Garda de Mediu Bistriţa-Năsăud a suspendat activitatea de cercetare a Staţiunii pomicole Bistriţa, în urma sesizării făcute de organizaţia Greenpeace, privind plantarea ilegală a unor pruni modificaţi genetic, informează Rompres. De asemenea, conducerea staţiunii a primit o amendă de 10 milioane de lei vechi, pentru că a derulat un proiect de cercetare prinvind bolile apărute la prun, fără a avea acordul Ministerului Mediului, conform Ordonanţei de Guvern 49/2000, a declarat şeful Gărzii de Mediu, Elena Nistor.
Ancheta desfăşurată de Grada de Mediu, în colaborare cu Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud, a arătat că la Bistriţa au fost plantaţi 57 de pruni modificaţi genetic, în 1996, care făceau parte dintr-un experiment derulat în colaborare cu un institut de cercetare din Franţa. Directorul staţiunii, Ioan Platon, a declarat că este vorba doar de 10 pruni, care au fost aduşi la Bistriţa numai în 2003. Experimentul a fost extins şi puieţii prunilor aduşi în urmă cu nouă ani au fost plantaţi într-o seră specială, dar conducerea staţiunii neagă că ar fi comercializat prunele obţinute sau că s-ar fi produs polenizare între prunii modificaţi genetic şi cei normali.
Primii pruni aduşi la Bistriţa se află pe un lot experimental de 0,14 hectare, înconjurat de o livadă de meri. Activitatea de cercetare a fost suspendată pînă la intrarea în legalitate, dar, dacă acest lucru nu se întîmplă în maximum şase luni, ea va fi sistată definitiv.