Arm Holdings, proiectantul de cipuri controlat de SoftBank, a crescut ieri cu aproape 25% în prima lor zi de tranzacţionare, după ce a vândut acţiuni la preţul de 51 de dolari bucata în oferta sa publică iniţială, transmite CNBC.
La deschidere, Arm a fost evaluat la aproape 60 de miliarde de dolari.
Compania, care este tranzacţionată sub simbolul "ARM", a vândut aproximativ 95,5 milioane de acţiuni.
SoftBank, care a privatizat compania în 2016, controlează aproximativ 90% din acţiunile aflate în circulaţie.
Miercuri, Arm a stabilit preţul acţiunilor la limita superioară a intervalului aşteptat.
Joi, acţiunile s-au tranzacţionat pentru prima dată la 56,10 de dolari pe unitate şi au încheiat ziua la 63,59 dolari pe unitate.
Preţul reprezintă o primă considerabilă pentru compania britanică de cipuri. La o evaluare de 60 de miliarde de dolari, multiplul preţ-câştig al Arm ar fi de peste 110, pe baza celui mai recent profit din anul fiscal.
Aceasta este comparabilă cu evaluarea Nvidia, care este tranzacţionată la 108 ori câştigurile, dar fără prognoza de creştere de 170% a Nvidia pentru trimestrul curent.
Directorul financiar al Arm, Jason Child, a declarat pentru CNBC, într-un interviu, că compania se concentrează pe creşterea redevenţelor şi pe furnizarea de produse clienţilor săi care costă şi fac mai mult.
Multe dintre redevenţele Arm provin de la produse lansate cu zeci de ani în urmă. Aproximativ jumătate din veniturile din redevenţe ale companiei, care au totalizat 1,68 miliarde de dolari în 2022, provin din produse lansate între 1990 şi 2012.
"Ca CFO, este unul dintre cele mai bune modele de afaceri pe care le-am văzut. Glumesc uneori că acele produse mai vechi sunt precum catalogul Beatles, pur şi simplu continuă să livreze drepturi de autor. Unele dintre aceste produse au trei decenii", a spus Child.
Într-o prezentare către investitori, Arm a spus că se aşteaptă ca piaţa totală pentru designurile sale de cipuri să aibă o valoare de aproximativ 250 de miliarde de dolari până în 2025, inclusiv creşterea designurilor de cipuri pentru centrele de date şi maşini.
Veniturile Arm din anul fiscal care s-a încheiat în martie au scăzut cu mai puţin de 1% faţă de anul precedent, până la 2,68 miliarde de dolari.
Arhitectura Arm este utilizată în aproape fiecare cip de smartphone şi subliniază modul în care un procesor central funcţionează la cel mai elementar nivel, cum ar fi efectuarea aritmeticii sau accesarea memoriei computerului.
Child a spus că Arm a vândut acţiuni de 735 de milioane de dolari unui grup de investitori strategici care cuprinde Apple, Google, Nvidia, Samsung, AMD, Intel, Cadence, Synopsis, Samsung şi Taiwan Semiconductor Manufacturing Company.
Este o dovadă a influenţei Arm în rândul companiilor de cipuri, care se bazează pe tehnologia Arm pentru a-şi proiecta şi construi propriile cipuri.
"A existat interes pentru a cumpăra mai mult decât a fost indicat, dar am vrut să ne asigurăm că avem un set divers de acţionari", a spus Child.
Într-un interviu acordat joi CNBC, CEO-ul SoftBank, Masayoshi Son, a subliniat modul în care tehnologia Arm este utilizată în cipurile de inteligenţă artificială, deoarece încearcă să lege firma de recentul boom al AI şi al învăţării automate.
El a mai spus că doreşte să păstreze pachetul rămas al companiei în Arm cât mai mult posibil.
Debutul ar putea deschide piaţa IPO-urilor companiilor de tehnologie, care au fost întrerupte de aproape doi ani. Este cea mai mare ofertă de tehnologie din 2023.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.09.2023, 08:56)
Nimeni nu scrie nimic de acest IPO toata lumea vorbeste decat de BVB !!!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.09.2023, 09:36)
PENTRU CA DOAR BVB CONTEAZA, MA, DE AIA!
Ban.Cher.Vali
1.2. Tot bullish.. (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Valmon4 în data de 15.09.2023, 09:47)
..pe US & BVB esti? Cum mai vezi urmatoarele luni? ms