Acţiunile Pomponio, atractive pentru investitori

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 mai 2008

Acţiunile Pomponio, atractive pentru investitori

Compania va acorda dividende începând cu acest an Investiţii de 16 milioane de euro în 2008

Acţiunile emise de compania de construcţii din Alba Iulia, "Pomponio", care vor face obiectul unei oferte publice iniţiale de vânzare începând de astăzi, sunt considerate atractive de către brokerii din piaţa de capital. Aceştia spun că segmentul construcţiilor este unul foarte atractiv şi că preţul din ofertă este, de asemenea, unul bun.

Luca Anversa, preşedintele "Pomponio", a anunţat ieri că societatea va distribui aproximativ 40% din profit acţionarilor, începând chiar de anul acesta.

"Listarea acţiunilor Pomponio oferă investitorilor opţiunea de expunere pe cel mai atractiv sector de activitate al României, cel al costrucţiilor", ne-a spus Liviu Avram, director de vânzare şi operaţiuni la Piraeus Securities. Domnia sa a adăugat: "Făcând o analiză comparativă din punct de vedere al multiplicatorilor de preţ faţă de celelalte IPO-uri ale acestui an, preţul propus de Pomponio prezintă un grad mai mare de atractivitate". Domnul Avram consideră că, în condiţiile date de preţ, gradul de suprasubscriere va depinde în mare mĂsură de conjunctura generală a pieţei de capital interne.

În cadrul IPO-ului, care se va încheia pe 22 mai, sunt oferite circa 14,62 milioane de acţiuni rezultate din majorarea capitalului social al Pomponio. Titlurile vor fi vândute la preţul de 3,25 lei şi vor avea ataşate şi drepturi de alocare.

Anca Topan, analist financiar la SSIF "Broker", observă o dinamică susţinută de creşteri ale afacerii şi ale profiturilor realizate de Pomponio, în special în anul 2006. Doamna Topan ne-a explicat: "Sumele ce vor fi atrase din ofertă vor fi destinate finanţării unor noi proiecte de investiţii care vor determina extinderea în continuare a afacerilor.

Din punct de vedere al datelor prezentate conform standardelor IFRS, consolidate la nivel de grup, emitentul prezintă marje de profitabilitate atractive, şi pe o tendinţă crescătoare. Preţul din oferta de vânzare situează raportul între preţ/câştig pe acţiune (PER) la nivel anualizat (iun 06 - iun 07), cu considerarea subscrierii integrale a Ofertei, în jurul valorii de 9.5 (dupa situaţiile financiare consolidate IFRS). Conform datelor din presa privind rezultatele pe 2007, preţul din ofertă conduce la un PER mai ridicat de peste 16. Sub aspectul valorii de piaţă, la preţul din oferta Pomponio este evaluată la de peste 2 ori cifra de afaceri, un nivel destul de ridicat justificat probabil pe seama unui potenţial de creştere foarte însemnat a afacerilor pentru următorii 2-3 ani".

Analistul citat este de părere că şi această ofertă se va putea încheia cu succes, la fel ca şi celelalte desfăşutrate anul acesta, deşi, în prezent, sunt unii factori ostili acestei realizări. "Însă, având în vedere că societatea activează în cel mai dinamic domeniu al economiei româneşti, cel al construcţiilor, posibilitatea subscrierii integrale a ofertei de câtre investitori este una destul de bună", a mai adăugat Anca Topan.

Ioana Vlădilă, coordonator al echipei "EFG Eurobank Securities" este de părere că "Pomponio" este o oportunitate interesantă de investiţie. "În ceea ce priveşte evaluarea, considerăm că este echilibrată şi atractivă pentru investitori, dat fiind momentul actual şi condiţiile de piaţă. Având în vedere faptul că vorbim despre un IPO, există implicit un discount între valoarea a companiei şi cea din IPO, acceptat de emitent. Cred ca este cel mai interesant IPO - atractiv din punct de vedere al evaluării - de anul acesta", ne-a declarat doamna Vlădilă. Potrivit acesteia, Bursa pare sa dea semne de revigorare în ultima perioadă, ceea ce ajută în derularea unui asemenea proces.

Compania de construcţii vrea să obţină în urma ofertei 47,5 milioane lei, bani pe care îi va folosi pentru dezvoltarea afacerii, şi doreşte admiterea acţiunilor emise la categoria a II-a a pieţei reglementate a BVB.

Potrivit prospectului, oferta este încheiată cu succes dacă toate acţiunile emise vor fi subscrise, iar în caz contrar sumele subscrise de investitori vor fi restituite.

În caz de suprasubscriere, acţiunile, care se adresează investitorilor mari şi mici, vor fi alocate după formula pro-rată.

Oferta Pomponio a fost împărţită în trei tranşe, a investitorilor mari, a celor mici şi o tranşă de alocare preferenţială, care se adresează unui număr de patru parteneri de afaceri ai acţionarului majoritar al Pomponio.

Pentru investitorii mari au fost alocate 60% din acţiunile ofertei, iar valoarea minimă a unei subscrieri în această tranşă este de minim 350.000 lei. Investitorii mici vor putea cumpăra până la 30% din titluri, cu o valoarea a subscrierii cuprinsă între 1.000 lei şi 350.000 lei.

În tranşa de alocare preferenţială vor putea fi cumpărate 10% din acţiuni, care vor fi rezervate în întregime investitorilor, indiferent dacă oferta va fi suprasubscrisă.

Potrivit prospectului de ofertă, doi membri ai consiliului de administraţie - Petru-Raul Ciurtin şi Ioan Străjan - şi-au anunţat intenţia de a subscrie 6,25%, şi respectiv 0,625% din acţiunile oferite în această tranşă.

Oferta este intermediată de un consorţiu format din consultantul EFG Eurobank Finance şi din intermediarul EFG Eurobank Securities, iar distribuţia titlurilor se va realiza prin sucursalele şi agenţiile Bancpost şi prin cele ale EFG Eurobank Securities.

Compania este controlată de Anversa Luca, care deţine 85% din acţiuni, în timp ce Tarana Alberto are o participaţie de 10%, iar Limbean Cosmin Ioan deţine 5% din capitalul social al Pomponio.

Cei trei acţionari s-au obligat să nu-şi vândă din acţiuni timp de şase luni de la debutul la tranzacţionare a titlurilor Pomponio pe piaţa reglementată a BVB.

Pomponio are în prezent un capital social de 4,38 milioane lei, împărţit în 43,85 milioane acţiuni, cu o valoare nominală de 0,1 lei.

Dacă toate acţiunile oferite vor fi subscrise, constructorul ar putea ajunge la un capital social de 5,85 milioane lei, divizat în 58,47 milioane acţiuni.

"Pomponio" plănuieşte pentru acest an investiţii de 16 milioane de euro în proiecte imobiliare (13,5 milioane euro) şi în creşterea capacităţilor de producţie. În acest scop, înafară de lansarea IPO-ului, companie a mai deschis o linie de credit de 3 milioane euro.

În primul trimestru al acestui an, afacerile companiei au avansat cu 13%, la 18,4 milioane lei, faţă de perioada similară a anului trecut, când acestea au fost de 16,4 milioane lei. Anul trecut, afacerile Pomponio s-au cifrat la circa 93 milioane lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb