ACTUALIZARE SUA, Marea Britanie şi Franţa au atacat ţinte din Siria

D.I.
Internaţional / 14 aprilie 2018

SUA, Marea Britanie şi Franţa au atacat ţinte din Siria

Actualizare 12:10 Preşedintele CE după atacul lansat de SUA, Marea Britanie şi Franţa în Siria: Folosirea armelor chimice "nu este acceptabilă în nicio circumstanţă"

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a publicat un comunicat în care susţine că folosirea armelor chimice "nu este acceptabilă în nicio circumstanţă", referindu-se atacul lansat de SUA, Marea Britanie şi Franţa în Siria, scrie The Guardian.

"Noaptea trecută, Franţa, Marea Britanie şi SUA au răspuns printr-un atac militar coordonat la atacul chimic atroce efectuat de regimul sirian împotriva civililor în Duma pe 7 aprilie", se arată în comunicat.

Juncker reafirmă poziţia Comisiei Europene care susţine că folosirea armelor chimice nu este acceptabilă în nicio circumstanţă şi trebuie condamnată în cel mai puternic mod.

"Comunitatea internaţională are responsabilitatea să identifice şi să tragă la răspundere pe cei responsabili de un atac cu arme chimice", afirmă Juncker în comunicat.

(V.D)

-----

Actualizare 11:20 Ministrul Apărării din Marea Britanie despre intervenţia militară din Siria: "A fost o misiune de succes"

Ministrul Apărării din Marea Britanie, Gavin Williamson, a declarat pentru BBC că patru avioane militare de tip RAF Tornado au participat în atacurile asupra Siriei şi că primele evaluări arată că misiunea a fost una "de succes".

Williamson a declarat că decizia de a lansa raidurile aeriene a fost luată în cadrul unei întâlniri de joi a guvernului britanic. "Cu toţii am văzut imaginile cu bărbaţi, femei şi copii inocenţi care sufereau", a precizat el.

(V.D)

-----

Actualizare 10:50 Rusia: Peste 100 de rachete au fost lansate în Siria în operaţiunea occidentală; ''un număr semnificativ'' au fost interceptate

Statele Unite şi aliaţii lor au lansat peste 100 de rachete asupra Siriei, iar ''un număr semnificativ'' dintre ele au fost interceptate de forţele siriene, a transmis sâmbătă Ministerul Apărării rus, citat de AFP.

"Peste 100 de rachete de croazieră şi rachete aer-sol au fost lansate de Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa de pe mare şi din aer asupra unor obiective siriene militare şi civile", a precizat ministerul într-un comunicat citat de agenţia oficială de presă RIA Novosti.

"Un număr semnificativ" dintre aceste rachete au fost doborâte de apărarea aeriană siriană, a adăugat Ministerul Apărării rus.

Statele Unite au lansat în noaptea de vineri spre sâmbătă, împreună cu Marea Britanie şi Franţa, atacuri asupra unor obiective în Siria, susţinând că au atacat în special unităţi de producţie de arme chimice de care, conform Occidentului, ar dispune regimul lui Bashar al-Assad.

(V.D)

--------

Rusia: Astfel de acţiuni nu vor rămâne fără consecinţe

SUA, Marea Britanie şi Franţa au atacat sâmbătă dimineaţă mai multe zone din Siria care se presupune că ar avea legătură cu armele chimice pe care regimul sirian este acuzat că le-a folosit împotriva civililor din Duma în urmă cu o săptămână. Rusia a transmis că "astfel de acţiuni nu vor rămâne fără consecinţe".

"O operaţiune comună cu Franţa şi Marea Britanie este în curs", a anunţat într-un discurs preşedintele SUA Donald Trump.

"Suntem pregătiţi să susţinem acest tip de răspuns până când regimul sirian va înceta să utilizeaze agenţi chimici interzişi", a adăugat Trump, conform news.ro.

Premierul britanic Theresa May a confirmat implicarea Regatului Unit, spunând că nu a existat o alternativă la folosirea forţei, dar precizând că loviturile aeriene nu au legătură cu "o schimbare de regim".

Şi preşedintele Franţei Emmanuel Macron a confirmat participarea ţării sale la operaţiunile din Siria.

"Zeci de bărbaţi, femei şi copii au fost masacraţi cu arme chimice" a declarat el, referindu-se la atacul de la Duma şi adăugând că "linia roşie a fost încălcată".

Lângă capitala siriană Damasc au fost auzite explozii.

Pentagonul a precizat că Rusia nu a fost notificată în legătură cu operaţiunile militare.

În cadrul unui briefing la Pentagon. generalul Joseph Dunford a precizat care au fost cele trei ţinte lovite: un centru de cercetare din Damasc despre care se crede că ar avea legătură cu producţia de arme chimice şi biologice, un depozit de arme chimice la vest de Homs şi un depozit de echipamente pentru armele chimice şi un important centru de comandă tot de lângă Homs.

Brtianicii au vizat cel de-al doilea obiectiv anunţat de generalul Dunford, respectiv un depozit de arme chimice la vest de Homs, unde de fapt se crede că s-ar afla precursori pentru arme chimce, conform Ministerului Apărării.

Televiziunea de stat din Siria a anunţat că au fost doborâte mai multe rachete. Secretarul Apărării James Mattis a declarat însă că SUA nu a suferit pierderi în cadrul operaţiunii.

Rusia a transmis o declaraţie prin ambasadorul în SUA în care avertizează că "astfel de acţiuni nu vor rămâne fără consecinţe".

"Un scenariu predefinit a fost pus în aplicare. Suntem din nou ameninţaţi. Am avertizat că astfel de acţiuni nu vor rămâne fără consecinţe. Întreaga responsabilitate pentru ele revine Washingtonului, Londrei şi Parisului", a afirmat ambasadorul.

-------------

Echipa OIAC îşi începe misiunea în Siria

Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) anunţase că o misiune specială de anchetă se afla în drum către Siria şi că va începe să ancheteze presupusul atac chimic de la Duma începând de astăzi, relatează The Associated Press.

Echipa OIAC va încerca să stabilească dacă au fost folosite şi ce fel de substanţe chimice au fost folosite în atacul din weekendul trecut, a anunţat joi într-un comunicat organizaţia, cu sediul la Haga.

Occidentalii atribuie forţelor preşedintelui sirian Bashar al-Assad atacul din weekend de la Duma. Damascul şi Moscova resping aceste acuzaţii.

Pe de altă parte, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a discutat cu omologul său rus Vladimir Putin despre ultimele evoluţii din Siria şi au convenit să rămână în contact strâns, au declarat joi oficiali turci.

Cei doi lideri au discutat la telefon după ce Erdogan a anunţat că va discuta cu Putin despre modalităţi de a pune capăt "masacrului chimic" din Siria.

Erdogan a criticat atât Statele Unite, cât şi Rusia, pe care le-a acuzat că "se bazează pe puterea lor militară" şi că transformă Siria într-un "teren de luptă corp la corp virtual".

El a subliniat că relaţiile tradiţionale ale Turciei cu Occidentul şi relaţiile tot mai puternice cu Rusia şi Iranul nu reprezentă un obstacol pentru Ankara în a le arăta erorile pe care le comit.

De asemenea, Alianţa Nord-Atlantică (NATO) a îndemnat joi Rusia şi Iranul să se asigure că unor observatori internaţionali şi unui personal medical li se oferă acces la locul şi în zona presupusului atac chimic din Siria.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat pentru presă că, în afară de preşedintele Bashar al-Assad, Alianţa vrea ca "susţinătorii (regimului) Iranul şi Rusia să facă acest lucru posibil - să permită unor observatori internaţionali, dar şi o asistenţă medicală în zonă".

Stoltenberg a precizat că aliaţii din NATO se consultau cu privire la modul în care să răspundă presupusului atac chimic.

"Este important ca cei vinovaţi să dea socoteală", a subliniat Stoltenberg

Activişti din opoziţia siriană şi medici afirmă că peste 40 de persoane au fost ucise într-un presupus atac chimic, în weekendul trecut, la Duma, la acea vreme ultima enclavă rebelă în Ghouta de Est. Guvernul sirian a respins aceste acuzaţii.

Armata rusă a anunţat că forţele guvernamentale au preluat controlul asupra oraşului Duma.

Rusia a avertizat Statele Unite şi pe aliaţii acestora să nu-şi asume un rol de "poliţist mondial" prin represalii faţă de ceea ce Moscova denunţă drept acuzaţii false cu privire la recurgerea la armament chimic în Siria.

Liderii occidentali nu au autoritatea să fie "anchetatori, procurori şi călăi", a declarat o purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

Ea a catalogat drept false acuzaţiile potrivit cărora forţe siriene au comis atacul chimic, însă a aprecoat că este necesar ca OIAC să ancheteze în acest sens.

Rusia le va asigura securitatea acestor observatori, a anunţat Zaharova.

Ea a îndemnat de asemenea la o detensionare a situaţiei şi a avertizat Occidentul să se gândească atent înainte să întreprindă orice acţiune.

Un consilier al liderului suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, Ali Akbar Velayati, şi-a exprimat speranţa ca forţele siriene "să respingă ocupanţii americani" din nord-estul Siriei, după ce acestea recuceresc celelalte zone din ţară de la rebeli.

Velayati a anunţat joi, la Damasc, că a vizitat Ghouta de Est miercuri, şi a catalogat preluarea controlului asupra periferiei din estul capitalei siriene drept una dintre cele mai importante victorii în cei peste şapte ani de război civil.

Iranul este un aliat regional-cheie al lui al-Assad şi a trimis mii de militari şi membrii ai unor miliţii să susţină forţele siriene.

Velayati şi-a exprimat speranţa ca provincia Idleb, aflată în mare parte sub controlul unor combatabţi din Al-Qaida, să reprezinte următoare victorie a forţelor guvernamentale.

Forţele lui al-Assad ar trebui, apoi, să lanseze o ofensivă la est de Eufrat, unde se află forţe kude împreună cu susţinătorii lor americani, a îndemnat el.

"Noi sperăm ca măsuri majore şi extinse să fie întreprinse mai târziu în vederea eliberării acestei zone şi respingerii ocupanţilor americani", a declarat Velayati .

Ameninţările occidentale cu atacuri contra Siriei, ca represalii faţă de presupusul atac chimic la Duma, au la bază "minciuni" şi vizează să submineze recenta avansare a forţelor în apropiere de Damasc, a denunţat preşedintele sirian Bashar al-Assad.

Statele Unite şi aliaţii lor ameninţă cu o acţiune militară, în urma presupusului atac chimic din weekend, pe care-l atribuie forţelor guvernamentale, soldat cu peste 40 de morţi şi peste 500 de răniţi, potrivit unor activişti din opoziţie şi medici. Damascul a respins aceste acuzaţii.

Occidentalii se dezlănţuie după ce-au pierdut "pariul" pe forţele opoziţiei în Ghouta de Est, la periferia Damascului, a denunţat joi al-Assad.

Ameninţările occidentale pun în pericol pacea şi securitatea internaţionale, a apreciat el, iar o acţiune militară va contribui doar la o "destabilizare şi mai mare" a regiunii.

Al-Assad a făcut aceste declaraţii în cursul unei întâlniri cu Ali Akbar Velayati.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Interesant. Rusia a câștigat și runda asta. Să vedem cifrele.

     

    Trump și Mattis... spun că au lansat 2x față de atacul din 2017 când erau 58 de rachete. Deci peste 100, 120 de rachete. 

     

    Rusia confirmă mai sus că peste 100 au fost lansate. 

     

    Toate bune, se cam confirmă. Apoi vin sirienii și spun ... "bre, la noi au cam ajuns vreo 30 din care am dat jos o treime". 

    "According to reports, citing Syrian government sources, some 30 missiles were launched by the US and its European partners. The Syrian air defenses managed to intercept roughly a third of them." 

     

    Ca steagurile lui Caragiale, unde sunt rachetele? Restul până la 100-120? Păi exact așa s-a întâmplat și în 2017. Magic, rachetele "smart" americane au început brusc să pice proaste prin deșert să are nisipul. Încep să bănuiesc că așa s-a întâmplat și acum. Rusia și-a scos navele din portul Tartus și a creat o rețea de blocaj electronic. 

     

     

    "Get ready Russia, because they will be coming, nice and new and 'smart!'" Mr Trump said in his tweet. 

    Mda, răspunsul Rusiei a fost devastator. Rachetele "inteligente" s-a volatilizat în mare, probabil, amețite de bruiajul electronic al rușilor, cei mai buni din lume la acest capitol. 

    1. "s-au volatilizat"

      Va multumim tovarase Cristi C pentru analiza dumneavoastra politica militara. Parca va pricepeti si la economie si fotbal. Cand va apucati de fizica cuantica si microbiologie? Dar de teologie? Va rog sa ne anuntati, sa nu ne luati prin surprindere...

      E prematur să ne pronunța.

      1? din informație ajunge la noi. 

      De unde fotbal, tovarășe Marian? Fabulați? De teologie se preocupă dle Make. Pe mine nu mă interesează în mod public subiectul decât dacă există tâmpiți care cred că trebuie să impună altora cum să gândească: fie fanaticii religioși teroriști orientali, fie fanaticii atei teroriști occidentali.

      De teologie, speculatii financiare, manele si prietenii indieni. 

    vindecati fiintele care sufera!

    ...... oficiali turci de rang înalt de preşedinţie....!!?? 

    Moartea răspândită iintr-o formă justificată sau nu.

    Cine ridică sabia de sabie v-a muri. 

    1. Cam multi de "se crede " si deloc "qui prodest ".Parsivenie curata !

    Pierzatorul in toata afacerea ( la o prima vedere ) ar fi Rusia. De ce ? Simplu: se cede ca nu a reusit sa-si respecte angajamentele fata de Siria cum ca ar apara-o, folosind un scut antiracheta si distruge baza lansarii rachetelor samd. Aviz amatorilor: Protectia "Ursoaicei" nu face doua parale. Si iaca asa se arata lumii ca "Noua incercare a Rusiei de a fi in prim-plan ca "jucator" de talie mondiala si "protector" al celor in "nevoie" a esuat, Rusia facandu-se de ras mai rau ca un bufon.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb