Dezvoltarea companiilor de consultanţă în România este o condiţie esenţială pentru un grad ridicat de absorbţie a fondurilor comunitare, a arătat recent într-o reuniune, preşedintele Reţelei Organizaţiilor de Consultanţă în Afaceri (ROCA), Ruxandra Manea, citată de Rompres. Aceasta a explicat că, în prezent, atât IMM-urile cât şi autorităţile locale au cunoştinţe limitate în privinţa modului în care pot fi accesate aceste fonduri, motiv pentru care România ar putea absorbi destul de puţine fonduri structurale. Manea a explicat că, în prezent, la nivel naţional, nu există suficiente companii care să acorde acest gen de consultanţă.
ROCA estimează că în perioada 2007-2009, circa 90% dintre beneficiarii fondurilor europene vor fi autorităţile orăşeneşti şi comunale şi numai 10% IMM-uri, după care, în următorii trei ani, valoarea fondurilor accesate de IMM-uri va fi la acelaşi nivel cu cea a sumelor accesate de autorităţile locale.
ROCA a fost înfiinţată în luna martie 2007 şi cuprinde un număr de 25 firme, cu câte 5-7 consultanţi.
România va primi de la Uniunea Europeană în următorii şapte ani fonduri structurale în valoare de aproape 20 miliarde euro, dintre care sectorul privat va putea accesa circa 6,3 miliarde euro.
România a transmis, în luna februarie, Comisiei Europene Programele Operaţionale Sectoriale, iar potrivit lui Chiriţă data limită până la care CE trebuia să răspundă era luna aprilie.