Accelerarea utilizării fondurilor europene - o soluţie pentru prevenirea crizei în România

Ancuţa Stanciu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 22 octombrie 2008

Accelerarea utilizării fondurilor europene - o soluţie pentru prevenirea crizei în România

Interviu cu domnul Mihai Bogza, preşedintele Consiliului de Administraţie al Bancpost, episodul I

Reporter: V-a informat preşedintele pe dumneavoastră, bancherii, cu privire la ceea ce s-a discutat la reuniunea de la Bruxelles?

Mihai Bogza: Ceea ce s-a hotărât la Consiliul Europei a fost ca autorităţile să se asigure că toate băncile europene vor fi sprijinite cu lichiditate în caz de nevoie şi că nicio bancă nu va fi lăsată să falimenteze. În acelaşi timp, se vor lua măsuri care să asigure că nu va exista o cădere brutală a creditării şi că va continua creditarea pentru realizarea unei creşteri economice. Sectoarele prioritare vor fi întreprinderile mici şi mijlocii şi infrastructura. Motivele sunt destul de clare: infrastructura dă o bază solidă pentu dezvoltarea economiei.

În ceea ce priveşte IMM-urile, acestea sunt în mod tradiţional mai dependente de creditul bancar decât companiile mari care, în general, sunt mai bine capitalizate, au acces la finanţare şi pe alte căi, cum ar fi finanţarea prin burse, chiar dacă bursele trec acum printr-o perioadă mai dificilă. Noi, bancherii, nu vedem nici o problemă cu aceste priorităţi. În mod tradiţional , IMM-urile au fost una din principalele ţinte de clientela pentru toate băncile din România. În ceea ce priveşte infrastructura, vom fi bucuroşi să vedem că autorităţile se vor interesa mai mult de dezvoltarea acestui sector care în ţara noastră a rămas în urmă faţă de altele.

Reporter: Care este opinia dvs referitoare la creşterea dobânzilor overnight de la sfârşitul săptămânii trecute?

Mihai Bogza: Practic BNR a refuzat să acomodeze o cerere ridicată de lei din partea acelor instituţii financiare internaţionale care au încercat să speculeze contra leului.

Altfel spus, aceste instituţii aparent au vândut leul "short", adică au vândut lei pe care nu îi aveau la un curs mult depreciat pe care îl previzionau.

Când au încercat apoi să obtină lei pentru a-şi inchide poziţiile, băncile româneşti nu au "vândut" decât la preţuri foarte mari, iar Banca Centrală nu a pus la dispoziţie lichiditate suplimentară, astfel încât aceste fonduri speculative şi-au primit o anumită pedeapsă pentru tentativa de a specula împotriva leului.

Reporter: Este momentul pentru achiziţii pe piaţa romanească?

Mihai Bozga: Când s-a retras din cursa pentru CEC, grupul Eurobank EFG a anunţat că are în vedere cresterea organică şi că nu mai este interesat de achiziţii pe piaţa românească. Bancpost a avut un ritm de creştere peste nivelul pieţei în ultimii doi ani.

Totuşi, nu pot anticipa ce se va schimba în strategia grupului în viitor. Ce pot spune cu adevarat este că în această zonă geografică lumea bancară se uită mai degrabă la consolidare, decât la miscari de preluare agresivă.

Reporter: Mai sunt criteriile de la Maastricht un reper pentru România şi pentru celelalte ţări europene?

Mihai Bogza: În momentul de faţă criteriile de la Maastricht sunt mai actuale decât oricând. Mi se pare că dacă, eventual, vor exista abateri temporare din partea unor tări, ţelul lor va fi să revină rapid în limitele criteriilor stabilite prin Tratatul de la Maastricht . Pentru România, cred că un semnal pozitiv pe care ar trebui să-l dea comunităţii europene ar fi să-şi anunţe în continuare aderenţa la obiectivul de a intra în zona euro în 2014 şi să dovedească acest lucru prin toate acţiunile întreprinse.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb