ACRAFE: Putem ajunge la 100% absorbţie a fondurilor europene pe agricultură şi 80% a fondurilor structurale
ANCA IOVAN
Ziarul BURSA #Companii #Fonduri Europene / 8 mai 2012
2012 este un an crucial şi pentru pregătirea strategiei şi elaborarea documentelor programatice pentru perioada 2014-2020 în ceea ce priveşte absobţia fondurilor europene. Vicepreşedintele Asociaţiei Consultanţilor din România pentru Accesarea Fondurilor Europene (ACRAFE) Marian Dobrilă a declarat: "După 12 ani de fonduri pre şi post aderare, România are înmagazinată în mediul privat multă experienţă, iar disponibilitatea transferului acesteia din partea beneficiarilor de fonduri, a consultanţilor şi a societăţii civile poate fi făcut imediat. De aceea, este extrem de important să construim un proces de consultare publică a tuturor acestor actori care să conducă la o strategie reală şi care să le dea româ-nilor posibilitatea să rămână sau să se întoarcă în ţară pentru oportunităţile pe care le vor găsi".
După o perioadă în care Comisia Europea-nă a ameninţat în mod repetat cu sus-pendarea plăţii fondurilor europene pentru anumite programe, Asociaţia Consultanţilor din Româ-nia pentru Accesarea Fondurilor Europene (ACRAFE) propune un set de măsuri pragmatice pentru ca Româ-nia să accelereze ritmul de atragere a banilor europeni.
În raportul "Propuneri pentru Absorbţia Eficientă a Fondurilor Comunitare", aflat la cea de-a treia ediţie, ACRAFE invită la o perspectivă obiectivă, pornind de la o analiză a situaţiei actuale, care include eşecurile unor programe, precum Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, dar şi progresele. "În ciuda nemulţumirii generale, România a făcut paşi importanţi înainte: a contractat aproape 70% din fondurile europene, a crescut ritmul absorbţiei interne, astfel încât în anul 2011 a absorbit cât în toţi cei 3 ani anteriori şi a externalizat o parte din funcţiile sale către mediul privat", a precizat Pavelescu.
Raportul prezintă 11 soluţii aplicabile imediat, cu impact asupra fondurilor aferente perioadei 2007-2013 şi 7 soluţii aplicabile pe termen mediu şi lung, cu impact asupra fondurilor aferente perioadei 2014-2020. "Chiar dacă pare că zarurile au fost aruncate, nu este deloc aşa. Putem ajunge, până în 2015, la 100% absorb-ţie a fondurilor europene pe agricultură şi 80% a fondurilor structurale. Şi nici măcar nu trebuie să ne dăm de trei ori peste cap, pentru că resursele necesare sunt la îndemână, trebuie doar să le combinăm. Primii paşi pe care îi propunem sunt: creşterea capacităţii instituţionale prin folosirea extinsă şi inteligentă a asis-tenţei tehnice, ocuparea imediată a posturilor vacante în sistemul de ges-tionare a fondurilor europene şi motivarea pentru performanţă a funcţionarilor din sis-tem", a explicat vicepreşedintele ACRAFE, Marian Dobrilă.
Raportul subliniază importanţa strategică a redobândirii autonomiei alimentare, autonomiei energetice şi impulsionării industriilor creative pentru Româ-nia. "Nu consumarea banilor europeni este cea mai mare problemă a României, ci rezultatul utilizării lor. Spre exemplu, deşi am inves-tit 3,5 miliarde de euro în agricultură, doar din fonduri europene, încă importăm 70% dintre alimente. Pe de altă parte, preţul cu care produsele ajung la piaţă este de şapte ori mai mari decât preţul cu care pleacă de la producător. De aceea, trebuie să folosim fondurile europene pentru a ne orienta spre creşterea, în mod durabil, a producţiei naţionale şi pentru a controla impactul semnificativ al scumpirilor asupra consumatorilor, explică Dobrilă.