ADMINISTRATORUL JUDICIAR: Trei companii au cumpărat caietul de sarcini pentru preluarea "Moldomin"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Industrie Extractivă / 29 martie 2011

Trei investitori au cumpărat, până în prezent, caietul de sarcini în cadrul procedurii de vânzare prin negociere directă a minelor SC "Moldomin" SA Moldova Nouă. Răzvan Zăvăleanu, managing partner al "RTZ & Partners", administratorul judiciar al "Moldomin", ne-a declarat: "Procedura de vânzare a început pe 26 februarie, iar pe 26 mai vom deschide ofertele financiare şi vom demara negocierile cu investitorul care a oferit cel mai mare preţ. Termenul limită pentru primirea ofertelor este 21 mai. Vineri am discutat cu oficialii Agenţiei Naţionale a Resurselor Minerale, care ne-au confirmat că există posibilitatea legală să cesionăm licenţa. Agenţia va negocia şi semna apoi contractul de concesiune cu câştigătorul negocierilor".

Minele "Moldomin" vor fi, astfel, înstrăinate cu tot cu licenţele de exploatare şi au rezervele de cupru evaluate la circa un miliard de euro. Compania are datorii de circa 50 milioane de euro, în principal către stat. ANAF, principalul creditor, a deschis recent procedura falimentului şi va supraveghea negocierile cu investitorii.

Potrivit domnului Zăvăleanu, exploatările de cupru ale "Moldomin" trebuie să fie preluate de companii puternice, cu experienţă în domeniu, care să continue activitatea minieră cu tehnologie modernă şi în condiţii de siguranţă pentru mediu. În afară de cei trei investitori, minele au fost vizitate şi analizate şi de două companii din Austria şi China.

Ca să fie profitabile, minele de cupru trebuie să suporte investiţii de circa 150 de milioane de euro. Deşi nu toate rezervele pot fi aduse la suprafaţă, investitorii pot obţine, în urma modernizării, un profit de 3-400 milioane de euro având în vedere tendinţele şi cotaţiile de pe piaţa internaţională a metalelor, ne-a mai spus reprezentantul "RTZ & Partners".

Administratorul judiciar a finalizat şi selecţia casei de avocatură care îl va asista în faza de evaluare şi negociere a ofertelor. Firma câştigătoare este "BPV Grigorescu Ştefănică".

De interes din activele "Moldomin" mai sunt doar minele de suprafaţă, cele de adâncime fiind în curs de închidere. Licenţele de exploatare mai sunt valabile 11-12 ani. Potrivit "RTZ & Partners", "Moldomin" a ajuns în faliment din cauza politicii păguboase a statului care a menţinut, după Revoluţie, la un nivel fix foarte scăzut preţurile pentru cuprul extras.

Interesul pentru achiziţia minelor de cupru din ţara noastră este apreciat de specialiştii din domeniu ca fiind foarte ridicat. Recent, compania australiană "ElDore Mining Corporation" Ltd a anunţat că va cumpăra mina de cupru de la Băiţa pentru suma de 15 milioane de euro. Mina a fost închisă anul trecut din cauza lipsei fondurilor pentru investiţii. 2004 a fost pentru Băiţa an de vârf de producţie cu 100.000 de tone.

"ElDore Mining Corporation" vrea să reia producţia la Băiţa sperând să identifice şi zăcăminte rare de mare adâncime. Compania susţine că există indicii de rezerve de cupru, aur, argint, molibden, tungsten, zinc şi plumb.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. S-ar putea ca acesti investitori sa ramana fara mina si cu banii dati. Vremurile sunt nesigure. Mai asteptat dlor!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb