Acţionarii Roman SA vor să îl dea în judecată pe fostul director SIE Gheorghe Fulga

OVIDIU VRÂNCEANU
Ziarul BURSA #Companii / 14 aprilie 2014

Gheorghe Fulga a fost director al Serviciului de Informaţii Externe în perioada 2001 - 2006. Deocamdată, prejudiciul nu a fost anunţat.

Gheorghe Fulga a fost director al Serviciului de Informaţii Externe în perioada 2001 - 2006. Deocamdată, prejudiciul nu a fost anunţat.

Lui Fulga, dar şi altor administratori ai societăţii, li se impută prejudicierea companiei Pro Roman şi Parcului Industrial Roman

Ioan Olaru, preşedintele Consiliului de Administraţie al companiei Pro Roman SA, acţionarul majoritar al societăţii braşovene Roman SA şi al parcului industrial cu acelaşi nume, a convocat o nouă Adunare Generală a Acţionarilor, pe data de 7 mai, în care doreşte reaprobarea promovării acţiunii în răspundere a foştilor administratori Gheorghe Fulga, Ioan Neculaie, Ioan Stamatopol, Victor Iordache, Paul Habat, Tiberiu Foriş, Radu Iovănaş, dar şi a directorului general executiv Carol Rugacs, "pentru prejudiciul adus companiei Pro Roman şi Parcului Industrial Roman". Gheorghe Fulga a fost director al Serviciului de Informaţii Externe în perioada 2001 - 2006. Deocamdată, prejudiciul nu a fost anunţat.

De asemenea, se solicită şi promovarea de acţiuni în răspundere împotriva cenzorilor şi auditorilor Duo Expert, Ramibo Financial, Pozitiv Audit Expert, dar şi a directorilor, administratorilor şi reprezentanţilor legali ai societăţilor administrate de Pro Roman - Roman SA, Axe şi Punţi SA, Semifabricate SA, Roman Energetic SA, Eurosam SA, Motoare AB, Promt Trans, Rom Metrologia, CAF SA, Adrom şi Reutil.

Acţionarii companiei braşovene Roman SA au aprobat, luna trecută, înlocuirea membrilor Consiliului de Administraţie al producătorului braşovean de autocamioane. Odată cu această înlocuire, "puterea" din cadrul uzinei s-a schimbat, omul de afaceri Ioan Neculaie lăsând locul la conducerea uzinei reprezentanţilor Asociaţiei Pro Braşov, beneficiara unui cadou făcut în 2003 de Guvernul Năstase, care a decis să cedeze pachetul majoritar de acţiuni al parcului industrial Roman SA (care urma să înglobeze societatea şi "puii" acesteia - n. red.) unei asociaţii de oameni de afaceri, în mare parte membri ai PSD.

Tot în şedinţa din 17 martie, acţionarii au aprobat solicitările preşedintelui CA de analizare şi evaluare a activităţii financiar-contabile a societăţii în perioada 2004 -2014, analizarea contractelor încheiate în perioada 2004 - 2014 şi promovarea acţiunilor pentru rezilierea contractelor încheiate în defavoarea societăţii. Totodată, va fi analizată şi activitatea financiară din perioada amintită a "puilor" societăţii Roman SA, fiind aprobată şi tragerea la răspundere a administratorilor, directorilor, auditorilor şi cenzorilor societăţii Roman SA pentru prejudiciul şi daunele aduse companiei. De data aceasta, însă, sunt nominalizate persoanele care ar urma să fie trase la răspundere.

Prin Hotărârea de Guvern 1338/2003, acţionari la parcul industrial deveneau Asociaţia Pro Braşov, cu 80% din acţiuni, Consiliul Local şi cel Judeţean din Braşov cu câte 5%, Universitatea Transilvania, cu 2%, şi compania malaeziană Pesaka Astana, cu 8%. Aceeaşi hotărâre de guvern stabilea că, pentru administrarea parcului industrial Roman Braşov, se constituie Societatea Comercială "Pro Roman" SA Braşov. În ianuarie 2004, structura de acţionariat a parcului industrial Roman a fost modificată tot prin hotărâre de guvern. Din lista acţionarilor societăţii administrator Pro Roman SA au fost scoase Consiliul Judeţean şi Consiliul Local din Braşov.

În locul lor au apărut Uniunea Generală a Industriaşilor din România (UGIR 1903), cu 3% şi Camera de Comerţ şi Industrie Braşov, cu 5%. Printre acţionarii nou-înfiinţatei societăţi "Pro Roman" se numărau mai mulţi membri PSD, care erau şi membri ai Asociaţiei Pro Braşov, dar şi omul de afaceri Ioan Neculaie. Numai că acţionarii nu au putut să strângă cele 1,6 miliarde de lei pentru a porni firma de administrare a parcului industrial. A fost momentul în care Ioan Neculaie s-a oferit să-i împrumute. Asociaţia a gajat cu pachetul de acţiuni. Cum banii împrumutaţi au fost viraţi în contul lui Neculaie cu o zi întârziere faţă de înţelegere, omul de afaceri a înregistrat imediat cele 80 de procente din uzină pe numele său, fiind din acel moment acţionar majoritar.

Membrii asociaţiei au susţinut, însă, tot timpul că suma datorată lui Neculaie a fost achitată în termenul convenit. Anul trecut, după aproape zece ani de procese, instanţa a dat dreptate Asociaţiei Pro Braşov, condusă de omul de afaceri Ioan Olaru, el fiind, de altfel, şi cel care semnează convocarea AGA din funcţia de "acţionar majoritar/decident Pro Roman SA- preşedinte al Consiliului de Administraţie".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. O hotie atat de mare ar trebui sa fie de mult la DNA !

    50.000 Euro pentru a fura timp de 10 ani o societate cu active de 1.000.000.000 de EURO ! 

    1. eu mai stiu si altele,printre ele care imi vine acum in minte este si sc poiana brasov sa .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb