Acordul de mediu pentru defrişarea a 59 hectare de pădure în judeţul Gorj a fost anulat în instanţă

A.C.
Companii #Mediu / 14 august 2014

Greenpeace şi Bankwatch România au obţinut în instanţă anularea Acordului de mediu pentru defrişarea a 59 hectare de pădure în judeţul Gorj, a anunţat, astăzi, într-un comunicat de presă, organizaţia de mediu.

Potrivit sursei citate, documentul viza scoaterea definitivă din fondul forestier a suprafeţei de 66,5 hectare, dintre care terenuri forestiere 58,9586 hectare amplasate în Ocolul Silvic Târgu Jiu, UP I Strâmba, pentru continuarea lucrărilor de extragere a lignitului în cadrul perimetrului de exploatare Tismana I - Exploatarea Minieră Rovinari.

"Defrişarea unei suprafeţe atât de mari este o lovitură grea pentru mediul natural. Când însă acest lucru are ca scop extinderea unei cariere de cărbune, prejudiciul este nebănuit de mare. Vorbim de cărbune, combustibilul cel mai dăunător pentru sănătate, care cauzează anual mii de decese premature: conform statisticilor, în România anului 2010, folosirea cărbunelui în termocentrale a făcut mai multe victime decât accidentele de circulaţie. Şi mai grav, cărbunele este resursa cu impactul cel mai puternic asupra climei, iar aşa cum vedem tot mai des şi tot mai aproape de noi, schimbările climatice aduc fenomene meteorologice devastatoare", explică Ionuţ Cepraga, coordonator de campanii al Greenpeace.

La rândul său, Ionuţ Apostol, preşedintele Asociaţiei Bankwatch România, menţionează faptul că "extinderea carierelor de lignit şi distrugerile asociate acestora trebuie să fie analizate raţional şi în orice caz proiectele trebuie să respecte legislaţia de protecţie a mediului în vigoare".

"Complexul Energetic Oltenia are dificultăţi în funcţionare în condiţiile scăderii consumului de energie electrică şi a dezvoltării surselor regenerabile de energie în România (...)", subliniază reprezentantul asociaţiei.

Conform Greenpeace, în calitate de pârâte, Complexul Energetic Oltenia şi Agenţia pentru Protecţia Mediului Gorj vor putea contesta decizia instanţei în termen de 15 zile de la comunicarea acesteia, prin recurs, iar până la acest moment, decizia instanţei nu a fost comunicată formal părţilor.

Perimetru Carierei Tismana se află localizat în partea nord-vestică a bazinului carbonifer Rovinari pe malul drept al râului Jiu, pe teritoriul comunei Câlnic în zona Pinoasa Câlnic şi cuprinde zona centrală a a pârâului Tismana şi zonele colinare adiacente, la nord şi sud, reiese din Proiectul de decizie al etapei de încadrare în procedura de evaluare a impactului asupra mediului, publicat pe site-ul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM), în aprilie 2012.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7651
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2842
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0022
Gram de aur (XAU)Gram de aur400.2770

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb