Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) va scoate la concesionare 28 de perimetre petroliere, din care şase sunt offshore (în largul mării), abia după reglementarea cadrului fiscal din domeniu, potrivit datelor transmise de instituţie la solicitarea News.ro. Un grup de lucru interministerial lucrează în prezent la proiectul privind noul sistem de calcul al redevenţelor.
Licitaţia privind cele 28 de perimetre face parte din viitoarea Rundă XI de concesionare a unor noi perimetre de explorare petrolieră, pe care ANRM o pregăteşte de câţiva ani.
"Noi perimetre petroliere de explorare vor fi scoase la licitaţie după reglementarea cadrului fiscal aplicabil industriei petroliere", arată datele transmise de ANRM.
Este vorba de 28 de perimetre, din care şase sunt offshore (în largul mării) şi 22 sunt onshore (pe uscat), având o suprafaţă medie de 1.000 km pătraţi, conform legislaţiei în vigoare.
Ultima licitaţie în sector, Runda a X-a, a avut loc în 2010, când ANRM a acordat licenţe pentru exploatare pentru 20 de perimetre, din cele 30 scoase la licitaţie.
Un grup de lucru interministerial lucrează în prezent la proiectul privind noul sistem de calcul al redevenţelor, care este inclus şi în programul de guvernare.
De altfel, fostul ministru al Economiei, Alexandru Petrescu, spunea în luna ianuarie că investitorii au nevoie de un tabel foarte clar al redevenţelor, care ar trebui fixate şi în funcţie de raritatea resurselor la nivel regional. În prezent, cotele de redevenţă sunt cuprinse în mai multe acte normative, precum Legea Petrolului sau Legea Minelor.
Redevenţele actuale la ţiţei şi gaze reprezintă cote procentuale din valoarea producţiei brute extrase, acestea fiind stabilite, în 2004, prin Legea petrolului.
La ţiţei, acestea sunt de 3,5% pentru zăcăminte care produc sub 10.000 de tone/trimestru, 5% pentru zăcăminte care produc între 10.000 şi 20.000 de tone/trimestru, 7% pentru zăcăminte care produc între 20.000 şi 100.000 de tone/trimestru şi 13,5% pentru zăcăminte care produc peste 100.000 de tone/trimestru.
La gaze naturale, redevenţele sunt de 3,5% pentru zăcăminte care produc sub 1 milion de metri cubi/trimestru, 7,5% pentru zăcăminte care produc între 1 şi 5 milioane de metri cubi/trimestru, 9% pentru zăcăminte care produc între 5 şi 20 de milioane de metri cubi/trimestru şi 13% pentru zăcăminte care produc peste 20 de milioane de metri cubi/trimestru.