5.000.000.000 $, PE HÂRTIE PENTRU MISTERIOASA COMPANIE BRAŞOVEANĂ CU PROFITURI RECORD Cum vroia să se listeze pe bursă afacerea din Fântâna

MIHNEA RĂU
Ziarul BURSA #Companii / 31 august 2010

Cu 5 miliarde de euro pe hârtie, acţionarii miraculoasei firme intenţionau să-şi listeze compania la o bursă din străinătate

Cu atâta bănet scriptic, firma nu a cheltuit niciun leu în 2009, iar în băncile noastre figura doar cu 100 de lei

După demisii repetate ale cenzorilor, expertul contabil al firmei din Fântâna îşi declina responsabilitatea asupra cifrelor, într-un mod halucinant

Strania poveste a companiei care a devenit- în doar doi ani, fără niciun angajat şi fără bani în cont- cea mai profitabilă companie românească a trecut graniţa fiind investigată acum de autorităţile fiscale din SUA şi Germania, după ce autorităţile noas-tre se chinuie de un an să dezlege mis-terul profiturilor record.

Un adevărat izvor de bani pare să alimenteze obscura firmă din satul Fântâna, unde câţiva cetăţeni români şi germani au obţinut, pe hârtie, profituri de aproape 4 miliarde de euro în ultimii doi ani, de când au pus pe picioare această afacere miraculoasă (American European Marketing Enterprise SA din satul Fântâna, comuna Hoghiz, judeţul Braşov).

Ziarul BURSA a decoperit că acţionarii româno-germani ai afacerii braşovene şi-au dat mandat lor înşişi, acum două luni, ca, în calitate de administratori, să demareze negocieri cu o bursă de afară, iar în cazul în care negocierile nu ar fi dat roade să fie continuate negocieri fie cu bănci, fie cu fonduri de investiţii.

Decizia negocierii pentru o eventuală listare era condiţionată de o operaţiune mai complexă privind o majorare de capital record- de 5 miliarde de euro, pe care acţionarii firmei din Fântâna au încercat să o finalizeze, fără succes, încă de acum un an.

Din datele noastre, tranzacţiile şi evaluarea acţiunilor aportate la majorarea capitalului social (făcute după eliberarea unor cenzori din funcţie care nu au dorit să semneze mai multe documente) au părut atât de suspecte, încât până şi expertul contabil însărcinat cu întocmirea actelor a ţinut să-şi decline responsabilitatea.

Modul în care îşi declină el res-ponsabilitatea este mod halucinant.

Printr-o formulare fără noimă, la finalul hotârârii acţionarilor din decembrie 2009, în care se decisese majorarea record de 5 miliarde de dolari, se face următoarea precizare: "Actul a fost întocmit de către expert contabil (...), persoană care îşi declină în sensul vinovăţiei orice neconcordanţă nestipulată".(!!!)

Cu o astfel de hotărâre acţionarii sperau să obţină rapid aprobarea majorării de capital la Registrul Comerţului Braşov, iar, ulterior, să forţeze listarea pe o bursă mai mică din Occident sau dacă nu să atragă capitaluri importante de la bănci sau fonduri de investiţii.

Majorarea de capital a fost respinsă de Registrul Comerţului Braşov pentru că acţionarii doreau să vină în această operaţiune cu acţiuni care nu le aparţineau, ci figurau deja chiar în patrimoniul societăţii AEME. Cu alte cuvinte, acţionarii vroiau să participe la majorarea de capital chiar cu acţiunile societăţii, exact acţiunile care asigurau şi profiturile contabile record.

Reţeta miraculoasă

Afacerea Fântâna a fost fondată de şapte persoane (unele cu cetăţenie germană) care decid să rezerve denumirea firmei American European Marketing Enterprise SA, încă de la finalul anului 2005.

Denumirea este inspirată de o altă companie- American & European Minorities Entertainment SRL (tot AEME, dar SRL) care fusese administrată de către Cornel Ionescu, principalul acţionar al noii AEME.

SRL-ul intră în dizolvare, din oficiu, pentru că nu-şi preschimbă, în termenul legal, certificatul de înregis-trare, la începutul anului 2005.

Iniţial cu obiect de activitate agenţiile de turism, SRL-ul braşovean este preluat de firma americană Premiere Corporation & Development Investment INC., reprezentată de acelaşi Cornel Ionescu, care rămâne administratorul afacerii şi după ce aceasta este preluată de firma americană.

Brusc, firma AEME SRL nu se mai ocupă de turism, ci de producţia de filme, după preluarea de către firma americană.

Cele şapte persoane, în frunte cu Cornel Ionescu, rezervă noua denumire pentru societatea pe acţiuni, păstrând acelaşi acronim AEME (ca şi la SRL-ul dizolvat), dar o înregis-trează efectiv abia în 2007. Pe baza unor declaraţii pe proprie răspundere, ei vin cu un aport de capital de 50 de milioane de euro, reprezentând acţiuni pe care le-ar fi deţinut la o companie americană- IEFE Inc (dar care, în mod, curios ar avea sediul în Germania, acolo unde acţionarii companiei româneşti mai deţin şi alte afaceri).

Un an mai târziu, acţionarii îşi reevaluează capitalurile (acţiunile, ca active) de opt ori, de la 115 milioane de lei, la 868 de milioane de lei. Din reevaluarea acţiunilor şi răscumpărări succesive de acţiuni de la aceeaşi companie americană, firma braşovea-nă, care în fapt, nu prea rula mai nimic prin conturile bancare, şi făcuse cheltuieli de doar 10.000 de lei, în tot anul 2008, raportează un profit contabil de peste 740 de milioa-ne de lei, respectiv peste 200 de milioane de dolari. Ca să nu plătească impozit, firma includea profiturile într-un cont nou.

Un an mai târziu povestea se repetă.

Doar că spre finalul anului 2009, după ce-şi schimbă brusc o parte din cenzori, acţionarii vor să treacă la majorarea capitalului social de 5 miliarde de lei.

Acum apare şi numele firmei americane implicată în afacere-IAFE Inc.

Fiscul american verifică, în prezent, firmele americane care au fost implicate atât la înfiinţarea societăţii braşovene, cât şi în alte tranzacţii, inclusiv în tentativele eşuate ale majorării de capital record. Americanii colaborează cu fiscul german pentru că o parte din aceste firme americane au sediul şi în Germania, iar o parte dintre acţionarii celor două firme AEME sunt cetăţeni germani. Din informaţiile noastre, ANAF a demarat mai multe acţiuni de control încă din toam-na anului trecut, însă ele s-au blocat în operaţiunile încrucişate cu firmele americano-germane.

Asociaţia

Cornel Ionescu, numele care leagă cele două afaceri AEME, a înfiinţat acum şaisprezece ani o altă firmă, ICPL Finance Products Variety SRL, tot cu un cetăţean german, Stefan Lang, dizolvată şi ea între timp. Doi ani mai târziu, el înfiinţa şi o asociaţie la Braşov pentru sprijinirea integrării României în Uniunea Europeană, denumită Asociaţia "Uniunea Patronală Europeană", cu scopul declarat să antreze toate forţele, de orice fel, în procesul de extindere a Uniunii Europene cu ţările din zona Europei de Est.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. vai de capul nostru. cum e posibil asa ceva intr-o tara normala la cap

    1. se poate, pentru ca ai nostri dorm in papusoi. poate le dau americanii de cap, ca Garda financiara a dormit trei ani de zile. e penibil sa ai un asemenea caz si sa nu stii sa-l gestionezi ca autoritate. ne mai miram de ce ne pleaca miliarde de euro din tara.

      oribil caz ca prostie

    in limba romana nu exista cuvantul "vroia". forma corecta este "voia".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb