95 de dosare penale - rezultatul achiziţiilor medicale din timpul pandemiei

G.M.
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 29 iunie 2021

95 de dosare penale cu privire la fraudarea procedurilor de achiziţii a echipamentelor medicale din timpul pandemiei se află încă pe rolul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, a declarat, ieri, Crin Bologa, procuror-şef al instituţiei, în cadrul unei dezbateri organizate de Asociaţia Expert Forum, cu tema "Disimularea produsului infracţiunii - o provocare în recuperarea prejudiciilor cauzate de infracţiuni".

"În prezent, avem în derulare comisii rogatorii internaţionale aproape pe toate continentele în încercarea de a găsi bani şi bunuri obţinute de persoane cercetate de noi pentru săvârşirea unor infracţiuni de corupţie atât în ţările UE, dar şi în ţări din Africa, din Asia. Şi aici, sigur, şi în legătură cu dosare pe care le avem în lucru în legătură cu infracţiunile săvârşite în pandemie. Încă mai avem înregistrate 95 de astfel de dosare. S-au adus diferite aparaturi medicale, măşti, izolete din ţări precum Turcia, China şi din alte state ale lumii. Or, noi avem comisii rogatorii şi în aceste state, dar şi în alte state ale lumii, în care vrem să vedem ce resorturi au stat la baza unor achiziţii de materiale neconforme cu sume exorbitante şi cu încălcarea procedurilor", a afirmat Crin Bologa.

Şeful DNA a mai spus că ascunderea bunurilor obţinute prin fapte de corupţie se face "în moduri din ce în ce mai sofisticate", iar unele dintre persoanele investigate dispun de sume mai mari decât bugetul structurii de Parchet pe care o conduce.

"Evoluţia actuală a investigaţiilor noastre arată că infracţiunile de corupţie şi cele asimilate infracţiunilor de corupţie, dar şi disimularea produsului infracţiunilor sunt comise în moduri din ce în ce mai sofisticate, utilizând circuite financiare complexe, răspândite în diferite jurisdicţii, pe teritoriul mai multor state. Inculpaţii din dosarele Direcţiei Naţionale Anticorupţie sunt, în general, persoane instruite, bine relaţionate, cu acces la expertiză şi care au mijloace complexe prin care ascund produsul infracţiunii, iar noi trebuie să ţinem pasul cu aceştia. Unele dintre persoanele investigate de noi dispun de sume mai mari decât bugetul Direcţiei Naţionale Anticorupţie", a precizat Crin Bologa.

El a adăugat că pentru combaterea faptelor penale este necesar ca procurorii anticorupţie să aibă la dispoziţiei instrumente moderne în domeniul investigaţiilor financiare, cu ajutorul cărora să analizeze o cantitate mai mare de date şi informaţii. Şeful DNA mai susţine, că pe lângă aceste instrumente, este nevoie de o mai bună cooperare şi schimb de informaţii cu instituţiile naţionale şi internaţionale care le deţin - instituţii din sistemul bancar, autorităţile fiscale şi vamale, autorităţi cu atribuţii de control. Prin schimbul de informaţii şi utilizarea unor baze de date relevante se va reduce considerabil timpul de instrumentare a cauzelor penale, afirmă Crin Bologa, procurorul şef al DNA.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. astia de la dna iau banii degeaba . din toate astea poate cade vreo plevusca care n-a stiut unde sa dea dreptul .nu au rezolvat nici un caz .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb