Compania Dacia Plant, care a cumpărat cantina fostei societăţi braşovene de stat Rulmentul SA, intenţionează să transforme activul achiziţionat într-un complex de săli de nunţi. "Suntem în discuţii cu nişte oameni interesaţi să investească alături de noi în acest business, dar ei încă analizează această posibilitate", a precizat Radu Ionescu, unul dintre acţionarii Dacia Plant.
Dacia Plant şi-a adjudecat în urmă cu două luni licitaţia organizată de lichidatorii societăţii Rulmentul - RVA Insolvency Specialists şi Casa de Insolvenţă Transilvania - pentru cantina acesteia la preţul de 1,502 milioane de lei (331.134 de euro) plus TVA. Ionescu spune că în cazul în care nu va ajunge la un consens cu posibilii parteneri, care au experienţă în operarea unui astfel de complex de nunţi, ar putea investi de unul singur. "Investiţia minimă ar putea fi în jur de 300.000 de euro şi ar putea urca chiar până la un milion de euro", a precizat sursa citată. Acesta a mai spus că şi-ar fi dorit ca la cantina Rulmentul să realizeze un centru de sănătate, plecând de la activitatea de bază a companiei, dar "studiul de piaţă ne-a arătat că un astfel de business nu ar merge".
Lichidatorii companiei Rulmentul, aflată în faliment de aproape cinci ani, încearcă să vândă joi ultimele active care au mai rămas nevalorificate dintre bunurile fostei uzine braşovene. Cele trei active sunt centrala frigorifică, hala de sculărie dispozitive şi hala de sculărie matriţerie, toate cele trei având un preţ total de pornire de 952.285 de euro plus TVA.
Deşi procedura de lichidare a companiei Rulmentul a fost începută în 2007, abia la finele anului trecut s-a finalizat şi darea în plată a activelor companiei către creditorii bugetari - Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statuluiu, Autoritatea Naţională Vamală şi Direcţia Fiscală a municipiului Braşov. Clădirile care au făcut obiectul acestei "dări în plată" (stingerea debitului către creditorii bugetari prin cedarea clădirilor) au rămas în administrarea Primăriei Braşov. Practic este vorba despre o suprafaţă de 36 de hectare din terenul companiei braşovene care a totalizat peste 40 de hectare. Restul activelor au fost achiziţionate de omul de afaceri Ede Erdely, prin compania Sigur Imob, societate care intenţionează să reia producţia de rulmenţi în zonă.
Compania Dacia Plant şi-a mutat producţia în Bod în anul 2004, iar în urmă cu doi ani firma a investit două milioane de euro într-o fabrică modernă. Fabrica a fost construită pe locul unei vechi Staţiuni de Maşini şi Tractoare (SMT). Noua fabrică are o suprafaţă de 15.000 de metri pătraţi facilităţi de producţie. Totodată, compania are o suprafaţă de 40.000 metri pătraţi de culturi proprii, dar cumpără producţia de pe alţi 200.000 de metri pătraţi deţinuţi de colaboratori, a căror producţie se află în contract de exclusivitate cu Dacia Plant.
În fabrica din Bod, Dacia Plant realizează peste 250 de produse, comprimate, ceaiuri, tincturi, siropuri şi pulberi.