38 de învinuiţi într-un dosar de fraudă bancară

Alexandru Sârbu
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 1 aprilie 2013

38 de învinuiţi într-un dosar de fraudă bancară

DIICOT: "Prejudiciul se ridică la 15 milioane euro"

Un număr de 38 de persoane sunt cercetate în cazul percheziţiilor făcute, ieri, la Sinteşti-Ilfov, fiind suspectate că au dat bani cu camătă, care erau recuperaţi ulterior din credite bancare obţinute cu acte falsificate, informea­ză Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

Prejudiciul cauzat în acest caz este estimat la peste 15 milioane de euro, potrivit sursei citate.

Procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Călăraşi, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate (SCCO) Călăraşi, au realizat, ieri, 80 de percheziţii domiciliare, în localitatea Sinteşti din Ilfov, pentru destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în obţinerea unor beneficii financiare substanţiale, prin săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi spălare de bani.

Membrii grupării, susţin anchetatorii, au realizat o activitate infracţională conexă faptelor pentru care se efectuează cercetări în dosarul penal instrumentat de către procurori, privind comiterea unor fraude bancare de proporţii, sub coordonarea liderilor Mihai Stan şi Daniel Ruse.

Astfel, arată DIICOT, o parte din membrii grupării acordau împrumuturi percepând dobânzi cuprinse între 7 şi 40% pe lună, fără a declara organelor fiscale veniturile astfel realizate. Sumele de bani împrumutate şi dobânzile pretinse erau recuperate ulterior prin contractarea de către debitori a unor împrumuturi bancare, creditele fiind obţinute prin utilizarea unor documente falsificate.

Ancheta în acest caz vizează 38 de învinuiţi, cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de sprijinire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscală şi spălare de bani. Persoanele în cauze urmează să fie audiate. Suportul informativ al acţiunii de ieri a fost asigurat de Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI), a anunţat DIICOT.

Mihai Stan şi Daniel Ruse sunt arestaţi preventiv din toamna anului trecut, într-un dosar privind fraude bancare de 22 de milioane de euro. DIICOT informa atunci că învinuiţii sunt acuzaţi că ar fi obţinut, în mod ilegal, de la MECMA, în baza unor documente falsificate, finanţarea unor proiecte de achiziţii utilaje, prin intermediul unor societăţi comerciale controlate de către liderii grupării.

Din cauza complexităţii dosarului, 38 de persoane sunt cercetate la Bucureşti de DIICOT, pentru o înşelăciune de şapte milioane de euro, iar alte zece persoane sunt anchetate la Călăraşi pentru fraude de 15 milioane de euro.

Potrivit procurorilor, în perioada 2010-2012, membrii grupului infracţional organizat, sub coordonarea liderului Daniel Ruse, au realizat beneficii financiare substanţiale prin fraude bancare, respectiv obţinerea sau încercarea de a obţine un număr de 40 de credite de la 16 unităţi bancare de pe teritoriul României, prin utilizarea unor documente falsificate.

Un alt lider al grupării de fraudare a băncilor, Mihai Stan, ar fi încercat să obţină ilicit fonduri europene, prin intermediul a trei societăţi, "Ancuta SRL", "Alram Servinvest" şi "Eurotrading SRL", în baza unor documente şi declaraţii false, potrivit DIICOT.

Mihai Stan este acuzat că în perioa­da 2010-2012 i-a determinat pe reprezentanţii celor trei societăţi comerciale "să prezinte şi să folosească documente şi declaraţii false faţă de MECMA, în scopul obţinerii pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţii Europene (pentru partea de finanţare de 90 la sută din fonduri europene)", precum şi fonduri din bugetul de stat, pentru partea de finanţare de zece la sută.

Totodată, acesta ar fi folosit înscrisuri sub semnătură privată (situaţii financiare şi bilanţuri contabile) şi înscrisuri oficiale falsificate (certificate de atestare fiscală şi acte de identitate), "în scopul producerii de consecinţe juridice cu ocazia negocierii, încheierii şi executării unor contracte de creditare cu unităţi bancare din România", a mai arătat DIICOT.

Mihai Stan i-ar fi determinat pe Denisa Amuza, Georgiana Piţurcă, Marin Tudoroiu, Mihai Toma, Ion Sintu, Floarea Nae, Andrea Benga, Marian Mavrodin, Tiberiu Hurdu­gaci şi Marian Sava să folosească în raport cu băncile comerciale acte false.

Tot el se prezenta la bănci sub identităţi false, depunând copii după acte de identitate cu fotografia lui, însă datele corespundeau altei persoane.

Activitatea infracţională a fost sprijinită, au arătat procurorii, de către Aurel Şaramet, având calitatea de director al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), Claudiu Cercel-Duca, vicepreşedinte BRD, Mihai Grigoroiu, Cătălin Ionuţ Roşu şi Andrei Atanasiu, angajaţi în cadrul MECMA, şi Florian Dragoş Diaconescu.

Mihai Grigoroiu fusese numit recent în funcţia de director adjunct în Ministerul Economiei, la Autoritatea de Management al Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice, Cătălin Ionuţ Roşu era auditor, iar Andrei Atanasiu era expert în Ministerul Economiei. Conform unui comunicat al Ministerului Economiei, a fost decisă încetarea activităţii celor trei în funcţiile ocupate.

Procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Bucureşti şi Biroul Teritorial Călăraşi au făcut, în 1 noiembrie 2012, 50 de percheziţii la locuinţele învinuiţilor şi la sediile unor firme din Bucureşti şi judeţele Ilfov, Călăraşi şi Giurgiu, membrii grupării fiind acuzaţi de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi spălarea banilor.

Procurorii DIICOT arătau, într-unul dintre referatele cu propuneri de arestare, că gruparea iniţiată şi coordonată de Mihai Stan şi Daniel Ruse a reuşit să cuprindă peste 80% din sistemul bancar românesc şi o parte importantă a instituţiilor statului. Directorul Direcţiei de Supraveghere din cadrul Băncii Naţionale a României (BNR), Nicolae Cinteză, a declarat, în luna februarie, că aceste informaţii ar fi trebuit să fie discutate în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), în cazul în care cifrele ar fi fost reale.

Ancheta DIICOT vizează 0,28% din numărul de sucursale bancare, eventualul prejudiciu echivalează cu 0,04% din creditul neguvernamental, iar faptele verificate par "un fenomen exterior sistemului bancar", a susţinut Asociaţia Română a Băncilor, punct de vedere exprimat anterior şi de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Philippe Lhotte, Preşedintele - Director General al BRD, a declarat că fraudele care au afectat instituţia de credit au generat un cost de 180 milioane euro pentru aceasta, sumă care a fost integral provizionată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb