Asociaţia Marilor Consumatori de Energie din România (ABIEC) salută decizia Guvernului României de acordare a compensării costurilor indirecte cu emisiile suportate de companiile energo-intensive în anul 2021, conform unui comunicat remis redacţiei. Compensarea s-a efectuat în conformitate cu Ordonanţa de Urgentă nr. 138/12.10.2022, pentru stabilirea schemei suport pentru sectoarele industriale expuse la relocarea emisiilor de carbon ca rezultat al costurilor indirecte cu emisiile incluse în preţul energiei electrice.
"În actualul context economic internaţional extrem de tulbure, aplicarea acestei scheme de sprijin este o gură de aer pentru companiile româneşti puternic afectate de costurile cu energia", a declarat Marian Năstase, Preşedintele Asociaţiei Marilor Consumatori de Energie din România (ABIEC). "Acordarea compensaţiei de către autorităţile române confirmă preocuparea acestora pentru stabilitatea economică a ţării şi pentru utilizarea tuturor instrumentelor oferite de legislaţia europeană pentru menţinerea competitivităţii companiilor româneşti. Aceasta ne ajută să ne continuăm activitatea după aceleaşi principii şi reglementări ca şi competitorii noştri din Uniunea Europeană".
Potrivit sursei citate, schema de sprijin, adoptată prin ordonanţa de urgentă nr. 138/12.10.2022, transpune Ghidul Comisiei Europene privind anumite măsuri de sprijin în contextul sistemului de comercializare a cotelor de gaze cu efect de seră, după 2021, până în 2030.
Conform normelor Ghidului de sprijin EU-ETS, sursa fondurilor pentru compensare provine din licitarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră atribuite României de către UE. În consecinţă, aplicarea schemei suport nu are niciun impact asupra costurilor cu energia suportate de restul consumatorilor români.
ABIEC încurajează autorităţile competente să continue eforturile de a găsi măsuri de sprijin concrete pentru a atenua consecinţele negative asupra industriei determinate de creşterile masive ale preţurilor energiei electrice şi gazelor naturale şi de a sprijini sectoarele industriale să facă faţă acestor majorări abrupte ale costurilor şi să-şi continue activitatea. Aceasta în condiţiile în care unii dintre membrii ABIEC (precum industriile sticlei, gipsului, vatei minerale şi cimentului), deşi sunt industrii energo-intensive, nu beneficiază de schema de compensare, se mai arată în comunicat.