2015, primul an de inflaţie negativă din ţara noastră

ANDREI MURGULEŢ
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 14 ianuarie 2016

Ionuţ Dumitru: "Reducerea TVA la alimente şi micşorarea preţului petrolului au fost principalele cauze ale acestui fenomen"

Aurelian Dochia: "Tendinţa de inflaţie negativă a cuprins majoritatea statelor lumii"

Reducerea TVA la alimente şi căderea preţului petrolului, care a condus la scăderea preţului combustibilului, au fost principalele cauze ale inflaţiei negative înregistrate, anul trecut, pentru prima dată, în ţara noastră, ne-a declarat Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

"Tendinţa de inflaţie negativă s-a extins în teritoriul Europei, cuprinzând majoritatea statelor lumii, scăderea preţului petrolului jucând un mare rol în stabilirea acestui fenomen", ne-a menţionat economistul Aurelian Dochia, subliniind că, urmare a inflaţiei negative, Produsul Intern Brut real poate fi în creştere chiar dacă cel nominal stagnează, şi că, în această perioadă, puterea de cumpărare va fi în ascensiune, iar preţul produselor va scădea".

Ionuţ Dumitru ne-a precizat: "Dacă excludem influenţa reducerii TVA şi a preţului scăzut al petrolului, inflaţia de anul trecut ar fi fost de aproximativ 2%". Domnia sa mai estimează că ţara noastră va avea o inflaţie pozitivă începând cu anul 2017.

Şi Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a precizat, anul trecut, că intrarea inflaţiei în teritoriu negativ a fost cauzată de reducerea TVA la alimente la 9% în vara lui 2015: "Fără reducerea TVA, nu se intra în teritoriu negativ, în mod categoric. Avem şi un interval mare de incertitudine care ne creează dificultăţi în luarea deciziilor cele mai corecte pentru viitor, atât pe plan intern, cât şi pe plan extern. (...) Mi-e foarte greu să spun cât de mari vor fi incertitudinile, sperăm cel puţin ca incertitudinile interne să nu mai existe în prima parte din 2016".

Reducerea TVA a condus la scăderea preţului la alimente, ceea ce stimulează cererea de consum şi vânzarea cu amănuntul, ne-a mai spus preşedintele Consiliului Fiscal.

Potrivit unui raport ING, reducerea TVA din iunie 2015 reprezintă o cauză a scăderii inflaţiei, preţurile alimentelor scăzând, anul trecut, cu 6,2%.

Inflaţia înregistrată în rândul produselor non-alimentare "se află la un prag de +2%, declinul preţurilor petrolului din 2014 ieşind din baza statistică, iar preţurile serviciilor au crescut cu 2,4% faţă de anul precedent, în principal pe facturile de telefon mari raportate la euro, reflectând slăbiciunea monedei naţionale în luna decembrie", informează ING.

În ciuda inflaţiei surprinzătoare din decembrie, ING crede că inflaţia, la sfârşitul anului acesta, va creşte cu 1,2%, iar la sfârşitul anului 2017 - cu 2,7%.

"Ne aşteptăm la un venit disponibil mai mare, consecinţă a reducerii taxelor şi la o creştere a salariilor pentru a stimula o ascensiune a inflaţiei", au menţionat reprezentanţii ING.

Preţurile de consum, în luna decembrie a anului trecut, au fost mai mici cu 0,9%, comparativ cu aceeaşi lună din 2014, informează Institutul Naţional de Statistică (INS).

În perioada analizată, ponderea mărfurilor şi serviciilor care au înregistrat o scădere a preţurilor a fost de 37,5%, cele care au avut creşteri cuprinse în intervalul 0 - 2,5% deţinând o pondere de 33,9%, iar mărfurile şi serviciile ale căror preţuri au crescut cu mai mult de 2,5% reprezintă 28,6% din total, conform INS.

Preţurile de consum din anul trecut faţă de cele din 2014 au scăzut cu 0,6%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb