ACŢIONARII AU REVALIDAT DECIZIA DE CONSOLIDARE A VALORII NOMINALE A ACŢIUNILOR SIF2 Costel Ceocea: "Preţul aferent consolidării este normal şi corect"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 26 aprilie 2016

Costel Ceocea: "Preţul aferent consolidării este normal şi corect"

Dividend de 0,045 lei/unitate

Acţionarii SIF2 Moldova au revalidat, ieri, decizia din ianuarie privind consolidarea valorii nominale a acţiunilor, de la 0,1 lei la 2,5 lei/unitate, şi au aprobat noi amendamente pentru această operaţiune, în cadrul Adunării Generale de bilanţ, la care prezenţa a fost de peste 33%.

Acţionarii au decis asupra derulării operaţiunii de consolidare, în baza unui Prospect aprobat de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Data de înregistrare propusă pentru operaţiunea de consolidare a valorii nominale este 17 octombrie 2016, iar data plăţii este 08 noiembrie 2016.

Acţionarii SIF2 au mai aprobat derularea unui program de răscumpărare de acţiuni proprii pentru 1% din capitalul social.

"Adunarea generală de astăzi (n.r. ieri) reia un subiect pe care l-am adus în atenţia acţionarilor în ianuarie", a spus Costel Ceocea, preşedintele SIF Moldova, în deschiderea şedinţei de ieri, adăugând: "Remintesc că propunerea de consolidare a valorii nominale a acţiunilor a fost precedată de o consultare, care a durat mai bine de un an de zile".

Oficialul SIF2 a făcut precizările în contextul în care operaţiunea de consolidare aprobată în ianuarie nu a putut fi derulată în termenul stabilit, din cauza contestaţiilor depuse de Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC).

Potrivit AIPC, procedura de consolidare a valorii nominale a acţiunilor SIF2 Moldova nu acoperă toate situaţiile din practică şi lasă loc pentru "exproprierea fără nicio despăgubire".

SIF Moldova a explicat, în mai multe rânduri, că preţul propus pentru această operaţiune - valoarea nominală - presupune minimizarea efortului financiar, atât pentru cei care vor să-şi exercite opţiunea de aport, cât şi pentru societate, în avantajul acţionarilor companiei, valoarea aportului sau a restituirii fiind între 0,1 şi 2,4 lei / acţionar.

"Poziţia noastră este că preţul pentru consolidare (n.r. valoarea nominală) este normal şi corect", a declarat, ieri, Costel Ceocea, precizând că, în prezent, nu există o prevedere legală care să indice exact modul în care se calculează acest preţ. "Am apreciat că stabilirea acestui preţ este de atributul exclusiv al acţionarilor", a adăugat preşedintele SIF2.

Potrivit acestuia, există depus la Parlament un proiect de lege care îşi propune să armonizeze legislaţia pieţei de capital cu cea europeană. "Acolo se aduce în discuţie clarificarea aspectelor legate de consolidare, ca operaţiune tehnică", a precizat domnul Ceocea.

Preşedintele SIF2 Moldova a mai spus că cei care, din diferite motive, nu doresc să îşi exercite opţiunea în procesul de consolidare şi vor să dezinvestească la preţul pieţei, o pot face: "Noi derulăm un program de răscumpărare la preţul pieţei. Aceasta este o acţiune complementară consolidării".

În opinia sa, noul calendar propus poate fi respectat, indiferent de apariţia unor situaţii nedorie.

Cel mai probabil, preşedintele SIF Moldova s-a referit la posibilitatea unor noi contestaţii ale deciziilor AGA, venite din partea AIPC.

Potrivit SIF2, consolidarea valorii nominale înseamnă operaţiunea de creştere a valorii nominale a acţiunilor emise de SIF Moldova SA de la 0,1 lei la 2,5 lei, operaţiune efectuată concomitent cu reducerea corespunzătoare a numărului de acţiuni. Acţionarii au dreptul să aleagă între efectuarea unui aport în numerar sau primirea restituirii de aport în/din capitalul social.

Acţionarii SIF Moldova au aprobat, ieri, şi repartizarea unui dividend de 0,045 lei/unitate din profitul pe anul trecut. Toate punctele de pe ordinea de zi a Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor au fost aprobate, printre acestea raportul de activitate al Consiliului de Administraţie pentru anul 2015, prescrierea dividendelor aferente exerciţiului financiar 2012 şi Programul de activitate şi bugetul de venituri de cheltuieli pentru 2016.

"Considerăm procentul mare cu care au fost adoptate deciziile AGA drept un mandat de încredere dat Consiliului de Administraţie şi le mulţumim acţionarilor pentru modul în care au înţeles să susţină managementul", a spus Costel Ceocea, în finalul şedinţei de ieri.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Potrivit acestuia, există depus la Parlament un proiect de lege care îşi propune să armonizeze legislaţia pieţei de capital cu cea europeană. "Acolo se aduce în discuţie clarificarea aspectelor legate de consolidare, ca operaţiune tehnică", a precizat domnul Ceocea.

    1. Exact definitia traficului de influenta pentru a legaliza o hotie.

    Ceocea flutura lozinca consolidarii in care nu crede dar care pare ca da bine in raport cu actionarul majoritar si cu unii membrii din CA. Evident, restituirea valorii nominale in conditiile in care valoarea din piata este superioara este o prostie si toti cei din piata inteleg foarte usor acest lucru. Chiar si dutescu care are un os de ros substantial, nu crede in ce spune...dar daca tot e platit....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb