448 DE COMPANII PE LISTA NEAGRĂ A ANAF: Peste un miliard de euro de recuperat de la marii contribuabili

CĂTĂLIN DEACU
Ziarul BURSA #Macroeconomie #Fondul Proprietatea / 5 februarie 2010

Peste un miliard de euro de recuperat de la marii contribuabili
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    În plină criză de lichidităţi, statul recurge tot mai des la procedura executării silite

    Juriştii consideră că procedura executării silite este riscantă pentru stat şi recomandă reorganizarea judiciară sau medierea

    Oamenii de afaceri: "În timp ce statul publică liste cu datornici, ar fi normal să ştim şi noi care sunt datoriile statului către mediul privat şi când se vor achita acestea"

    Peste un miliard de euro are de recuperat statul, anul acesta, de la marii contribuabili care înregistrau datorii la buget, la data de 31 decembrie 2009, potrivit Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

    Pe lista marilor datornici, publicată de ANAF, figurează 448 de contribuabili ale căror datorii la buget însumează circa 4,2 miliarde lei.

    Din pricina crizei, dar şi a nereturnării de TVA, datoriile companiilor la stat au explodat, în numai două luni, cu aproximativ 500 milioane lei.

    Astfel se explică faptul că, la finele lunii septembrie 2009, volumul total al datoriilor marilor contribuabili către bugetul era de 3,72 miliarde lei, iar la sfârşitul lui decembrie, suma depăşea 4,2 miliarde lei.

    Topul marilor datornici este dominat, în continuare, de companiile de stat. Asupra acestor societăţi, Fondul Monetar Internaţional (FMI) a cerut o monitorizare strictă a arieratelor, iar Guvernul a anunţat, deja, că ia în calcul un proces de restructurare.

    De altfel, Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI avertiza, recent, că nerestructurarea companiilor de stat aflate în pierdere ar periclita atingerea ţintei de deficit bugetar de 5,9% din PIB pentru anul acesta.

    CNH, campionul datoriilor

    Astfel, campionul datoriilor la bugetul de stat este Compania Naţională a Huilei (CNH), a cărei datorie este de 1,53 miliarde lei, pe 2009. Datoria CNH reprezintă, practic 36,4% din datoria globală pe care statul o are de recuperat de la marii contribuabili.

    Pe locul al doilea se află Galaxy Tabacco SRL, care figurează în evidenţele ANAF cu o datorie de 475,7 milioane lei.

    Următoarele poziţii sunt ocupate de către CFR Electrificare (162 milioane lei), Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA (128,3 milioane lei) şi de UCM Reşita SA (118,4 milioane lei).

    Dacă situaţia CNH este mai "specială", deoarece compania este în administrare specială, fiind ferită de executarea creditorilor publici, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre ceilalţi patru mari contribuabili din top: împotriva lor, şi a multor altor societăţi de pe listă, s-a deschis procedura de executare silitiă, o decizie riscantă, spun oamenii de afaceri şi avocaţii consultaţi de ziarul BURSA.

    Mediul privat: Statul este rău-platnic

    În timp ce oamenii de afaceri susţin că multe dintre companii au ajuns în această situaţie şi din cauza statului, juriştii consideră că mai oportună ar fi procedura reorganizării judiciare, decât cea a executării silite.

    Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) atrage atenţia că o parte din datoriile companiilor s-a acumulat din cauză că statul a îngheţat deconturile de TVA, din 30 noiembrie 2009, dar şi din cauză că nu şi-a onorat datoriile. Acest lucru pare să explice şi de ce creanţele statului au crescut faţă de luna septembrie.

    "În timp ce statul publică liste cu datornici ar fi normal să ştim şi noi care sunt datoriile statului către mediul privat şi când se vor achita acestea", ne-a spus Pârvan.

    După unele estimări, datoriile pe care statul le-ar avea de returnat mediului privat ar depăşi 8 miliarde lei, cea mai mare parte fiind din nereturnări de TVA şi din neplata serviciilor prestate.

    Juriştii: Executarea silită, riscantă pentru stat

    Juriştii atrag atenţia că procedura executării silite poate fi riscantă pentru stat din cauza deprecierii activelor şi a costurilor mari cu desfăşurarea procedurilor.

    Avocatul Gheorghe Piperea ne-a declarat: "Nu procedura executării silite a companiilor aflate în dificultate este soluţia pe care trebuie să o adopte statul în condiţiile actuale de criză, ci pe cea a reorganizării. Prin reorganizare judiciară există posibilitatea recuperării unor creanţe în ceva timp, în timp ce, procedura executării silite este costisitoare şi nerecomandată în condiţiile deprecierii activelor".

    Piperea a exemplificat că, de regulă, băncile au evitat această procedură anul trecut, din cauza costurilor, a duratei îndelungate, sau a provizionalelor.

    Acest aspect a fost subliniat şi de către Cristian Pârvan care a apreciat că dacă băncile ar fi recurs la executare silită ar fi devenit "agenţi imobiliari" pe o piaţă fără cumpărători.

    Medierea, o soluţie de luat în calcul

    O altă soluţie recomandată de către jurişi este procedura medierii.

    Zeno Sustac, co-preşedinte al Uniunii Naţionale a Mediatorilor (UNM) ne-a declarat: "Lipsa lichidităţilor a determinat, şi, din pacate, va mai determina intrarea în incapacitate de plată a multor agenţi economici. Recurgerea de către creditori la instanţele de judecată pentru recuperarea acestor sume de bani este costisitoare, iar rezultatele se obţin în perioade lungi de timp, perioade în care activitatea agentului economic poate suferi în mod iremediabil".

    Co-preşedintele UNM a apreciat că, în condiţiile de criză, numărul cauzelor soluţionate prin mediere este în continuă creştere, îndeosebi datorită duratei scurte de soluţionare a conflictului.

    Zeno Sustac a precizat: "Cu cât miza este mai mare, cu atât şansele de soluţionare a divergenţelor prin mediere cresc. Explicaţia acestei afirmaţii se bazează pe certitudinea că un potenţial proces, având o miză ridicată pentru o companie, poate, din cauza duratei şi incertitudinii cu privire la rezultat, să ducă chiar la falimentul companiei respective, sau poate să afecteze grav activitatea sa. Dacă în situaţii de normalitate economică existenţa unor contracte în derulare cu mai mulţi parteneri creează o stabilitate a veniturilor, în situaţia actuală nu mai există astfel de garanţii".

    Datoriile presei - două milioane de lei

    "Caţavencu" SA figurează în lista marilor datornici cu obligaţii restante în valoare de 317.415 lei, din care 117.819 lei reprezintă impozitul pe venit din salarii aferent anului 2009. Potrivit autorităţii fiscale, s-a început procedura de executare silită.

    "Media Pro Pictures" SA are obligaţii restante de 286.034 lei, conform datelor publicate de ANAF. Şi în acest caz s-a început procedura de executare silită.

    "Publimedia International" SA este înscrisă în lista autorităţii fiscale cu datorii în valoare de 1.215.290 lei, aferente anului trecut, procedura de executare silită fiind începută şi în acest caz.

    "Realitatea Media" SA este, de asemenea, prezentă pe lista marilor contribuabili care înregistrează obligaţii restante la bugetul de stat la data de 31 decembrie 2009, cu datorii în valoare de 189.951 lei. În cazul acestei companii, cererile de compensare sunt în curs de soluţionare.

    POPA, MINISTERUL TRANSPORTURILOR: CFR Marfă îşi va relua plata datoriilor

    CFR Marfă îşi va putea relua plata datoriilor către bugetul de stat începând cu luna aprilie, iar CFR Călători a plătit din ianuarie mare parte din datorii, ne-a declarat Gheorghe Popa, secretar de stat în Ministerul Transporturilor. Domnia sa ne-a explicat: "După cum ştiţi, companiile CFR trec prin restructurări masive a cheltuielilor şi a personalului. Noi sperăm ca din aprilie, în urma restructurărilor, situaţia CFR Marfă să se îmbunătăţească şi să înceapă să îşi plătească din datorii. Din datele pe care le am, CFR Călători şi-a achitat mare parte din obligaţiile către buget pentru că şi aici ministerul face restructurări".

    Domnul Popa ne-a menţionat că situaţia cea mai dificilă, pentru care nu există încă o soluţie de plată a datoriilor, este a CFR SA, care administrează toată infrastructura feroviară: "CFR SA are datorii uriaşe pentru că timp de 20 de ani nu s-a găsit o soluţie concretă de finanţare din partea statului. Peste tot în lume subvenţii consistente sunt acordate modernizării infrastructurii feroviare chiar de la bugetele de stat. Aceste companii nu aduc profit, ci trăiesc din subvenţii. În acest an, Guvernul trebuie să găsească o soluţie alternativă pentru finanţare şi deblocarea plăţii unor datorii".

    Secretarul de stat mai susţine că FMI a acceptat bugetarea pe pierdere, în acest an, a companiilor CFR cu probleme care datează de mult timp, dar a cerut ca statul să ia măsuri pentru redresarea lor financiară. Societăţile CFR au de plătit sume uriaşe şi către furnizorii de electricitate, dar au de încasat mulţi bani şi de la CET-uri.

    Ce spun companiile despre situaţia datoriilor

    Distribuitorul de materiale de construcţii, "Arabesque", este înscris în lista contribuabililor cu datorii la bugetul de stat cu o sumă de 14.446.760 lei, iar informaţiile ANAF indică începerea procedurii de executare silită. Doamna Florina Necula, director de marketing în cadrul companiei, ne-a declarat că "obligaţiile sunt achitate şi este vorba doar de neactualizarea la timp a datelor de pe site".

    Producătorul de bunuri de larg consum, "Colgate-Palmolive România" figurează între contribuabilii care înregistrează obligaţii restante la bugetul de stat, acestea fiind în valoare de 31.538 lei. Potrivit reprezentanţilor companiei, "Colgate-Palmolive România" nu are cunoştinţă despre nicio sumă pe care o datorează statului român. Credem că informaţia publicată pe site-ul ANAF reprezintă o eroare. Este politica "Colgate-Palmolive" să respecte toate legile şi să îşi îndeplinească obligaţiile către autorităţile din statele în care operează", ne-au declarat reprezentanţii companiei. (Cosmina Capalău)

    SC Astra Vagoane Arad SA, companie producătoare de vagoane de marfă, membră a grupului International Railway Systems (IRS), apare pe site-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală ca fiind datoare la bugetul de stat cu 27.470.776 lei, datorii asumate de contribuabil prin declaraţii depuse la organul fiscal, în condiţiile legii. Dintre acestea, impozitul pe profit neachitat se ridică la 1.769.739 lei, valoarea TVA neplătită a ajuns la 20.186.582 lei, impozitul pe venit din salarii neachitat se ridică la 741.394, valoarea altor impozite neplătite este de 33.551 lei, în timp ce dobânzile şi penaliţile se ridică la 4.739.510 lei. Conform site-ului ANAF s-a început procedura de executare silită pentru recuperarea datoriilor. "Nu avem cunoştinţă despre demersul privind executarea silită. Dar, pot să vă spun că grupul nostru a făcut toate demersurile pentru realizarea compensărilor. Şi mă refer la datoriile pe care statul le are faţă de compania noastră. E posibil ca ANAF să încerce să recupereze datoriile. Pe de altă parte, noi suntem foarte hotărâţi să recuperăm datoriile pe care le are statul faţă de noi", ne-a declarat Anca Rusu, director PR & Comunicare în cadrul IRS Group. (Paula Bulzan, ARAD)

    Firmele de leasing, în continuare pe lista datornicilor

    Nouă firme de leasing au cumulat datorii de 3,87 milioane lei la bugetul de stat pe parcursul anului trecut, potrivit listei contribuabililor mari care înregistrează obligaţii restante la bugetul de stat publicată de ANAF, împotriva lor fiind începută procedura de executare silită.

    Situaţia datoriilor IFN-urilor nu s-a rezolvat, deşi în ocazia raportului ANAF pe primele nouă luni din 2009, companiile susţineau că este vorba despre rezultatul unor interpretări "abuzive" ale ANAF.

    Dacă un client al unei companii de leasing are datorii către stat, acestea sunt percepute ca fiind ale firmei de leasing, explicau atunci reprezentanţii IFN-urilor.

    Fruntaşă în lista ANAF este NBG Leasing IFN, cu o datorie de 2,51 milioane de lei, în 2009, din care 2,5 milioane de lei reprezintă TVA restantă. În top, urmează "Bavaria Leasing IFN", cu restanţe de un milion de lei, din care 945.253 lei reprezintă TVA de plătit.

    "Marfin Leasing" figurează pe lista ANAF cu o datorie de 150.685 lei. Celelalte societăţi înregistrează restanţe mai mici, sub 100.000 de lei.

    Mulţi clienţi au renunţat la bunurile finanţare prin leasing, anul trecut, aflându-se în imposibilitatea să-şi mai plătească ratele. Astfel, piaţa de leasing a scăzut cu 74%, în primele nouă luni din 2009, faţă de perioada similară a anului trecut, la 1,07 miliarde euro. (Adina Ardeleanu)

    Poziţia ANAF

    În conformitate cu prevederile legii, trimestrial, listele contribuabililor care înregistrează obligaţii bugetare restante sunt făcute publice pe pagina de internet a Ministerului Finanţelor Publice - portal ANAF. Astfel, la data de 31.01.2010 au fost publicate listele contribuabililor persoane juridice care au înregistrat obligaţii bugetare restante la data de 31.12.2009.

    Instrucţiunile de aplicare ale acestor prevederi au fost aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 551/2003, cu modificările şi completările ulterioare. Astfel, până la data de 24 a lunii de publicare se definitivează informaţiile referitoare la obligaţiile bugetare restante şi are loc notificarea debitorilor.

    În situaţia în care un debitor face dovada plăţii integrale a obligaţiilor bugetare restante publicate pe site, acest lucru poate fi menţionat pe pagina de internet, în conformitate cu procedura expresă prevăzută de acest act normativ. (Cosmina Capalău)

    Ce înseamnă, de fapt, procedura de executare silită şi cea de compensare

    Simona Tanciu , Avocat Partener, din cadrul Departamentului "Litigii şi Executări Silite" al casei de avocatură "Boştină şi Asociaţii", ne-a explicat, pe scurt, ce presupun aceste două proceduri fiscale:

    PROCEDURA DE EXECUTARE SILITĂ: În cazul în care societăţile comerciale înregistrează obligaţii bugetare restante, organele de executare constituite în subordinea Ministerului Finanţelor Publice aplică procedura executării silite, reglementată de O.G. 92/2003, republicată, privind Codul de procedură fiscală.

    Executarea silită se poate întinde asupra veniturilor şi bunurilor proprietatea societăţii debitoare, urmăribile potrivit legii, iar valorificarea acestora se efectuează numai în măsura necesară pentru realizarea creanţelor fiscale şi a cheltuielilor de executare.

    Executarea silită începe prin comunicarea unei somaţii. Dacă în termen de 15 zile de la comunicarea somaţiei societatea debitoare nu achită debitul, se continuă măsurile de executare silită, organele de executare putând aplica - succesiv sau concomitent - modalităţile de executare silită prevăzute de Codul de procedura fiscală, respectiv: poprirea disponibilităţilor băneşti în lei sau valută, ca şi a sumelor datorate, cu orice titlu, debitorului de către terţe persoane; sechestrarea şi valorificarea bunurilor mobile şi imobile proprietatea societăţii debitoare.

    PROCEDURA COMPENSĂRII: Procedura compensării se aplică atunci când societatea debitoare are la rândul său de încasat sume de la bugetul de stat (TVA de rambursat, sume stabilite prin hotărâri judecătoreşti etc.), creanţele reciproce stingându-se pâna la concurenţa celei mai mici sume. Compensarea se face de organul fiscal competent, la cererea debitorului sau din oficiu, înainte de restituirea ori rambursarea sumelor cuvenite acestuia. (Cosmina Capalău)

    Societăţi din sectorul energetic cu datorii la stat

    Printre marii contribuabili datori la bugetul de stat se numără, pe lângă Compania Naţională a Huilei şi CET-urile aflate în administrarea primăriilor, şi Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, cu suma de 68,5 milioane de lei, aferente numai anului 2009. ANAF a început procedura de executare silită. Alte companii de stat cu o situaţie financiară precară sunt Societatea Naţională a Cărbunelui - cu datorii de 109 milioane de lei şi Termoelectrica SA - cu datorii de 59,4 milioane de lei . Şi Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare înregistrează datorii de 7,1 milioane de lei

    ANAF a anunţat că a început procedura executării silite şi impotriva Electrica SA pentru o datorie către bugetul de stat în valoare de 169.438 de lei. Conducerea "Electrica" SA ne-a declarat că societatea nu înregistrează datorii la bugetul de stat pentru că suma respectivă a fost achitată pe 23 decembrie 2009 şi că a notificat ANAF asupra acestei erori.

    Printre datornici se numără şi companii private precum GDF Suez Energy România - cu suma de 11.395 lei pentru care sunt în curs de soluţionare cereri de compensare, dar şi Distrigaz Sud Reţele - cu suma de 23.320 de lei, pentru care ANAF a început procedura executării silite. Oficialii GDF Suez, care deţin şi Distrigaz Sud Reţele ne-au declarat: "În urma verificării interne privind datoriile menţionate, facem precizarea că atât pentru Distrigaz Sud Reţele cât şi pentru GDF Suez Energy România acestea sunt în curs de soluţionare, urmând ca ANAF să opereze în evidenţele proprii modificările intervenite".

    Şi Tinmar Ind, cunoscut furnizor de energie pe piaţa noastră, figurează în evidenţele ANAF cu datorii de 1,1 milioane de lei, pentru care există cereri de compensare în curs de soluţionare. Conducerea Tinmar Ind ne-a declarat: "Noi avem toate datoriile curente achitate către bugetul de stat, motiv pentru care nu figurăm cu dobânzi şi penalităţi de orice fel. Pentru suma cu care apărem în evidenţa ANAF avem demult cereri de compensare pentru TVA şi accize. Compensările sunt, de fapt obligaţii pentru care cerem rambursări de la stat şi nu sunt considerate obligaţii neachitate".

    Şi ABB SRL datorează statului suma de 34.570 de lei, pentru care sunt formulate cereri de compensare. Oficialii companiei ne-au precizat: "Nu avem nici un fel de datorii către stat, politica noastră fiind aceea de a ne achita toate datoriile la timp. Referitor la datoria cu care figurăm în evidenţele ANAF, putem spune că ştim de existenţa acestei erori, dar situaţia este în curs de soluţionare". (A.T.)

    Companii din sectorul construcţii - imobiliare datoare la bugetul de stat

    ANAF a raportat că societatea Energoconstrucţia înregistrează datorii la bugetul de stat de 29,9 milioane de lei la finele anului trecut, fiind demarată procedura executării silite. Conducerea Energoconstrucţia nu a putut fi contactată până la închiderea ediţiei pentru a comenta situaţia.

    ICCO Construct SRL şi ICCO Electric SRL datorează statului 9,2 milioane de lei şi, respectiv, 4,6 milioane de lei. ANAF a început procedurile de executare silită. Dietmar Rizea, directorul executiv al ICCO Construct ne-a declarat: "Datoria înregistrată la ANAF este eşalonată şi executarea silită este amânată. Am dat deja la plată suma de 7 milioane de lei, iar restul până la 9 milioane îl vom plăti eşalonat".

    Şi Summa România înregistrează datorii la bugetul de stat în valoare de 8,4 milioane de lei la 31 decembrie 2009. Conducerea companie nu a dorit să facă niciun fel de comentariu pe această temă. Şi în acest caz, ANAF a demarat procedura executării silite.

    Bucureşti Mall Development and Management are datorii de 1,9 milioane de lei, iar Plaza Mall Development and Management - de 1,5 milioane de lei. ANAF a început procedura de executare silită şi în aceste cazuri. Cele două companii deţin centrele comerciale Bucureşti Mall din zona Vitan şi Plaza România din zona Lujerului.

    Can Serv SRL, dezvoltatorul cartierelor Primăvara Ghencea şi Primăvara Lujerului, este înregistrat la ANAF cu datorii de 1,7 milioane de lei, agenţia demarând procedura de executare silită. Ioan Avram, directorul general al companiei ne-a declarat: "Da, datorăm statului această sumă şi am început deja să facem plăţi. Societatea noastră are de încasat mult mai mult decât datoria la buget şi nu suntem în situaţia executării silite pentru că facem deja plăţi cât de repede putem. Situaţia sectorului construcţiilor şi a imobiliarelor este dificilă din cauza lipsei de lichidităţi şi a blocajelor în derularea contractelor".

    Contranscom Benţa are, potrivit site-ului ANAF, datorii de 409.403 lei la bugetul de stat, iar Daw Benţa România - de 132.877 de lei. ANAF a demarat procedura executării silite pentru cele două companii, care fac parte din grupul Benţa. Oficialii societăţilor nu au putut fi contactaţi pentru declaraţii. (A.T.)

    DATORII DE PESTE 5 MILIOANE DE LEI LA STAT: "Unirea Shopping Center" nu şi-a plătit impozitul pe profit, în 2009

    Pe site-ul ANAF, la Unirea Shopping Center figurează începerea procedurii executării silite

    "Unirea Shopping Center" (simbol bursier SCDM), firmă care administrează două centre comerciale cu acelaşi nume în Bucureşti şi Braşov, figurează cu datorii de 5,29 milioane lei la bugetul statului, la finalul anului trecut, potrivit ANAF.

    Jumătate din sumă (2,85 milioane de lei) reprezintă impozitul pe profitul înregistrat de companie în primele nouă luni ale anului trecut, 2,43 milioane de lei fiind dobânzi şi penalităţi.

    Procedura de executare silită a fost începută împotriva societăţii, potrivit ANAF.

    Unirea Shopping Center a încheiat primele nouă luni ale anului trecut cu un profit net de 12,8 milioane lei (circa trei milioane euro), cu 7,7 % mai redus faţă de perioada corespunzătoare din 2008. Afacerile centrului comercial au sporit cu 5%, în perioada analizată, 72,97 milioane lei

    Unirea Shopping Center este controlată de soţii Dan şi Carmen Adamescu, prin intermediul "Nova Trade", care deţine 74,16% din titluri. În structura acţionariatului se mai regăseşte SIF "Muntenia", cu 10% din titluri. Pe segmentul Rasdaq al Bursei de Valori Bucureşti, compania este evaluată la 211,4 milioane lei. (Adina Ardeleanu)

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    fngcimm.ro
    danescu.ro
    boromir.ro
    Mozart
    Schlumberger
    arsc.ro
    domeniileostrov.ro
    leonidas-universitate.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    19 Dec. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9749
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
    Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    erfi.ro
    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    petreceriperfecte.ro
    novaplus.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb