Sapou
Acţiunile preferate ale investitorilor români care joacă pe pieţele americane sînt "Microsoft", "Intel", "Cisco Systems", "Lucent Technologies", "Hewlett Packard", "General Electric", "Pfizer", IBM, "JP Morgan" şi "Exxon Mobile". Mihai Gherghina, analist financiar al societăţii de brokeraj "Worldwide Brokerage Services" (WBS), ne-a declarat: "Dacă luăm în considerare evoluţia acţiunilor pe perioada ultimelor şase luni (de la 1 septembrie 2003 pînă în prezent), se poate observa că acţiunile < Microsoft > au avut mai întîi o perioadă de creştere, pînă la sfîrşitul lunii octombrie. Atunci s-au publicat rezultatele financiare de pe trimestrul al treilea 2003, ceea ce a marcat începutul unei scăderi accentuate care a durat pînă la jumătatea lunii noiembrie, unde a reluat trendul de creştere, pe fondul creşterii generale a pieţei". Domnul Gherghina spune că trendul ascendent s-a oprit la sfîrşitul lunii ianuarie, din cauza afectării de către virusul "MyDoom" a sistemului de operare Windows, produs de Microsoft, precum şi din cauza acuzaţiilor de comportament neconcurenţial de pe piaţa europeană. În prezent, acţiunile companiei se află în declin.
Acţiunile "Intel" au cunoscut o perioadă de creştere pînă la începutul lunii noiembrie, unde au testat prima dată nivelul de rezistenţă din 34,50 dolari, a mai precizat analistul de la WBS. De aici urmează o corecţie, pentru ca apoi să testeze a doua oară rezistenţa din 34,50. Pe fondul unor probleme avute cu divizia de comunicaţii, preţul acţiunilor "Intel" se înscrie pe un trend descendent ce continuă şi în prezent.
Acţiunile "Cisco Systems" au avut un trend crescător pînă spre sfîrşitul lunii ianuarie 2004, moment în care au fost considerate supraevaluate, spune domnul Gherghina, şi au început să scadă. La aceasta s-a adăugat şi influenţa pieţei, aflată în declin.
Acţiunile "Lucent Technologies" au crescut în toată perioada de observaţie, mai abrupt în decursul lunii octombrie 2003 şi la începutul anului 2004, în principal datorită faptului că acţiunile au fost considerate ieftine în comparaţie cu performanţele şi mai ales cu potenţialul companiei.