Acuzaţii aduse împotriva Chinei cu privire la coronavirus

B.A.
Internaţional / 6 mai 2020

Acuzaţii aduse împotriva Chinei cu privire la coronavirus

China a evitat să informeze la timp restul ţărilor despre gravitatea focarului de infecţii cu coronavirus pentru a strânge materiale individuale de protecţie din întreaga lume, o mişcare care a dus la epuizarea acestora în multe state de pe glob într-o perioada în care amploarea crizei care urma să vină nu era încă cunoscută. Aceasta este concluzia exprimată de către Department of Homeland Security (DHS) din Statele Unite şi susţinută de rapoarte ale serviciilor de informaţii din alte state. În cazul Canadei, de exemplu, o investigaţie de presă a dezvăluit că ţara nord-americană a cunoscut o reducere dramatică a rezervelor de materiale de protecţie (măşti, combinezoane, soluţii dezinfectante) după ce mai multe asociaţii şi grupuri care au legături cu regimul comunist de la Beijing au cumpărat zeci de tone de materiale de pe piaţa canadiană şi le-au trimis în China în lunile ianuarie şi februarie. Acest lucru a făcut ca, în momentul creşterii cazurilor de pacienţi infectaţi, multe spitale canadiene să nu beneficieze de echipamentele esenţiale în lupta cu coronavirusul.

Un document de patru pagini realizat de DHS, şi citat de Associated Press, afirmă că liderii chinezi au "ascuns intenţionat gravitatea pandemiei de lume la începutul lunii ianuarie" ca să se aprovizioneze cu materiale medicale necesare pentru a răspunde infecţiilor, în detrimentul celorlalte ţări de pe glob. Informaţiile din documentul DHS datat 1 mai au venit în contextul în care în care Administraţia Trump şi-a intensificat criticile la adresa Chinei, secretarul de stat Mike Pompeo afirmând duminică că Beijingul a fost responsabil de răspândirea bolii şi trebuie să fie tras la răspundere.

Analiza DHS, care nu este clasificată, ci marcată "numai pentru uz oficial," afirmă că, în timp ce a minimalizat gravitatea coronavirusului, China a crescut importurile şi a scăzut exporturile de echipamente individuale de protecţie (EIP). Regimul comunist a încercat să acopere acest lucru prin "negarea existenţei unor restricţii la export şi întârzierea furnizării datelor sale comerciale," se arată în document.

Raportul spune, de asemenea, că China a întârziat să informeze Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) că focarul de coronavirus "era o contagiune" pentru cea mai mare parte a lunii ianuarie, astfel încât să poată comanda materiale medicale din străinătate şi că importurile sale de măşti de protecţie pentru faţă, combinezoane şi mănuşi chirurgicale au crescut brusc în acea perioada.

Astfel, în ianuarie, China şi-a crescut importurile de măşti chirurgicale cu 278 la sută, combinezoane chirurgicale cu 72 la sută şi mănuşi chirurgicale cu 32 la sută. Între timp, ţara asiatica şi-a redus exporturile globale la o serie de produse medicale: mănuşi chirurgicale cu 48%, combinezoane chirurgicale cu 71%, măşti pentru faţă cu 48%, ventilatoare medicale cu 45%, kituri pentru intubare cu 56%, termometre cu 53% şi vată şi tampoane cu 58 la sută.

Raportul spune că guvernul chinez a ascuns amploarea acestor eforturi prin contopirea cifrelor comerciale din ianuarie şi februarie, întârziind totodată publicarea datelor comerciale.

Concluziile analiştilor din DHS sunt bazate pe probabilitatea de 95% că schimbările Chinei în ceea ce priveşte comportamentele la importuri şi exporturi să nu fie în limitele normale.

Secretarul de stat Mike Pompeo a părut să confirme raportul într-un interviu acordat canalului ABC News duminică, ca răspuns la o întrebare a jurnalistei Martha Raddatz.

Raddatz a făcut aluzie la "oficiali anonimi din domeniul informaţiilor ... care spun că guvernul chinez a ascuns intenţionat gravitatea COVID-19 de comunitatea internaţională la începutul lunii ianuarie, în timp ce a adunat materiale medicale. În ceea ce priveşte ascunderea (realităţii) la nivel internaţional," a spus ea, "presupun că credeţi că au făcut asta intenţionat pentru a păstra cât mai multe măşti pentru ei înşişi."

Şeful diplomaţiei americane a răspuns: "Putem confirma că Partidul Comunist Chinez a făcut tot ce a putut pentru a se asigura că lumea nu a învăţat în timp util despre ce se petrecea. Există o mulţime de dovezi în acest sens. Unele dintre ele le puteţi vedea în public, nu? Am văzut anunţuri. Am văzut faptul că i-au dat afară pe jurnalişti. Am văzut faptul că cei care încercau să raporteze despre acest lucru - profesioniştii medicali din China - au fost reduşi la tăcere. Au eliminat relatările. Tot feluri de lucruri pe care le fac regimurile autoritare."

Reamintim că China a informat OMS despre focarul de infecţii la 31 decembrie. Beijingul a contactat Centers for Disease Control and Prevention (CDC) din SUA pe 3 ianuarie şi a identificat agentul patogen în mod oficial ca un nou coronavirus la 8 ianuarie.

Oficialii chinezi i-au reprimat pe doctorii care au avertizat despre virus în primele momente şi au minimalizat în mod repetat ameninţarea focarului. Tot mai multe ţări s-au alăturat recent poziţiei Statelor Unite că Beijingul a minţit despre transmisia virusului de la om la om, a cenzurat avertizorii de integritate şi a refuzat să predea probe ale virusului, astfel încât ţările occidentale să poată realiza un vaccin, cerând declanşarea unei anchete internaţionale independente.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Din cate am vazut la stiri toti liderii importanti ai lumii au luat in deradere toate avertismentele chinei pana in momentul in care situatia din propria tara a devenirt foate grava. In loc sa-si recunoasca greselile, acum dau vina pe altii ca nisste copilasi rasfatati. Eu personal ma miram de modul cum se exprimau in mass-media acesti lideri in conmtradictie cu imaginile din china care fara comentarii aratau lucruri foare grave: oameni transportati cu izoleta, strazi si cladiri dezinfectate ca dupa Cernobal, personal medical cu echiopament asemanator cosmonautilor, strazi si orase pustii etc. Numai vazant aceste imagini trebuiau se se apuice de masuri preventive si nu de comentarii hazlii. De ce nu da acum ,mass-media acele comentarii????

    1. Degeaba ar da, prostii tot inocenti vor ramane ,neintelegand ca si pentru chinezi era ceva necunoscut in respectiva perioada .Tot timpul asa zisi smecheri au dat vina pe altii .HITLER a creat suprarasa germana ,acum ni se prezinta suprarasa americana.

      De ce te umfli in pene si le iei mereu apararea chinezilor,rusilor sau iranienilor? Toata lumea stie ca cei care au inceput sa-i acuze pe altii,sa vezi culmea, au fost chiar dictatura comunista de la Beijing! Ati uitat ca la inceput in SUA nu se inregistrau toate cazurile de infectare cu coronavirus,iar atunci China acuza oficial SUA ca ar fi adus ei virusul in Wuhan? Nici macar nu au prezentat dovezi! China va pierde foarte mult pe cale economica!

      Eu sunt proroman. Nu ma intereseaza nici americanii,nici rusii,cu atat mai mult .iranienii Totusi americanii sunt cam belicosi(si uneori mincinosi . Amintiti-va povestea cu armele chimice si de distrugere in masa ale lui SADAM,cand au distrus IRAKUL)

      Si multe alte minciuni gogonate.Acum ii acuza pe chinezi:rade ciob de ciob cand el e facut zob.Eu ii acuz pe chinezi (autoritatile chineze)ca nu au interzis din start traficul si consumul de animale salbatice fiindca in toate cele sunt foarte eficienti.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb