Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) din România împreună cu IMAS au realizat un studiu despre nivelul de informare a populaţiei cu privire la cancer, acordându-se o atenţie sporită cancerului intestinului gros, conform unui comunicat de presă remis redacţiei.
Potrivit comunicatului, studiul a fost realizat pe un eşantion de 1010 de persoane, reprezentativ pentru populaţia cu vârsta peste 18 ani din România.
Studiul arată că aproape 85% dintre cei intervievaţi au auzit de acest tip de cancer. Totuşi un nivel ridicat al notorietăţii nu implică şi o informare crescută în raport cu modalităţile de investigare şi diagnosticare.
Până la momentul realizării interviurilor, aproximativ 7% dintre respondenţi au fost supuşi unor investigaţii pentru diagnosticarea cancerului de intestin gros. Dintre aceştia, cei mai mulţi au făcut astfel de investigaţii o singură dată: aproximativ un sfert au făcut investigaţiile mai rar decât o dată pe an şi alţi 23% şi le-au făcut anual.
Cezar Irimia, preşedintele FABC, a declarat: "Este necesar ca toată opinia publică să conştientizeze pericolul cancerului colorectal şi al cancerului, în general. Un rol mai activ ar trebui să îl aibă mai ales televiziunile, canalul media care se adresează cu precădere celor aflaţi în grupa de vârstă cu grad ridicat de risc. Investigaţiile se pot face şi înainte de 50 de ani, aşa că este mai bine să vă informaţi la medicul de familie din timp, mai ales dacă există şi antecedente în familie".