2004 - cel mai bun an pentru piaţa muncii din SUA, după 1999

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 10 ianuarie 2005

Economia Statelor Unite a cîştigat 157.000 de noi locuri de muncă în decembrie, astfel că 2004 a fost cel mai bun an de după 1999 în ceea ce priveşte creşterea numărului angajaţilor, potrivit datelor oficiale publicate, la finele săptămînii trecute, de Guvernul american. Economiştii anticipau o creştere cu 175.000 a numărului locurilor de muncă, după cea de 112.000 înregistrată în noiembrie. Departamentul Muncii a mai informat că rata şomajului a fost de 5,4% în decembrie, neschimbată faţă de luna anterioară.

Pe întreg anul 2004, cea mai mare economie a lumii a creat 2,23 milioane de noi locuri de muncă. În medie, numărul angajaţilor din SUA a crescut cu 186.000 anul trecut, în timp ce, în 2003, economia americană pierdea cîte 5.000 de locuri de muncă pe lună. Pe de altă parte, cîştigul mediu pe oră al lucrătorilor americani a sporit cu 0,1% (2 cenţi), la 15,86 dolari. Specialiştii anticipau o creş-tere de 0,2%.

Companiile au făcut angajări în 2004, în condiţiile în care economia SUA a crescut, potrivit estimărilor, în cel mai rapid ritm din ultimii cinci ani. "Sîntem optimişti în ceea ce priveşte situaţia economică a anu-lui 2005", declară Daniel Carp, director executiv al producătorului de aparatură şi filme foto "Eastman Kodak". Totuşi, Carp consideră că, în anul care a în-ceput, creşterea economică va fi mai mică decît cea înregistrată în 2004.

Deşi 2004 a fost un an bun pentru piaţa muncii din SUA, trebuie menţionat că americanii nu au recuperat toate posturile pierdute după recesiunea din 2001.

Dolarul a cîştigat peste 2% în raport cu euro în prima săptămînă din 2005

Moneda americană a încheiat în urcare săptămîna trecută, chiar dacă imediat după publicarea datelor privind piaţa muncii s-a înscris pe un curs descendent. Aprecierea s-a datorat afirmaţiilor făcute de secretarul Trezoreriei SUA, John Snow, afirmaţii potrivit cărora administraţia Bush "vrea să fa-că ceva pentru susţinerea unei monede puternice".

În opinia lui Snow, dolarul ar putea fi ajutat de reducerea deficitului bugetar al SUA, iar Congresul ar trebui să colaboreze cu administraţia de la Washington în acest sens. "Aşa cum am mai spus în nenu-mă-rate ocazii, sprijinim dolarul pu-ternic", a mai precizat John Snow.

Moneda SUA a fost cotată, în ultima zi a săptămînii trecute, la 1,3053 unităţi/euro pe piaţa din New York, comparativ cu 1,3173 unităţi/euro la finele zilei anterioare. În perioada 3 - 7 ianuarie, moneda americană a crescut cu 2,1% comparativ cu euro.

Înainte de comentariile lui Snow, dolarul se depreciase pînă la 1,3250 unităţi/euro, investitorii considerînd că moneda americană nu va putea fi susţinută de creşterea pieţei muncii. Asta, pentru că, deşi 2004 a fost un an bun pentru piaţa americană de profil, creşterea numărului locurilor de muncă a fost inferioară aşteptărilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb