Acţionarii Purcari Wineries (WINE) au aprobat în adunarea generală de bilanţ de astăzi cele două programe de răscumpărare propuse de conducerea producătorului de vinuri din Republica Moldova, potrivit raportului cu deciziile remise operatorului pieţei noastre de capital. Împreună, cele două programe vizează achiziţionarea a 10% din capitalul social al companiei, respectiv 2.000.000 de titluri WINE.
Primul program de răscumpărare votat pozitiv de acţionarii Purcari prevede achiziţia a cel mult 1.700.000 de acţiuni WINE, echivalentul a 8,5% din capitalul Purcari, scopul operaţiunii de piaţă fiind reducerea capitalului social.
"Deoarece Consiliul de Administraţie a decis să nu distribuie dividende pentru 2019, ceea ce reprezintă o decizie prudentă în contextul incertitudinii actuale, ne dorim totuşi să avem posibilitatea de a recompensa acţionarii prin intermediul unor astfel de răscumpărări, ceea ce va duce la creşterea rezultatului net per acţiune", se menţiona într-un raport al companiei din începutul lunii aprilie.
Numărul maxim ridicat de acţiuni ce pot fi răscumpărate, lasă un grad de manevrabilitate semnificativ pentru companie, se mai arăta în raport care adăuga că "urmează să avem opţiunea, dar nu şi obligaţia să răscumpăram toate acţiunile prevăzute de acest program". De asemenea, Purcari mai sublinia la startul lunii aprilie că implementarea operaţiunii de piaţă va fi supusă unei evaluări a oportunităţilor, efectuată de Consiliul de Administraţie al societăţii, şi a disponibilităţii surselor de finanţare necesare.
Al doilea program vizează răscumpărarea a 300.000 de acţiuni proprii, echivalentul a 1,5% din capitalul social al companiei, scopul fiind fiind îndeplinirea obligaţiilor ce decurg din Programul de Remunerare al Managementului, potrivit raportului remis BVB.
În acest caz este vorba despre extinderea planului existent de recompensare a echipei manageriale de top a Grupului Purcari, (cu excepţia Directorului General) şi a Consiliului de Administraţie, cu scopul de a alinia interesele acestora cu cele ale acţionarilor.
Programul prevede: (a) acordarea gratuită de până la 500.000 acţiuni WINE, cu condiţia atingerii anumitor indicatori de performanţă, ce urmează a fi determinaţi de Consiliul de Administraţiei; şi (b) acordarea de opţiuni beneficiarilor în cazul îndeplinirii indicatorilor de performanţă, în următoarele sume -până la 500.000 opţiuni la un preţ de exercitare de 20 lei (pentru tot ce este sub 20 de lei, valoarea opţiunilor fiind zero), 625.000 opţiuni la un preţ de exercitare de 30 lei şi 750.000 opţiuni la un preţ de exercitare de 40 lei, combinate.
"Ne dorim ca managerii noştri să gândească şi ca acţionari, nu doar ca angajaţi, ceea ce a fost demonstrat în această perioadă de criză, când întreaga echipă managerială şi Consiliul au acceptat voluntar reduceri salariale de 25-100% pentru cel puţin trei-douăsprezece luni", îşi justifica recent Purcari opţiunea, adăugând: "Propunerea de extindere a programului ne va permite motivarea în continuare a celor mai performanţi angajaţi şi atragerea talentelor noi în companie".
Achiziţia celor 2.000.000 de titluri proprii se va face la un preţ ce nu poate depăşi 5% din preţul mediu de piaţă al ultimelor cinci sesiuni bursiere. Autorizaţia de achiziţie de acţiuni proprii s-a acordat pentru o perioadă de 12 luni de la data deciziei.
De asemenea, acţionarii producătorului de vinuri au votat în unanimitate şi majorarea capitalului social de la 200.000 de euro, împărţit în 20.000.000 de acţiuni cu valoare nominală 0,01 euro, la 210.000 euro, împărţit în 21.000.000 acţiuni, precum au acordat Consiliului de Administraţie al Purcari şi autorizaţia pentru a majora capitalul social prin emiterea unui număr maxim de 1.000.000 de acţiuni noi prin intermediul uneia sau mai multor emisiuni de acţiuni.
"Înaintând spre aprobare concomitent atât o iniţiativă de răscumpărare de acţiuni cât şi una de majorare de capital, poate părea ciudat, de aceea o explicaţie în acest sens este absolut necesară (...). Ne dorim să putem acţiona, indiferent de cum vor evolua lucrurile, în condiţiile curente de incertitudine. De aceea, solicităm aprobarea capacităţii de decizie pentru Consiliul de Administraţiei pentru emiterea a până la 1.000.000 acţiuni noi (echivalent a 5% din totalul acţiunilor în circulaţie) în cazul în care o astfel de operaţiune este în interesul Societăţii şi al acţionarilor. O astfel de majorare de capital poate fi oportună fie ca o măsură defensivă - de exemplu, majorarea de capital în cazul în care Compania va avea nevoie urgentă de lichidităţi adiţionale, dar ca şi o măsură ofensivă - de exemplu, în cazul unei eventuale achiziţii ce ar fi finanţată parţial sau în totalitate prin acţiuni Purcari. Oricare din deciziile exemplificate mai sus vor necesita o reacţie rapidă, astfel, calea tradiţională de convocare a unei AGA extraordinare ar fi prea lungă şi greoaie pentru a permite o reacţie promptă şi decisivă", se arăta în comunicatul companiei din începutul lunii aprilie.