Acţiunile producătorilor asiatici de automobile au scăzut puternic

D.D.
Internaţional / 31 mai 2019

Acţiunile producătorilor asiatici de automobile au scăzut puternic

Acţiunile marilor producători asiatici de automobile şi componente au scăzut puternic vineri, după avertismentul preşedintelui american Donald Trump referitor la impunerea de tarife pentru toate importurile din Mexic, începând de luna viitoare, din cauza imigranţilor, măsură care ar putea răsturna modelul de afaceri al producătorilor globali din ultimele decenii, transmite Reuters.

Reacţionând din cauza creşterii imigraţiei ilegale de la graniţa sudică a Statelor Unite, Trump a spus că va aplica bunurilor provenite din Mexic un tarif de 5%, care va creşte lunar şi va ajunge la 25% la 1 octombrie, dacă Mexicul nu va lua măsuri imediate.

Măsura ar putea afecta un număr de companii globale, inclusiv firme americane şi asiatice, industria auto fiind în mod special vulnerabilă. Timp de ani de zile producătorii auto au fabricat vehicule în Mexic, profitând de forţa de muncă ieftină, acordurile comerciale şi proximitatea cu Statele Unite, a doua cea mai mare piaţă auto din lume după China.

Este probabil ca tarifele să aibă impact şi asupra consumatorilor americani, prin creşterea preţurilor unor bunuri, cum ar fi maşinile, frigiderele şi televizioarele.

"Marjele sunt atât de mici în prezent pe piaţa americană încât este imposibil ca producătorii auto să nu le transfere consumatorilor.", a declarat Janet Lewis, analist la Macquarie Securities.

Factorul necunoscut este impactul care va fi suportat de furnizori, întrucât componentele pot circula între Mexic, Statele Unite şi Canada şi de 20 de ori înainte să fie montate pe automobilele asamblate.

În Japonia, acţiunile Toyota Motor au scăzut cu 2%, Nissan Motor cu 5%, iar Honda Motor cu aproape 4%. Acţiunile Mazda Motor au suportat cel mai mare impact, de aproape 7%. Toţi aceşti producători auto au fabrici de asamblare în Mexic, unde produc circa o treime din numărul total al vehiculelor lor.

Vehiculele şi componentele au reprezentat cea mai mare parte a importurilor din Mexic în SUA, în 2018 totalizând 93,3 miliarde de dolari, fiind urmate de echipamente electrice, reactoare nucleare, minerale, petrol şi echipamente optice, potrivit datelor guvernului american.

În Coreea de Sud, acţiunile Hyundai Motor şi cele ale afiliatei Kia Motors au coborât cu 0,7%, respectiv cu 4,2%. Titlurile Hyundai Wia, care furnizează componente celor două companii, au scăzut cu 6,2%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb