21 DE MILIARDE DE DOLARI Acţionarii Gazprom au aprobat plata unor dividende record

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 3 octombrie 2022

Acţionarii Gazprom au aprobat plata unor dividende record

Acţionarii producătorului de gaze naturale Gazprom au aprobat vineri, într-o adunare generală extraordinară, cea mai mare plată de dividende acordată vreodată în Rusia, în valoare totală de 1,208 trilioane de ruble (21 de miliarde de dolari), anunţă Reuters.

Acţionarii au susţinut plata unui dividend intermediar de 51,03 ruble (0,8921 dolari) pe acţiune, după cum a informat gigantul controlat de stat.

În iunie, acţionarii Gazprom au decis în mod neaşteptat să nu plătească dividende pentru rezultatele de anul trecut, făcând acest lucru pentru prima dată din 1998. Dividendele le oferă investitorilor de retail o modalitate de a profita într-un moment în care sancţiunile occidentale au lovit în evaluările companiilor ruseşti.

Societatea de brokeraj VTB Moi Investitsii a informat că investitorii de retail ar putea încasa aproximativ 144 de miliarde de ruble din dividendele Gazprom. Aceasta a precizat: "Ne aşteptăm ca dividendul din a doua jumătate a anului 2022 să atingă aproximativ 10,3 ruble (pe acţiune), cu un randament al dividendelor de 4,7% din cauza scăderii exporturilor".

Exporturile de gaze ale Gazprom către Europa, sursa sa cheie de venituri, au scăzut pe fondul conflictului dintre Rusia şi Occident, generat de invazia Ucrainei. Capacităţile ruseşti de export de gaze au fost grav afectate săptămâna trecută, în urma scurgerilor de la conductele Nord Stream offshore.

Statele UE au aprobat taxarea profiturilor excepţionale ale firmelor din energie

Statele membre ale Uniunii Europene au convenit vineri impunerea de taxe pe profiturile excepţionale ale firmelor din energie şi au lansat negocierile privind viitoarele decizii menite să rezolve criza energiei, precum o posibilă plafonare a preţului gazelor naturale la nivelul blocului comunitar, conform Reuters.

Miniştrii Energiei din UE s-au întâlnit vineri, la Bruxelles, unde au aprobat măsurile propuse luna aceasta pentru a ţine sub control creşterea preţurilor energiei, care alimentează nivelul record al inflaţiei şi ameninţă să provoace recesiune.

Pachetul include o taxă pe profiturile excepţionale ale firmelor din domeniul combustibililor fosili, care se va aplica în 2022 şi în 2023, o altă taxă pe veniturile excesive obţinute de pe urma creşterii preţului electricităţii de producătorii de energie care folosesc surse mai ieftine şi reducerea cu 5% a folosirii electricităţii în timpul perioadelor cu preţuri maxime, notează Agerpres.

După finalizarea acordului, statele membre UE au lansat discuţiile privind viitoarele decizii ale UE pentru ţinerea sub control a creşterii preţului energiei, multe ţări fiind în favoarea unei plafonări a preţului gazelor naturale, deşi altele - în special Germania - se opun.

"Toate aceste măsuri temporare sunt foarte bune, dar pentru găsirea unei soluţii în vederea sprijinirii cetăţenilor în această criză energetică, trebuie să plafonăm preţul gazelor naturale", a afirmat ministrul croat al Economiei, Davor Filipovic.

Cotaţia futures a gazelor cu livrare în luna noiembrie era de 206 euro pentru un Megawatt-oră vineri, în deschiderea sesiunii de la Bursa din Amsterdam. Preţul a scăzut ulterior până la 187,6 euro, iar la ora 13.15 atingea 188,64 euro.

Operatorii reţelelor de gaze din Bulgaria, România, Ungaria şi Slovacia au propus transportarea cantităţilor suplimentare de gaze promise de Azerbaidjan Europei, a anunţat vineri preşedintele bulgar Rumen Radev, conform Reuters.

În iulie, Comisia Europeană a semnat un memorandum de înţelegere cu Azerbaidjan pentru dublarea importurilor de gaze naturale azere la cel puţin 20 miliarde metri cubi pe an, până în 2027.

-----------------------------------

Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna noiembrie a scăzut cu 0,08% în a doua parte a zilei de vineri, la ICE Futures Europe, atingând 88,42 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în noiembrie a coborât cu 1,1%, la 80,38 dolari barilul la ora locală 09.15.

-----------------------------------

Cotaţia futures a aurului cu livrare în decembrie a crescut cu 0,2%, la 1.671,80 dolari uncia vineri, la Comex New York, la ora 09.15, cea spot - cu 0,2%, la 1.664,03 dolari/uncie.

-----------------------------------

Preţul grâului cu livrare în luna decembrie a urcat cu 1,3% vineri, la Bursa din Chicago (CBOT), ajungând la 9,07 dolari/buşel la ora locală 08.44, cotaţia porumbului cu livrare în decembrie - cu 0,6%, la 6,73 dolari/buşel.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Noroc ca Gazprom,care este societate pe acțiuni

    de tip deschis, nu ne prezinta lista actionarilor,  

    chiar deca statul rus este actionar majoritar, 

    ca ar fi jale mare in occident 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb