29 de candidaturi pentru managementul privat al "Loteriei Naţionale"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii / 11 ianuarie 2013

29 de candidaturi pentru managementul privat al "Loteriei Naţionale"

29 de candidaţi s-au înscris până ieri, când a expirat termenul pentru depunerea ofertelor, pentru postul de director general al "Loteriei Române", potrivit unor surse din piaţa financiară.

Compania Quest Advisors a fost desemnată să asiste Adunarea Generală a Acţionarilor în procesul de selecţie.

Economistul Cristina Chiriac ne-a declarat că mare parte din candidaţi nu îndeplinesc criteriile impuse, unul dintre acestea presupunând ca cei care vor ocupa posturile de conducere să aibă o experienţă similară de cinci ani.

Sursele din piaţă au specificat că în cursa pentru şefia Loteriei s-a înscris şi un grec, care şi-a depus dosarul în ultimul moment.

"Miza alegerii noului director general este contractul cu < Intralot > (n.r. firmă grecească), care va expira în octombrie şi care trebuie ori renegociat, ori încheiat şi selectată altă firmă cu care Loteria să încheie un nou contract", ne-a spus Cristina Chiriac, făcând referire la un contract pentru aparatură electronică de câteva sute de milioane de euro pe care fosta conducere a Loteriei Române l-a încheiat cu compania grecească "Intralot".

În legătură cu această înţelegere, premierul Victor Ponta a declarat, ieri, la un post de televiziune: "Firma aceea grecească de la Loterie nu cred că va mai fi". Primul-ministru a mai precizat că, în următoarea perioadă, doreşte ca Loteria Naţională să aibă un profit de şapte ori mai mare decât în prezent. "Acum, Loteria Naţională are un profit de doar 10 milioane de euro. Vreau ca această companie să aibă un profit de 75 de milioane de euro", a spus Victor Ponta.

Anul trecut, Dan Alexandru Ghiţă, director general şi preşedinte al Loteriei Române, a precizat, în cadrul unei conferinţe de presă, că instituţia se menţine la cota de avarie, subliniind că, în anii trecuţi, compania a încheiat contracte "mult supraevaluate" şi în dezavantajul statului cu diverşi furnizori de echipamente şi servicii.

"Marea bubă a Loteriei este contractul cu grecii", a subliniat directorul general al instituţiei, care a explicat că un grup de firme din Grecia a achiziţioant echipamente şi le-a livrat companiei naţionale, aceasta din urmă plătind partenerului grec şi 70% din încasările nete, în cazul video loteriei, cheltuielile de exploatare fiind în sarcina părţii române.

"În ultimii trei ani, Loteria a virat în conturile grecilor 460 de milioane de lei", a precizat Dan Ghiţă, la vremea respectivă.

Compania naţională de loterie are un grad de dependenţă de acest grup din Grecia de 97%, orice activitate ar face trebuind să fie aprobată şi efectuată în condiţiile puse de greci, fapt care vine în dezavantajul Loteriei, potrivit domniei sale.

În prezent, Consiliul Concurenţei (CC) are în derulare o investigaţie privind posibila practică anticoncurenţială între Loteria Română, SC "Lotrom", SC "Intracom" şi SC "Intralot" privind organizarea şi exploatarea jocului de Noroc Video Loterie. Investigaţia a fost declanşată în luna martie a anului 2012, când a avut loc şi o inspecţie inopinată la sediile companiilor implicate, după cum ne-a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele CC. Potrivit domniei sale, la ora actuală sunt analizate documentele ridicate în cadrul inspecţiei. De asemenea, CC colaborează cu Comisia Europeană, care a cerut informaţii referitoare la contractul dintre aceste companii, însă din perspectiva unui posibil ajutor de stat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb