ABERAŢII Scapi de criză, dar te închide... Ministerul!

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Companii / 23 august 2010

Scapi de criză, dar te închide... Ministerul!

O societate privată riscă desfiinţarea printr-o hotărâre de Guvern din cauza neatenţiei funcţionarilor Ministerului Agriculturii

Să faci afaceri în ţara noastră este, uneori, deosebit de periculos: rişti să scapi de criză şi să te închidă un minis­ter. Situaţia este pe punctul să se întâmple la Ministerul Agriculturii.

Victima: o firmă privată din agricultură.

Cum s-a ajuns aici?

Ministerul Agriculturii vrea să reorganizeze institutul de cercetare din horticultură "Horting" printr-un proiect de hotărâre de guvern.

O iniţiativă lăudabilă!

Numai că, dintr-o scăpare a func­ţionărimii, proiectul de hotărâre de guvern reuşeşte "performanţa" ca, pe lângă reorganizarea institutului, să anuleze actul de înfiinţare a unei societăţi private: Berser S.A.

Berser S.A. a fost înfiinţată în 1998, odată cu Horting, printr-o hotărâre de guvern care spărgea defunc­ta Regie Autonomă "Institutul de Cercetare şi Dezvoltare pentru Valorificarea Produselor Horticole" în două: institutul Horting, responsabil de cercetare, şi Berser S.A, care prelua partea de producţie.

Compania "Berser" S.A, a fost între timp privatizată. Deci, mai pe înţelesul unor funcţionari ai Ministerului Agriculturii, aceasta nu mai aparţine statului, ci unor privaţi, indiferent că se cheamă Culcescu (n.r.- soţii Horia şi Maria Culcescu fac parte din acţionariatul societăţii) sau Popescu.

Noul proiect de hotărâre de guvern al Ministerului Agriculturii înlocuieşte şi abrogă doisprezece articole din vechiul act normativ, printre care şi articolulul care prevedea înfiinţarea Horting şi a Berser S.A.

Juriştii susţin că Ministerul Agriculturii este pe punctul să realizeze o premieră în dreptul românesc: să abroge actul de înfiinţare a unei companii private, printr-o hotărâre de guvern, în mod retroactiv.

Zeno Sustac, avocat specializat în drept comercial, ne-a declarat: "Dacă acest proiect s-ar pune în practică, am breveta o nouă instituţie în dreptul comercial românesc. Eu de aşa ceva nu am mai auzit şi credeţi-mă că am auzit multe la viaţa mea. E ca şi cum s-ar anula un certificat de naştere al unei persoane care trăieşte, dar care şi-a schimbat datele de stare civilă. Consider că este vorba despre o eroare strecurată în propunerea de modificare a legii, fără anticiparea efectelor care ar decurge din această eroare, dar am convingerea că va fi corectată prin însuşi textul legii".

Reprezentanţii Horting au precizat, pentru ziarul BURSA, că la mijloc este o eroare şi că aşteaptă actul normativ cu noua formă de organizare a institutului. Contactaţi de ziarul BURSA, reprezentanţii Ministerului Agriculturii susţin şi ei că în proiectul de act normativ s-a strecurat o greşeală şi că acesta va fi corectat.

Le urăm succes!

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Foarte bun si interesant articolul. Sa continuati pe linia asta de investigatii ca ne este dor de acest gen de articole.

    I love the website, go day to see him ever again post. Congratulations and published as yet.

    How about the article, is that other, very interesting.Maybe you'd let you comment on my site.

    Anyway, blog is great. Good luck! 

    1. erori prostesti, bine ca le mai semnaleaza cineva, poate se invata si ei sa fie mai atenti cand semneaza ca primarii

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb