar 18 proiecte, iar în 2005 peste 30, anul trecut au fost analizate 320 de proiecte, dar numai 264 au fost aprobate. Acestea au vizat implementarea şi certificarea sistemelor de calitate şi certificarea laboratoarelor de analize fizico-chimice şi microbiologice din unităţile din industria alimentară", a explicat consilierul MADR. Cele mai multe proiecte aprobate au fost cele din sectorul de morărit şi panificaţie, în număr de 184, valoarea sprijinului aprobat fiind de 13,4 milioane lei. De asemenea, au mai fost depuse proiecte în sectorul pe lapte şi produse din lapte - 28, carne şi produse din carne - 30 şi pe conserve şi din legume şi fructe - 10 sucuri. Au mai fost depuse proiecte pe sectoarele de uleiuri şi grăsimi vegetale, pe zahăr şi produse zaharoase, producerea aromelor alimentare, a mierii, vinului, berii etc. Conform prevederilor în vigoare, se alocă de la bugetul de stat până la 75 la sută pentru susţinerea cheltuielilor de investiţii pentru agenţii economici din industria alimentară. Suma maximă care poate fi acordată spre finanţare este de 50.000 euro/proiect.