4 AMR Sobolewski, lasă-ne!

MAKE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 august 2017

Sobolewski, lasă-ne!

O dată la patru-cinci zile, preşedintele BVB Lucian Anghel convoacă mereu câte o şedinţă a Consiliului Bursei (CB) şi îi pune pe membri să voteze prelungirea mandatului de director general al lui Ludwik Sobolewski, dar patru dintre ei nu vor.

Acum a convocat Consiliul, din nou, pentru vineri.

Pe ordinea de zi, desigur, prelungirea mandatului lui Sobolewski.

De la sfârşitul lunii iulie, aceasta va fi a patra şedinţă CB, cu acelaşi punct pe ordinea de zi, la care jumătate din Consiliu se ridică şi pleacă.

Lucian Anghel insistă.

"Am să vă aduc la şedinţe şi am să vă pun să votaţi, până veţi vota cum trebuie!"

Nu, Anghel nu a spus asta.

Dar asta face.

Cei patru care se împotrivesc sunt Dan Paul, Robert Pană, Octavian Molnar şi Gabriel Marica.

Opoziţia lor se bazează pe faptul că subiectul mandatului lui Sobolewski a fost deja dezbătut şi votat în şedinţa din 20 iunie, şedinţă pe care Lucian Anghel nu a mai consemnat-o într-un proces verbal şi nu mai recunoaşte că ar fi avut loc, susţinând că aceea ar fi fost o discuţie informală.

-------------------

În mintea lui Anghel, graniţele dintre discuţiile informale şi şedinţele CB se trasează după cum vrea el: de exemplu, în draftul Procesului verbal al şedinţei CB din 4 august, apare că, de la un moment dat, s-a pierdut cvorumul, dar sunt consemnate discuţii aprinse ulterioare şi abia după aceea este menţionată închiderea şedinţei.

Adică, discuţiile informale se regăsesc în draftul de Proces verbal.

-------------------

Stăruinţa lui Anghel să-l menţină pe Sobolewski la conducerea executivă a BVB nu are nici un fel de explicaţie la vedere: cei patru ani ai lui Sobolewski sunt cu atât mai dezamăgitori cu cât a fost primit ca un "salvator" pentru piaţa noastră de capital şi nu a reuşit nimic din ceea ce n-ar fi reuşit oricare alt director general din istoria BVB, de până acum; în schimb, mandatul său a fost plătit exorbitant, cu circa un milion de euro.

Tocmai aceste plăţi disproporţionate au dat naştere suspiciunilor că, de fapt, Lucian Anghel ar fi cointeresat băneşte în prelungirea mandatului lui Ludwik Sobolewski şi că, după cum şoptesc gurile rele, Sobolewski i-ar da "para-ndărat" lui Anghel - nimeni nu a adus vreo dovadă în acest sens, înţeleg că este vorba despre simple speculaţii.

-------------------

Acţionarii BVB au fost convocaţi, pe 14/15 septembrie, la Adunarea Generală a Acţionarilor, pentru alegerea unui membru în Consiliul de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti pentru ocuparea poziţiei vacante deţinute anterior de Cristian Micu, decedat. Convocarea fusese solicitată de acţionarul BERD.

Pe 31 iulie, boardul BVB a decis cooptarea ca membru provizoriu a lui Radu Hanga, acesta fiind în proces de avizare de către Autoritatea de Supraveghere Financiară.

-------------------

Deşi astfel de speculaţii ar face inteligibilă perseverenţa lui Anghel, mai există şi o a doua variantă, cum că Anghel nu face decât ceea ce-i cere stăpânul lui, pe care o bună parte din comunitatea pieţei de capital îl identifică ca fiind Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), om de afaceri implicat în piaţa de capital în diverse momente ale evoluţiei ei.

Oricum, cea de a doua variantă (nici pentru asta nu există dovezi) nu o exclude pe prima, dar ambele rămân la nivelul de basm pentru Serviciul Român de Informaţii.

Ceea ce e cert este că jumătate din Consiliul Bursei nu-l mai vrea pe Sobolewski, iar Anghel o face pe prostul, ca şi când n-ar pricepe.

Pe Anghel, rolul îl prinde.

Dar Sobolewski a făcut dintotdeauna pe deşteptul - ce este atât de greu de priceput, domnule Sobolewski?

Pur şi simplu, nu mai eşti dorit.

Vei spune că te doreşte cealaltă jumătate...

N-ai înţeles: nu poţi fi directorul unei jumătăţi de Consiliu, contra celeilalte jumătăţi, orice profesionist ştie asta.

Aici nu este Varşovia şi acum nu este Al Doilea Război Mondial, să aduci BVB în ruină.

Oricare profesionist de bună credinţă s-ar fi ridicat, deja, de pe scaun, şi-ar fi luat la revedere "Do widzenia teraz moja mi³o¶ć" şi s-ar fi urcat în avion.

Nici un profesionist autentic nu ar fi aşteptat a cincea convocare a Consiliului Bursei.

Este umilitor.

Ai fost respins în mod repetat.

Este umilitor.

Ce mai aştepţi?!

Lasă-ne!

Cinci şedinţe umilitoare

20 iunie - Şedinţa CB nr.1

Reunit în şedinţă la sediul BVB, Consiliul Bursei (CB) l-a convocat oficial pe Ludwik Sobolewski şi i-a propus să continue încă un mandat de director geneneral la BVB, dar pe un salariu înjumătăţit. Sobolewski a refuzat oferta, menţionând că va depune refuzul în scris, până la sfârşitul săptămânii, (ceea ce nu a făcut). Procesul verbal al şedinţei nu este de găsit, iar preşedintele BVB Lucian Anghel neagă că ar fi avut loc şedinţa. (NOTA - Neregulile acestei şedinţe au declanşat ancheta ASF asupra malversaţiunilor în organizarea şedinţelor de Consiliu la BVB.)

31 iulie - Şedinţa CB nr.2

Cvorumul a fost îndeplinit doar pentru alegerea lui Radu Hanga în funcţia de membru provizoriu al Consiliului Bursei. Celelalte puncte de pe ordinea de zi - discutarea termenilor contractului lui Ludwik Sobolewski şi noile tarife pentru MIFID 2, nu au întrunit cvorumul necesar.

4 august - Şedinţa CB nr.3

Dan Paul şi Robert Pană, care îi reprezentau şi pe alţi doi membri ai Consiliului Bursei (Octavian Molnar şi, respectiv, Gabriel Marica), după ce, la primul punct, au votat listarea obligaţiunilor Unicredit, au cerut ca, la celelalte puncte, să nu fie luaţi în calcul pentru cvorum şi voturi, astfel că, fără cvorum, nu a putut fi adoptată o decizie netă în privinţa perpetuării lui Sobolewski pe funcţia de director general al BVB. Procesul verbal al şedinţei precizează că votul este neclar şi că va fi cerută o opinie juridică de la avocaţi.

9 august - Şedinţa CB nr.4

Administratorii care nu-l mai doresc pe Sobolewski la cârma BVB s-au prezentat la convocare, însă, au părăsit şedinţa înainte de începerea votului, întrucât Lucian Anghel le-a expus opinia juridică de la casa de avocatură PeliFilip, din care reieşea că se consideră că şedinţa anterioară a CA a avut cvorum, în condiţiile în care patru membri au votat numai la un punct de pe ordinea de zi, lipsind de la celelalte, inclusiv de la cel privind mandatul directorului general, susţin surse din piaţă.

18 august - Şedinţa CB nr.5

Vineri este convocată o nouă şedinţă a Consiliului Bursei de Valori Bucureşti, având pe ordinea de zi prelungirea mandatului directorului general Ludwik Sobolewski.

Este a cincea şedinţă cu acest subiect, Consiliul neputând să ajungă la o concluzie până acum.

Opinia Cititorului ( 18 )

  1. Sigur ca Lucian Anghel il sustine pe Sobolewski!

    BCR nu ar fi putut participa la deposedarea de bani si actiuni a investitorilor Harinvest,daca nu ar fi avut sprijinul BVB,FP SI DC.Profitul BCR,prin participarea la practicile frauduloase de la Harinvest,a fost de 11 374 396,suma comunicata de un reprezentant al Harinvest.Comunicatul a fost publicat in Bursa in decembrie 2013. 

    Reamintim ca in cazul Harinvest sunt peste 100 de investitori,deposedati de active in valoare de 20 000 000. 

    Pentru prima data in istoria BVB,3 investitori au fost furati direct din depozitar ,fara sa fie clienti Harinvest.Furtul a fost de peste 2 milioane actiuni.

    Asta este performanta din mandatul lui L.Sobolewski! 

    1. se vede treaba ca si Anghel era o somitate numai buna pentru conducerea unei banci de stat, asa cum ne amintim ca a fost propus odata...

      Somitate la escrocherii financiare!

    Sobolewski, lasă-ne!

    Daca Ludwik Sobolewski pleaca, cine vine????In general toti decidentii dela conducerea B.V.B. au fost si sunt CATASTROFE!!!

    1. Da, in afara de Teodor Ancuta de la Sibiu, nu am avut nici un facator de piata.

      Dar, spre deosebire de Sobolewski, ceilalti directori generali ai BVB au fost persoane decente. 

      Cea mai mare catastrofa la conducerea BVB este chiar Sobolewski - o incompetenta cu emfaza, foarte, foarte scump platita. 

      Nimeni nu s-a gindit sa-l aduca pe Ancuta, la juma' de pret si fara bonusuri. 

      Ia vedeti, ar accepta?

      Wow!Ce ne facem fara Sobolewski?BVB incepe si se termina cu Sobolewski. Hai, hai, hai, Dr.WHO, slabeste-ma!

      Ancuta a facut lucruri bune la Sibiu, dar la Bucuresti, cine s-a perindat pe la conducerea bursei dupa criza,a fost, asa cum se opina mai sus, un dezastru. Si-a terminat vreunul mandatul? eu nu imi aduc aminte.

      Sincer, nu mi-e rusine nici cu CB si cu interesele care sunt acolo. 

      Perceptia mea, de amator, este ca BVB a devenit mult mai vizibila in astia 4 ani, s-a implicat mai mult, a comunicat mai bine, a avut proiecte mai vizibile, a listat companii private. Inainte, dl paul si toti brokerii se plangeau ca statul nu listeaza companii de stat, brokerii doar sa incaseze comisioane si sa traga sforile. Nu zic, poate si dl anghel face asta, dar macar si-a setat un target.

      In fine, bvb e companie privata, daca actionarii au fost de acord cu pachetul salarial, nu vad de ce sa ne bagam noi. Acum considera ca nu mai merita, foarte bine, sa nu il mai aleaga. dar e alegerea lor. 

      Cind aduci un polonez sa-ti conduca bursa, pentru ca esti incapabil sa-ti gasesti un roman din tara sa faca asta, poti sa fii sigur ca toata lumea o sa caste ochii mari si o sa capeti vizibilitate - "Mama, mama, asa prosti n-am mai vazut!"

      Pentru tine ce inseamna "a comunicat mai bine?", minciunile pe care Anghel si Sobolewski le toarna aferat prin ziarele fiscal evazioniste care le stau in genunchi?! 

      Nu reusesti sa iti amintesti haituiala dupa informatia privitoare la contractul lui Sobolewski si salariul si bonusurile lui, pe care a trebuit sa le scoatem cu forcepsul? 

      Nu-ti amintesti cum a ajuns el sa minta ca nu ar face parte din personalul Bursei? 

      Dupa ce constati ca nu-i nici o diferenta intre cei de acum si ceilalti in a da cu miloaga la stat, zici ca "dl anghel" (e bine ca, macar, ii scrii numele cu litera mica) si-ar fi setat un target; care este ala?! 

      Piata emergenta?! 

      Prietene Obama, exact "anghelul" tau este cel care s-a impotrivit acestui target eroarea in care te afli este oribila. 

      Acest asazis "target" fusese pregatit inca de dinainte mandatului lui Sobolewski, dar Anghel l-a mototolit, l-a calcat in picioare si ne-a facut de rusine in fata celor de la FTSE, orientindu-se catre americani, dupe ce ne inteleseseram cu Londra. 

      Deci, ... ar fi bine sa nu fii chiar atit de multumit de minciunile cu care te-au indopat "anghel si sobolewski".

      Cit despre dreptul nostru - al tau si al meu - sa ne bagam in ciorba privata a BVB, iti sugerez sa contempli caracterul public al acestei institutii. 

      Ti-am spus, Make, sunt amator, nu te supara, nu ma ocup cu urmaritul domnilor prin ziare fiscal evazioniste, pe care sincer nici nu le mai citesc, sincer nu ca ar fi evazioniste, ci ca in momenul in care le deschid, imi apar milioane de reclame in fata, de nici nu pot citi un articol si ma obosesc, si in plus, folosesc din ce in ce mai des un limbaj prea colocvial pentru gustul meu.

      Permite-mi te rog sa raman la doua dintre ideile mele expuse - eforturile concretizate in companii private care si-au gasit finantarea pe bursa, precum si calitatea de companie privata a bvb, in ciuda caracterului public al institutiei. Nu inseamna ca nu inteleg si punctul tau de vedere. 

      Doua companii private care si-au gasit finantarea prin BVB, ar fi trebuit respinse la listare, in timp ce Adeplast, careia i-a fost montat esecul listarii la BVB, se dezvolta sanatos, fara finantarea prin BVB.

      Ca ziarist, nu pot impartasi punctul tau de vedere despre caracterul privat al problemelor BVB, atit timp cit BVB gestioneaza o piata care ar fi trebuit sa antreneze dezvoltarea economiei nationale, iar lipsa de viziune si caracter, meschinaria si intriga marunta din BVB, ne fac sa ratam, ca economie nationala.

      Cum mi-ar sta, ca ziarist, sa ramin insensibil la zadarnicia BVB? 

      Nu mandatul lui Sobo este prioritatea ZERO a BVB, ci aducerea cat mai grabnica a HidroElectrica pe B.V.B. si trecerea acesteai la statutul de piata emergenta, altcumva se vor purta discutiile si altele vor fi pretentiile atunci!!!

      Fata de cum merg lucrurile, in general, in Romania, nu cred ca BVB este catastrofa care vrea sa ne-o zugraveasca ranchiunosul de Make; cred ca-l roade ceva mai personal, altfel nu stiu de ce nu poate dormi linistit noaptea. 

      Mai spune-ne ce crezi: ce crezi, este mai important ce crezi, sau este mai important cum este?

      Iata cit conteaza ceea ce crezi tu.

      Valoarea medie zilnica a tranzactiilor, in milioane de euro:  

      - Bucuresti 7,9; Budapesta 34,6; Atena 44,7; Varsovia 230,4; 

      - Euronext 6 824,3; Deutsche Borse 4 929,6; Six Swiss Exchange 3 599,7. 

      Doamne, cit de ranchiunosi sint astia de la Euronext!

      Din cauza lor, BVB nu se afla pe ecranul nici unui broker normal. 

    Abia astept sa plece Sobo, sa nu mai citesc articolele astea. E adevarat pot sa nu mai citesc deloc, dar gasesc articolele din Bursa de bun calitate. In schimb vendetele astea personale.. mai respirati domnilor, mai respirati.

    1. Nu imi permit sa inventez, ceea ce scriu este corect.

    Make asumă opinia personală și mai mult decât în alte articole, are curajul atitudinii, deloc flasc, deloc neutru. Presă adevărată !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb