Administraţia Firea a dat în ultimele zile de mandat autorizaţie pentru demolarea a două case şi construirea unui bloc cu 4 etaje

A.P.
Companii / 18 februarie 2021

Administraţia Firea a dat în ultimele zile de mandat autorizaţie pentru demolarea a două case şi construirea unui bloc cu 4 etaje

Administraţia Firea a dat în ultimele zile de mandat autorizaţie pentru demolarea a două case superbe de pe strada Icoanei 2-8, la intersecţia cu strada I.L. Caragiale, vizavi de Şcoala Centrală. În penultima zi de mandat a fost emisă autorizaţie pentru construirea în acest loc a unui bloc de 4 etaje care va adăposti locuinţe la etaje şi spaţii comerciale la parter. Casele se aflau în două zone protejate - Icoanei şi Calderon - ambele cu grad maxim de protecţie, potrivit HotNews.

Pe 1 octombrie 2020, administraţia Firea a dat autorizaţie de demolare pentru toate casele aflate la adresa strada Icoanei 2-8, respectiv frumoasa casă de pe Icoanei colţ cu Caragiale şi cele două case alăturate de pe strada Icoanei.

Pe 27 octombrie, în penultima zi de mandat, administraţia Firea a dat autorizaţie de construire pentru două corpuri de construcţie cu următorul regim de înălţime: două subsoluri, parter, două etaje, iar etajele 3 şi 4 retrase. Proiectul are aviz de la Direcţia pentru Cultură a Municipiului Bucureşti, emis pe 24.09.2020. Elemente decorative din fostele clădiri de la numerele 4-6 şi 8 vor fi integrate pe noua faţadă.

Cele 4 parcele au în total o suprafaţă de 1874 mp şi au fost alipite pe 4 octombrie 2019.

Beneficiarul autorizaţiilor de construire este Homing Downtown SRL, iar biroul de proiectare Avangarde Art Design - arh. Georgeta Gabrea.

Alberto Groşescu, vicepreşedinte ARCEN, a explicat pentru HotNews.ro ce înseamnă demolarea caselor şi construirea în loc a unui bloc pentru zona respectivă.

"Echilibrul arhitectural care caracterizează zona Icoanei este în pericol, mai ales că în ultima perioadă au fost dezvoltate sau urmează să fie dezvoltate şi alte proiecte rezidenţiale care schimbă peisajul urban: imobilul rezidenţial de la intersecţia străzii Pictor Arthur Verona cu Pitar Moş, construit pe locul unei case parter cu grădină şi demolarea casei cu calcan de la intersecţia străzii Pictor Arthur Verona cu strada Dionisie Lupu. Intersecţia dintre străzile Icoanei, Calderon, Caragiale şi Pictor Arthur Verona este un punct important pentru zona Icoanei. Avem, mai întâi, Grădina Icoanei, un parc iconic şi monument istoric, iar vizavi Şcoala Centrală de Fete, monument istoric de valoare naţională proiectat de Ion Mincu şi finalizat în 1890. Amândouă sunt repere definitorii atât pentru zona Icoanei, cât şi pentru ideea de oraş-grădină pe care Bucureştiul o mai are încă în mici enclave.

Demolarea a trei imobile care definesc identitatea zonei şi construirea, în intersecţia mai sus amintită, a unui imobil de sticlă cu patru etaje modifică ireversibil imaginea pitorească şi atmosfera zonei Icoanei şi duce în uitare unul din puţinele lucruri frumoase pe care Bucureştiul le mai are", a explicat Alberto Groşescu.

Icoanei 2-8 face parte din două zone protejate - Icoanei şi Calderon, scrie HotNews.

Regulamentul zonei protejate Icoanei prevede grad de protecţie maxim: se protejează valorile arhitectural - urbanistice, istorice şi de mediu natural în ansamblul lor: trama stradală, fondul construit, caracterul şi valoarea urbanistică; sunt permise intervenţii care conservă şi potenţează valorile existente.

Înălţimea maxim admisă este de maxim 10 m. Peste înălţimea admisă se acceptă realizarea unui singur nivel (3 m) retras la 1,5 m faţă de planul vertical al faţadei. Înălţimea noilor construcţii nu va putea depăşi, totodată, cu mai mult de 3 m înălţimea clădirilor existente învecinate.

Şi zona protejată Calderon are grad maxim de protecţie: se protejează valorile arhitectural - urbanistice, istorice şi de mediu natural în ansamblul lor: trama stradală fondul construit, caracterul şi valoarea urbanistică. Sunt permise intervenţii care conservă şi potenţează valorile existente.

Înălţimea maxim admisă - 16 m, minimum 13 m. Peste înălţimea admisă se acceptă realizarea unui singur nivel (3 m) retras la 1,5 m faţă de planul vertical al faţadei. Înălţimea noilor construcţii nu va putea depăşi, totodată, cumai mult de 3 m înălţimea clădirilor existente învecinate.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. PRIMARIA CAPITALEI ELIBEREAZA AUITORIZATII DE DE DEMOLARE LA CLADIRI ISTORICE SI REFUZA SAU INTARZIE ELIBERAREA ACESTORA LA CLADIRI PARASITE,FARA VALOARE DE PATRIMONIU(VEZI STR.11 IUNIE ,BLVD.MARASESTI PRECUM SI VECINATATI ALE ACESTORA) MAI CONTEAZA LEGEA?

    Arhitectul Georgeta Gabrea nu e sotia arhitectului Sorin Gabrea, un fin cunoscator al modului de eliberare a autorizatiilor de catre primaria Capitalei?! Si Sorin Gabrea cu cine isi inoada coada?! Ei niste oameni de afaceri de succes, noi niste ofticosi...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb