Academia Română salută hotărârea adoptată de Parlamentul Republicii Moldova, în data de 16 martie 2023, pentru impunerea sintagmei "limba română" ca denumire a limbii oficiale în toate domeniile vieţii culturale şi ştiinţifice, precum şi în toate documentele legislative şi administrative, potrivit News.ro.
Fundamentată ştiinţific, susţinută cu argumente incontestabile, sintagma "limba română", clară şi univocă, spre deosebire de celelalte denumiri vehiculate până în prezent ("limbă moldovenească", "limbă de stat", "limbă oficială" sau "limbă maternă"), pune pregnant în evidenţă legăturile istorice şi culturale existente dintotdeauna între românii trăitori de o parte şi de cealaltă a Prutului, legături bazate pe origine, pe istorie şi pe aspiraţii comune, precizează susa citată.
Adoptarea hotărârii Parlamentului Republicii Moldova de impunere a sintagmei "limba română" în învăţământ, în ştiinţă şi cultură, în administraţie şi justiţie reprezintă un act important, un semnal decisiv în vederea recunoaşterii în plan european a unităţii noastre culturale. În acelaşi timp, această hotărâre implică aprofundarea colaborării dintre Academia Română şi Academia de Ştiinţe a Republicii Moldova, întrucât apărarea, cultivarea şi promovarea limbii şi literaturii române, a istoriei naţionale este obiectiv statutar principal pentru cel mai înalt for ştiinţific, cultural şi de consacrare din ţara noastră.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.03.2023, 14:40)
Toti romanii saluta acesta sintagma. Doar rusii nu sunt multumiti!
2. O instituție necesară?
(mesaj trimis de anonim în data de 21.03.2023, 15:30)
În cei 33 de ani Academia a avut o singură realizare: schimbarea lui " î " în "â" ?
Cam asta e tot!
Plagiatele nu sunt subiecte serioase pentru academicieni!
Munca de cercetare, inclusiv la dl Pop se lasă așteptată! Care e cartea de referință a dansului! Poate cărți de popularizare ,mai puțin de cercetare...
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.03.2023, 18:17)
sunt in loc de sînt,nicio,niciun se scrie legat,literele mari scrise de mana le-a complicat,adevarate,,instalati i,, Oricum,este foarte bine ca limba romana a devenit limba oficiala a Republicii Moldova.Pana cand sa le mearga rusilor cu smecherii?Ce s-au gandit ei?Limba moldoveneasca in Republuca Moldova,noi avem regiunea Moldova,poate,poate!
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.03.2023, 21:51)
Primul pas spre unire...vorba lui Mihai Viteazul..."Pohta ce-am pohtit"