210 ANI DE LA PRIMA ÎMBUTELIERE INDUSTRIALĂ  Borsec vrea să obţină, în acest an, o cifră de afaceri de circa 650 milioane de lei

A.S.
Ziarul BURSA #Companii / 21 aprilie 2016

Borsec vrea să obţină, în acest an, o cifră de afaceri de circa 650 milioane de lei

Radu Lăzăroiu: "Am cumpărat păduri şi am făcut replantări" "2015 a fost un an bun pentru turism în Borsec"

Romaqua Group Borsec speră să o obţină în acest an o cifră de afaceri de 650 milioane lei pentru anul 2016, faţă de 630 milioane de lei, anul trecut, în creştere cu 13% faţă de 2014, potrivit domnului Radu Lăzăroiu, directorul general al companiei, cu ocazia aniversării a 210 ani de la prima îmbuteliere industrială a apei Borsec.

Domnia sa a spus că vremea bună de anul trecut şi reducerea TVA la produsele alimentare de la 1 iunie 2015 au dus la creşterea cifrei de afaceri de anul trecut.

În perioada 1998-2016, Romaqua Group a investit 220 de milioane de euro în modernizarea proceselor tehnologice, a mai spus domnul Radu Lăzăroiu, astfel încât apa minerală naturală Borsec să ajungă pe masa consumatorilor cu exact aceleaşi proprietăţi ca în momentul îmbutelierii. Domnia sa spune că Romaqua va investi în continuare pentru a ţine pasul cu tehnologia.

Dacă în 1806 în fabrica de la Borsec se găseau 16 angajaţi, în prezent, la Romaqua Group, lucrează 2.150 de angajaţi, în 10 sucursale şi puncte de lucru.

Radu Lăzăroiu, Managing Director Romaqua Group, a mai spus: "În 1806 se îmbuteliau 3 milioane de litri de apă minerală, în 2015 am ajuns să îmbuteliem aproape 350 milioane de litri. (...) Ideea de continuitate şi permanenţă este subliniată şi de faptul că, în 210 ani, la Borsec s-au îmbuteliat peste 35 miliarde de litri de apă minerală naturală".

În 1806, apa Borsec era trimisă cu carele în Transilvania, Moldova, Muntenia, Ungaria, Viena, iar acum ea este exportată în peste 19 ţări de pe întreg mapamondul, mai puţin în America Latină, reprezentând aproximativ 5% din totalul producţiei.

Borsec deţine o cotă pe piaţa apei îmbuteliate, în volum, de 26,1%, şi 31,7% în valoare, potrivit datelor furnizate de compania Market Vektor.

Domnul Radu Lăzăroiu spune că, pe termen scurt, îşi doreşte menţinerea şi chiar creşterea cu câteva procente a cotei de piaţă.

Despre sectorul HoReCa, domnul Lăzăroiu a spus că este un proiect relativ nou pentru Romaqua, care a ajuns la 20% din totalul producţiei, dar pe care intenţionează să-l crească la 30-35%, într-un orizont de timp de cinci ani, deşi procesul de pătrundere în acest sector nu este întotdeauna foarte uşor.

Romaqua Group are în portofoliu brandurile: Borsec (ape minerale naturale), Stânceni (apă minerală naturală), Aquatique (apă minerală naturală oligominerală), Giusto (băuturi răcoritoare), Giusto Natura (băuturi răcoritoare plate), Albacher, Dorfer şi Muhlbacher (bere).

Modificările la Legea Minelor, în Parlament

Prezent la evenimentul de aniversare, Gheorghe Duţu, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), a declarat că toate autorităţile statului ar trebui să sprijine activitatea de îmbuteliere a apei minerale. "Modificarile la Legea minelor se află în Parlament şi sperăm ca acestea să rezolve multe din problemele cu care se confruntă economia", a precizat domnul Duţu.

Domnul Radu Lăzăroiu a declarat că are aşteptări foarte bune de la această lege, sperând să fie diminuate cât mai mult exploatările forestiere deasupra perimetrelor unde se află apa minerală.

Domnia sa a spus că aceste perimetre trebuie să acoperite de vegetaţie care să încetinească scurgerea apei, astfel încât să se infiltreze înăuntru: "În momentul în care ai tăiat pădurea, fuge apa, o găsim în pâraie, care vin şi distrug case. Am avut astfel de probleme acum 10 ani. Dacă nu protejăm vegetaţia de deasupra, practic există un pericol în a strica apa din pământ".

Domnia sa ne-a spus că au fost tăieri de păduri în anii 2000 la Borsec: "Am avut o întreagă dispută. Din fericire, ANRM a fost alături de noi şi a insistat pentru protejarea zonelor. Pe timpul lui Ceauşescu exista o clasificare a pădurilor în absolut toate zonele unde erau agrifere de apă minerală de protecţie gradul 1 şi nu se exploatau decât în condiţii foarte stricte, tocmai pentru a proteja sursele de apă minerală. Între '90 şi 2000 a fost un haos. Fiecare a făcut ce a vrut. S-au tăiat o grămadă de păduri, dar, spre norocul nostru, am reuşit să oprim. Am replantat, iar cum trebuie să aşteptăm să crească pădurea. Replantările le-am făcut cumpărând păduri. Noi, practic, am cumpărat în jur de 100 de hectare. Exact zonele defrişate le-am cumpărat şi le-am reîmpădurit în zona de protecţie a apelor Borsec".

