95 de dosare penale cu privire la fraudarea procedurilor de achiziţii a echipamentelor medicale din timpul pandemiei se află încă pe rolul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, a declarat, ieri, Crin Bologa, procuror-şef al instituţiei, în cadrul unei dezbateri organizate de Asociaţia Expert Forum, cu tema "Disimularea produsului infracţiunii - o provocare în recuperarea prejudiciilor cauzate de infracţiuni".
"În prezent, avem în derulare comisii rogatorii internaţionale aproape pe toate continentele în încercarea de a găsi bani şi bunuri obţinute de persoane cercetate de noi pentru săvârşirea unor infracţiuni de corupţie atât în ţările UE, dar şi în ţări din Africa, din Asia. Şi aici, sigur, şi în legătură cu dosare pe care le avem în lucru în legătură cu infracţiunile săvârşite în pandemie. Încă mai avem înregistrate 95 de astfel de dosare. S-au adus diferite aparaturi medicale, măşti, izolete din ţări precum Turcia, China şi din alte state ale lumii. Or, noi avem comisii rogatorii şi în aceste state, dar şi în alte state ale lumii, în care vrem să vedem ce resorturi au stat la baza unor achiziţii de materiale neconforme cu sume exorbitante şi cu încălcarea procedurilor", a afirmat Crin Bologa.
Şeful DNA a mai spus că ascunderea bunurilor obţinute prin fapte de corupţie se face "în moduri din ce în ce mai sofisticate", iar unele dintre persoanele investigate dispun de sume mai mari decât bugetul structurii de Parchet pe care o conduce.
"Evoluţia actuală a investigaţiilor noastre arată că infracţiunile de corupţie şi cele asimilate infracţiunilor de corupţie, dar şi disimularea produsului infracţiunilor sunt comise în moduri din ce în ce mai sofisticate, utilizând circuite financiare complexe, răspândite în diferite jurisdicţii, pe teritoriul mai multor state. Inculpaţii din dosarele Direcţiei Naţionale Anticorupţie sunt, în general, persoane instruite, bine relaţionate, cu acces la expertiză şi care au mijloace complexe prin care ascund produsul infracţiunii, iar noi trebuie să ţinem pasul cu aceştia. Unele dintre persoanele investigate de noi dispun de sume mai mari decât bugetul Direcţiei Naţionale Anticorupţie", a precizat Crin Bologa.
El a adăugat că pentru combaterea faptelor penale este necesar ca procurorii anticorupţie să aibă la dispoziţiei instrumente moderne în domeniul investigaţiilor financiare, cu ajutorul cărora să analizeze o cantitate mai mare de date şi informaţii. Şeful DNA mai susţine, că pe lângă aceste instrumente, este nevoie de o mai bună cooperare şi schimb de informaţii cu instituţiile naţionale şi internaţionale care le deţin - instituţii din sistemul bancar, autorităţile fiscale şi vamale, autorităţi cu atribuţii de control. Prin schimbul de informaţii şi utilizarea unor baze de date relevante se va reduce considerabil timpul de instrumentare a cauzelor penale, afirmă Crin Bologa, procurorul şef al DNA.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.06.2021, 12:46)
astia de la dna iau banii degeaba . din toate astea poate cade vreo plevusca care n-a stiut unde sa dea dreptul .nu au rezolvat nici un caz .