Grupul 21st Century Fox oferă 14 miliarde de dolari pentru a prelua controlul total asupra postului TV britanic Sky
Grupul american 21st Century Fox, deţinut de familia magnatului Rupert Murdoch, a încheiat un acord preliminar pentru a cumpăra 61% din acţiunile postului britanic de televiziune cu plată Sky, pentru care oferă aproximativ 14 miliarde de dolari, la cinci ani după un scandal politic care a anulat o precedentă tentativă de preluare a postului TV, informează leparisien.fr.
În cadrul acestor negocieri, valoarea totală a postului britanic de televiziune a fost estimată la 18,5 miliarde de lire sterline (21,8 miliarde de euro), transmite News.ro.
Postul Sky "a fost abordat" de 21st Century Fox, a explicat grupul britanic într-un comunicat, în urma căruia acţiunile sale au crescut vertiginos la bursă. Grupul media deţinut de familia Murdoch a confirmat, separat, încheierea unui "acord de principiu".
"După o perioadă de negocieri, administratorii independenţi ai Sky şi 21st Century Fox au încheiat un acord pentru un preţ de 10,75 lire sterline per acţiune, în numerar, exceptând valoarea dividendelor plătite direct de către Sky", a adăugat grupul britanic.
Acest preţ stabileşte valoarea de piaţă a postului Sky la circa 18,5 miliarde de lire sterline. Grupul Fox deţine deja aproximativ 39% din acţiunile Sky şi ar putea, dacă negocierile îşi vor urma cursul firesc, să absoarbă în totalitate grupul audiovizual britanic.
"În aceşti ultimi ani, 21st Century Fox a indicat într-o manieră persistentă că participaţia sa existentă de 39,1% în Sky nu reprezintă o poziţie finală naturală", a precizat grupul american într-un comunicat.
Reprezentanţii grupului Fox au adăugat că tranzacţia, care va combina activităţile sale mondiale în conţinuturi cu capacităţile de distribuţie deţinute de Sky, "va ameliora şi poziţia de lider a postului Sky în divertisment şi sport şi va întări statutul Regatului Unit ca un hub mondial în privinţa producţiei de conţinuturi şi a inovaţiei tehnologice".
Postul Sky a luat în cele din urmă de a publica mai repede comunicatul de presă din cauza zvonurilor care circulau deja pe piaţă, care au făcut ca acţiunile sale să crească tot mai mult la Bursa din Londra. La închiderea şedinţei de joi seară, acţiunile Sky au crescut cu 26,6%, ajungând la 10 lire sterline per acţiune.
La rândul său, Fox pierdea 3,47% per acţiune, ajungând la 27,65 dolari, joi seară, la 18.15 GMT, la Bursa din New York.
Cele două grupuri media au insistat asupra faptului că detaliile acestei tranzacţii rămân în discuţie şi că "nu există o certitudine" că "o ofertă formală va fi depusă".
Postul Sky a creat un "comitet independent" în cadrul consiliului său de administraţie din care fac parte administratori care nu sunt direct legaţi de familia Murdoch.
James Murdoch, fiul magnatului media Rupert Murdoch, conduce acel consiliu de administraţie. El a revenit la comanda Sky, preluând funcţia de preşedinte a grupului britanic, în luna aprilie.
Însă influenţa familiei Murdoch rămâne deosebit de contestată de acţionarii Sky aşa-zişi "independenţi", neasociaţi grupului Fox sau familiei Murdoch, care au votat în octombrie, în majoritate, contra reînnoirii mandatului lui James Murdoch în consiliul de administraţie al Sky.
"Discuţiile continuă şi un nou anunţ va fi făcut la momentul potrivit", a adăugat Sky, referindu-se la aceste negocieri aflate în curs de desfăşurare.
Familia Murdoch a încercat deja în 2012 să preia controlul total asupra Sky, care pe atunci se numea BSkyB, însă a trebuit să renunţe din cauza contextului volatil generat de scandalul interceptărilor telefonice practicate de News of the World, un tabloid britanic deţinut de familia Murdoch şi care a fost ulterior închis definitiv.
Recent, Sky şi-a consolidat poziţia, integrând Sky Italia şi Sky Deutschland, şi numără în prezent peste 20 de milioane de abonaţi din cinci ţări din Europa, în care oferă servicii de televiziune cu plată şi conexiune la internet: Marea Britanie, Irlanda, Germania, Austria şi Italia.
Însă postul britanic are parte de o competiţie acerbă, exprimată de exemplu de postul BT (fostul British Telecom), care şi-a sporit considerabil oferta în privinţa difuzării de meciuri de fotbal din campionatul Angliei. Sky, care deţine şi drepturile exclusive pentru difuzarea în Marea Britanie a serialului de succes "Game of Thrones", se confruntă şi cu o creştere rapidă a influenţei pe care o câştigă tot mai mulţi actori noi de pe piaţa media, precum platforma online Netflix.
21st Century Fox are interese majore în ceea ce priveşte difuzarea audiovizuală în Statele Unite, în special în televiziune (postul Fox News) şi în cinematografie (20th Century Fox). Grupul american este activ şi în producţia de seriale, prin Twentieth Century Fox Television, care a avut mare succes în ultimii ani graţie unor show-uri TV precum "Empire", "The X-Files" şi "Modern Family".