Centrul SPA din Borsec nu este un proiect al Romaqua Group, ci a fost început de Ministerul Turismului şi Dezvoltării condus, la vremea aceea, de Elena Udrea.

Domnul Lăzăroiu a spus: "Proiectul trenează de vreo trei ani. Se lucrează la el, dar nu cu viteza cu care s-a lucrat la început. Anul acesta, cel târziu anul viitor, sperăm să fie terminat. Localitatea Borsec a făcut un credit ca să poată termina investiţia respectivă".

Staţiunea Borsec se află într-o situaţie bună, în prezent, potrivit domnului Radu Lăzăroiu, care ne-a spus: "Acum este mai bine. Putem să spunem că minimul istoric în domeniul turismului în Borsec a fost în jurul anului 2000 când, în tot anul, am avut în jur de 40 de turişti, în condiţiile în care în anii '87 - '89, pe serie, erau 6000. După 2000 s-a dizolvat firma care făcea turism în Borsec, dar este important că acum s-a clarificat situaţia.

Principala problemă a fost că imobilele naţionalizate nu au fost retrocedate, apoi au fost solicitări de retrocedare din partea mai multor oameni, procesele au trenat, timp în care nu s-a făcut nimic, nimeni nu a investit niciun ban în clădirile respective. Acestea au fost demolate, curăţate. Pentru noi este important să nu avem sursă de infecţie deasupra apei minerale.

2015 a fost un an bun pentru turism în Borsec determinat de faptul că, la începutul anului, a fost un sezon bun de iarnă. Avem o pârtie de schi făcută tot de ministerul Turismului şi am avut în jur de 60.000 de turişti, ceea ce este foarte bine".

Domnul Lăzăroiu susţine că jumătate din preţul apei reprezintă redevenţe plătite statului.

În 1873, împăratul Franz Josef a acordat apei Borsec titlul "Regina apelor minerale"

Punctul temporal care marchează începutul istoriei industriale a îmbutelierii apei minerale Borsec este 1803. Anul se leagă de povestea vienezului Valentin Gunther, care, bând din apa Borsecului, s-a vindecat miraculos de o boală considerată incurabilă la acea vreme.

Gunther a luat în arendă terenul apelor minerale şi, împreună cu Anton Zimmethausen, consilier municipal la Viena, l-au angajat pe un anume Eisner, inginer miner şi specialist sticlar, şi au început să comercializeze apa în Imperiul Austro-Ungar.

Practic, Borsec oferea nu numai apa minerală, ci şi ingredientele necesare fabricării sticlei în care se îmbutelia apa.

La Expoziţia Mondială de la Viena din 1873, apa Borsec s-a înnobilat cu titlul Regina apelor minerale acordat de

însuşi împăratul Franz Josef.

În urmă cu peste două secole, cei doi investitori care au pus bazele Borsec au atribuit afacerii echivalentul sumei actuale de 87.000 euro. În 1890 apa minerală naturală Borsec a ajuns în America, unde s-a instituit o reţea de cabinete pentru tratamente, în China (Pekin), în Egipt, Rusia, Italia, Turcia şi Grecia iar cea mai mare parte în România şi în Moldova.

Istoria începe mult mai în urmă în timp când apa Borsec a devenit faimoasă datorită proprietăţilor sale curative. Cunoaşterea izvoarelor Borsecului datează de pe vremea romanilor, care le-au descoperit după cucerirea Daciei. Încă din secolul al XVIII-lea Borsecul era renumit ca staţiune balneo-climaterică datorită calităţilor terapeutice ale apelor sale minerale, bolnavi din toate părţile Europei mergând la Borsec pentru tratament.

Numele Borsec provine, după unii autori, din expresia generică "borviz" (apă minerală) şi "borviz szek" (scaunul apei minerale), denumire care se dă, în general, locului unde apa iese din pământ. După o altă versiune, Borsec provine de la denumirea apă pentru vin (bor), apele minerale cu gust neutru având calitatea de a nu denatura gustul vinului. De aici şi numele pârâului principal al depresiunii, denumit pârâul Vinului, iar cuvântul szek (scaun) reprezintă forma politico-administrativă de organizare a vechilor scaune de judecată ale populaţiei autohtone.

Analiza ştiinţifică a compoziţiei chimice începe în 1927, în laboratoarele universităţilor din Bucureşti, Budapesta şi Cluj. Apele minerale naturale Borsec au un conţinut echilibrat de minerale, o cantitate scăzută de fier şi o concentraţie ridicată şi stabilă de dioxid de carbon natural.

Cura internă cu apă de Borsec este indicată, printre altele, în boli ale tubului digestiv, în hepatite cronice, afecţiuni biliare, în boli de nutriţie precum diabetul neinsulinodependent, în hipertiroidii uşoare, în tulburări renale.

Cura externă este recomandată în special în tratarea unor forme incipiente de boli circulatorii şi pentru uşurarea durerilor articulare, reumatice şi post-traumatice.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Frumos ce au facut, dar trebuiacsavo lese ei pe bursa sa profitam si noi un pic.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb