• Brokerii susţin că acţiunile "Biofarm" sînt mult mai atractive comparativ cu cele ale "Sicomed" şi "Antibiotice"
Acţiunile "Biofarm" au devenit din ce în ce mai interesante pentru investitori în urma anunţului de translatare la cota Bursei de Valori Bucureşti, la prima categorie. În cursul săptămînii trecute, au fost efectuate tranzacţii succesive cu titlurile producătorului de medicamente, cel mai mare volum transferat, fiind de peste 48,6 milioane de acţiuni realizat la începutul săptămînii trecute.
În cadrul sesiunii bursiere de ieri, au fost perfectate 30 de tranzacţii cu acţiunile BIOF, în sumă totală de 152.647 RON. Cursul a fluctuat între 0,33 RON şi 0,35 RON/acţiune. Preţul la închiderea sesiunii bursiere a fost de 0,3353 RON/acţiune, în creştere uşoară cu 0,47% faţă de ziua anterioară. De asemenea, a fost realizată şi o tranzacţie specială cu 3,2 milioane de acţiuni, la preţul de 0,33 RON/titlu, în valoare de 1,056 RON.
Cristian Tudorescu, analist al "Vanguard", ne-a declarat: "La capitolul acţionariat, < Biofarm > a trecut de circa o jumătate de an într-o nouă fază, investitorii financiari, precum societăţile de investiţii financiare şi SSIF < Broker > făcîndu-şi apariţia cu deţineri importante. Este de aşteptat ca evoluţia valorii de piaţă a < Biofarm > să fie una accelerată în următoarele luni. Estimarea noastră privind profitul net al societăţii în 2005 este de 13 milioane de lei noi, nivel la care indicatorul PER este în jurul valorii de 10, mai atractiv prin comparaţie cu < Sicomed > şi < Antibiotice >".
Valentin Ionescu, director de tranzacţionare al "Euro Invest Vision", ne-a declarat: "SIF-urile şi fondurile de investiţii au preluat acţiunile companiei, fapt care denotă o evoluţie favorabilă şi stabilă în viitor. Acţiunea BIOF este una destul de lichidă şi merită să fie achiziţionată în portofoliul unui investitor pe termen mediu şi lung".
Domnia sa consideră că domeniul farmaceuticelor este unul căutat după cel al SIF-urilor şi cel financiar, întrucît nu sînt multe oferte pe această piaţă.
Acţionarul Robert William Ferran şi fondul de investiţii deţinător al unei participaţii la capitalul social al "Biofarm", "Health Science Group INC", au ieşit uşor din piaţă, susţin brokerii, însă nu în totalitate.
Liviu Avram, director de tranzacţionare al "Prime Transaction", afirmă: "Probabil, în prezent domnul Ferran deţine sub 5% din capitalul social al < Biofarm >, în timp ce pachetul majoritar, respectiv peste 25%, este deţinut de consorţiul societăţilor de investiţii financiare, dintre care cea mai mare participaţie o are SIF5 Oltenia". Domnia sa consideră că titlurile "Biofarm" sînt încă subevaluate, aceasta datorîndu-se tranzacţionării lor pe Rasdaq, care nu este o piaţă la fel de vizibilă ca cea a Bursei de Valori.
Brokerii consideră că, o dată cu listarea titlurilor BIOF la cota Bursei, cotaţia se va aprecia simţitor pe fondul interesului crescut manifestat de investitori.