365 DE ZILE DE RĂZBOI  Războiul care i-a scos pe sportivi din arene

O.D.
Ziarul BURSA #Sport / 24 februarie 2023

Războiul care i-a scos pe sportivi din arene

Războiul din Ucraina a reprezentat un dezastru total pentru majoritatea sportivilor din Rusia şi Belarus. Federaţiile internaţionale au decis suspendarea lor, cu foarte mici excepţii, şi nici viitorul nu sună foarte bine pentru profesioniştii sportului din aceste ţări. La începutul acestui an s-a pus problema acceptării lor la Jocurile Olimpice sub steag neutru şi de aici a pornit o adevărată furtună. Un număr de până la 40 de ţări ar putea boicota următoarea ediţie a Jocurilor Olimpice, a afirmat ministrul polonez al Sportului şi Turismului, Kamil Bortniczuk. Declaraţia lui Bortniczuk vine după ce Polonia, Lituania, Estonia şi Letonia au respins planul Comitetului Internaţional Olimpic de a le permite ruşilor şi belaruşilor să concureze în 2024. Ucraina a ameninţat că va boicota Olimpiada de la Paris dacă vor fi primiţi sportivii din Rusia şi din Belarus. Însă CIO a precizat că orice boicot ar reprezenta o pedeapsă doar pentru sportivi. Bortniczuk consideră că este posibilă formarea unei coaliţii de 40 de ţări, inclusiv Marea Britanie, SUA şi Canada, pentru a susţine blocarea planurilor CIIO.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat Comitetul Internaţional Olimpic pentru faptul că analizează opţiunile pentru revenirea sportivilor ruşi în competiţiile internaţionale. Zelenski a menţionat că i-a scris preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, despre această problemă, în contextul în care francezii vor găzdui următoarea ediţie a Jocurilor Olimpice: "Astăzi, armata rusă a bombardat atroce Herson toată ziua. Clădiri rezidenţiale, diverse facilităţi sociale şi de transport, inclusiv un spital, un oficiu poştal şi o staţie de autobuz au fost afectate. Două femei, asistente, au fost rănite în spital. Până acum, s-au înregistrat şase răniţi şi trei decese. Condoleanţe tuturor celor care şi-au pierdut persoane dragi din cauza terorii ruseşti. În astfel de circumstanţe, în contextul unor astfel de atacuri teroriste ruseşti constante asupra oraşelor şi satelor noastre, în contextul atacurilor ruseşti constante care încearcă să nu lase niciun zid intact, este chiar şocant că trebuie să convingem birocraţii sportului internaţional să refuze orice sprijin pentru statul terorist". "Încercarea Comitetului Internaţional Olimpic de a-i readuce pe sportivi ruşi în competiţii şi să participe la Jocurile Olimpice reprezintă o tentativă de a spune lumii că teroarea poate fi ceva acceptabil. De parcă ar fi posibil să ignorăm ceea ce face Rusia Hersonului, Harkivului, în Bakhmut şi Avdiivka", a adăugat el.

Volodimir Zelenski a precizat că "mişcarea olimpică şi statele teroriste cu siguranţă nu ar trebui să se intersecteze": " I-am trimis o scrisoare domnului preşedinte Macron chiar despre această problemă, pentru a continua conversaţia noastră cu el din 24 ianuarie. Pregătindu-ne pentru Jocurile Olimpice de la Paris, trebuie să fim siguri că Rusia nu va putea să le folosească sau să folosească orice alt eveniment sportiv internaţional pentru a promova agresiunea sau şovinismul său de stat. În prima jumătate a secolului XX, în Europa s-au făcut prea multe greşeli care au dus la tragedii îngrozitoare. A existat şi o mare greşeală olimpică. Mişcarea olimpică şi statele teroriste cu siguranţă nu ar trebui să se intersecteze". Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) anunţă că respinge "afirmaţiile defăimătoare" ale oficialilor ucraineni: "CIO respinge în cei mai tari termeni posibil aceasta şi alte declaraţii defăimătoare. Ele nu pot servi drept bază pentru nicio discuţie constructivă. Prin urmare, CIO nu va mai comenta asupra lor". CIO a indicat că sportivilor ruşi şi belarusi li se poate permite să participe la competiţii ca "sportivi neutri" şi să nu reprezinte în niciun fel statul lor sau orice altă organizaţie din ţara lor, aşa cum se întâmplă deja în ligile profesioniste, în special în Europa, Statele Unite şi Canada şi în unele sporturi profesionale individuale. Mihailo Podoliak, consilierul preşedintelui Volodimir Zelenski, a acuzat CIO că este "un promotor al războiului": "CIO este un promotor al războiului, crimei şi distrugerii. CIO urmăreşte cu plăcere cum Rusia distruge Ucraina şi apoi oferă Rusiei o platformă de promovare a genocidului şi încurajează următoarele crime. Este evident că banii care cumpără ipocrizia olimpică nu au mirosul sângelui ucrainean. Nu-i aşa, domnule Bach? ". Ucraina cere interzicerea sportivilor din Rusia şi Belarus, aliat al Kremlinului, de la Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris.

Sportivii suspendaţi din cauza războiului pot avea parte de o "portiţă" de ieşire din această situaţie imposibilă. Astfel, sportivii din Rusia şi Belarus ar putea participa la competiţii din Asia. Consiliul Olimpic al Asiei le-a oferit sportivilor ruşi şi belaruşi posibilitatea de a concura în Asia. Printre competiţiile respective s-ar putea număra şi turnee de calificare la Jocurile Olimpice, în contextul în care în prezent sportivii ruşi şi belaruşi nu pot concura în Europa, din cauza sancţiunilor venite ca urmare a războiului din Ucraina. Comitetul Executiv al CIO s-a reunit la începutul anului pentru a discuta despre concluziile Summitului Olimpic din decembrie 2022 şi despre consultările cu membrii CIO, reprezentanţii sportivilor, ai federaţiilor internaţionale şi ai comitetelor olimpice naţionale. Participanţii la consultări au convenit că trebuie să continue sancţiunile actuale care vizează Rusia şi Belarus: nu se va organiza niciun eveniment sportiv internaţional în cele două ţări; nu se va afişa la niciun eveniment sportiv drapelul celor două ţări, nu se va intona imnul şi nu vor apărea alte simboluri ale ţărilor; niciun oficial guvernamental din Rusia sau din Belarus nu va fi invitat la un eveniment sportiv internaţional. În schimb, susţinerea sportivilor din Ucraina continuă şi federaţiile au fost încurajate să faciliteze pregătirea şi participarea ucrainenilor la evenimentele sportive internaţionale. În ceea ce îi priveşte pe sportivii din Rusia şi din Belarus, majoritatea participanţilor la consultări consideră că este importantă "misiunea unificatoare a mişcării olimpice" şi că toţi sportivii trebuie să fie trataţi fără discriminare, conform Cartei Olimpice. "Guvernele nu trebuie să decidă care sportivi pot participa şi nu pot participa la vreun eveniment. Niciun sportiv nu ar trebui să fie împiedicat să concureze doar din cauza paşaportului său", se arată pe site-ul CIO. "Drept urmare, ar trebui să fie analizată o cale pentru participarea sportivilor la competiţii, sub condiţii stricte", a adăugat CIO. Condiţiile stricte menţionate sunt: sportivii ar participa ca neutri, nu îşi vor reprezenta ţara şi nu vor reprezenta vreo organizaţie din ţara lor; doar sportivii care respectă total Carta Olimpică pot participa. Mai exact, vor putea concura doar sportivii care nu au susţinut activ războiul din Ucraina şi cei care se conformează Codului Mondial Antidoping.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb