Aproape jumătate din producţia de ţaglă de la COS Târgovişte este furnizată combinatului Ductil Steel Buzău, potrivit reprezentanţilor uzinei din judeţul Dâmboviţa, care s-au întâlnit, ieri, cu un grup restrâns de jurnalişti.
Aceştia au menţionat că, în septembrie, fabrica din Târgovişte va livra către Ductil Steel Buzău 16.000 de tone de ţaglă, producţia de ţaglă din luna în curs să atingă un volum de 38.000 de tone.
"Luna aceasta producem circa 2.500 de tone de oţel de calitate. Este prima lună în care producem, practic, acest produs. Este greu să intri pe o piaţă pe care ai părăsit-o de un an de zile. Toţi clienţii noştri s-au orientat spre alţi furnizori", a subliniat Aurel Diamandi, director de producţie în cadrul combinatului COS Târgovişte. Acesta a subliniat că dezvoltarea fabricii va avea loc în etape, adăugând că se confruntă cu probleme în ceea ce priveşte creditarea.
În prezent, în cadrul unităţii de producţie, se lucrează în trei schimburi, întrucât oprirea fluxului ar fi mult mai costisitoare, a mai explicat sursa citată, menţionând că, în fabrică, lucrează mai puţin de 1.500 de salariaţi.
Domnul Diamandi a mai spus: "În proporţie de 95%, ne distribuim produsele pe piaţa românească. În general, contăm pe creşterea consumului din ţara noasrtă. Aşteptăm să fie deblocate proiectele mari, să putem să şi exportăm. (...) Acum, marja de profit este sub 10%".
Până în 1989, COS Târgovişte a exportat în ţări precum Siria sau Iraq.
Reprezentantul combinatului a subliniat că oţelurile de calitate sunt folosite în principal în industria constructoare de maşini.
Domnia sa dezaprobă exportul de fier vechi, subliniind că este în dezavantajul industriei de profil, ţara noastră nemaifiind compatibilă cu alte state europene în acest domeniu. Aurel Diamandi, este de părere că ar trebui adoptată o reglementare care să interzică exportul de fier vechi, care este materie primă în industria în care activează.
Compania COS Târgovişte, aflată în insolvenţă, a aparţinut grupului Mechel. Societatea şi-a redus de peste trei ori pierderile în primul semestru al acestui an, de la 59,5 milioane lei, în intervalul similar din anul trecut, la 19,3 milioane lei. Cifra de afaceri a scăzut de 3,5 ori, de la 481 milioane lei la 136,2 milioane lei.
Veniturile Combinatului de Oţeluri Speciale (COS) au scăzut, în perioada ianuarie-iunie, de 2,9 ori, de la 492,2 milioane lei la 169,1 milioane lei.
Grupul rus Mechel a anunţat, în februarie 2013, că a vândut activele din România către firma Invest Nikarom, deţinută de Viktor şi Svetlana Chumakova, ambii cu cetăţenie rusă.
Tranzacţia, pentru suma simbolică de 230 de lei, a vizat transferul Mechel Câmpia Turzii, Ductil Steel Oţelu Roşu, Ductil Steel Buzău, Laminorul Brăila şi Mechel Reparaţii Târgovişte.