Bursa oferă posibilităţi de finanţare mult mai bune pentru Agroserv Măriuţa decât cele oferite de sistemul bancar, a spus vineri Adrian Cocan, manager de proiect în cadrul companiei ce deţine brandul Lăptăria cu Caimac, în cadrul evenimentului ce a marcat intrarea la tranzacţionare în piaţa AeRO a acţiunilor emitentului (simbol MILK).
Adrian Cocan a spus: "Bursa poate să facă pentru noi ceea ce nu poate să facă banca şi, în cazul nostru particular, nici fondurile de investiţii (...). Pentru noi bursa este importantă deoarece, în România, poţi să iei credite bancare pentru o perioadă limitată de zece ani. Dar, investiţiile în asset-urile (n.r. activele) unei fabrici necesită o perioadă mai lungă. Abia prin anul cinci-şase se ajunge la 70-80% din capacitate şi asta într-o situaţie fericită. Sunt foarte multe companii de producţie care au ajuns la profitabilitatea optimă abia după zece ani. În această situaţie este foarte complicat să te finanţezi doar prin bancă. Şi atunci bursa este opţiunea mult mai bună".
Astfel, mecanismele pieţei de capital oferă companiei Agroserv Măriuţa posibilitatea să îşi continue investiţiile într-un mod agresiv, a spus Adrian Cocan, adăugând că, în acest moment producătorul de lactate lucrează la 35% din capacitatea fabricii.
"În acest moment avem două proiecte. Primul este cel al unei secţii de producţie de unt şi brânză. Al doilea proiect este cel pe care-l finanţăm prin listarea de acţiuni, respectiv o secţie de spălare sticle şi borcane, care să facă parte din sistemul de recuperare şi reutilizare. Nu am fi putut face toate aceste investiţii în lipsa bursei şi în lipsa încrederii investitorilor", a punctat managerul de proiect al Lăptăriei cu Caimac.
În ceea ce priveşte dezvoltarea regională, Adrian Cocan a spus că Agroserv Măriuţa îşi doreşte în primul rând să iasă la export, dar nu ţinteşte dezvoltarea de capacităţi de producţie în alte ţări.
"România are potenţialul de a hrăni o bună bucată din Europa şi ar trebui să dezvoltăm aici ferme şi capacităţi de producţie", a menţionat Adrian Cocan, adăugând: "Ne dorim foarte tare să ieşim la export şi ne dorim foarte tare să îndeplinim toate obiectivele pe care, conservator le-am pus în memorandum, respectiv venituri în jurul valorii de 100 milioane de lei în doi ani şi să multiplicăm EBITDA de şase ori până în 2026".
Procesatorul de lactate a făcut primul pas în piaţa de capital în noiembrie 2020, când a derulat un plasament privat prin care a vândut obligaţiuni denominate în euro, în valoare de 3 milioane euro, tranzacţionate din decembrie 2020 prin Sistemul Multilateral de Tranzacţionare (SMT), sub simbolul MILK25E. Titlurile au maturitatea de cinci ani şi o dobândă fixă de 5,25% pe an.
În luna aprilie a acestui an, compania a derulat un plasament privat prin care a vândut un număr de 431.020 acţiuni la un preţ de 45 lei/acţiune. Plasamentul a fost suprasubscris de 3,6 ori, în total fiind înregistrate subscrieri de aproximativ 70 milioane de lei.
Anul trecut, compania a avut venituri totale de 74,24 milioane de lei, cu 17% peste cele din 2019, în timp ce rezultatul din exploatare a fost o pierdere de 3,46 milioane lei, faţă de un profit de 6,22 milioane lei în anul anterior.
Agroserv Măriuţa a fost înfiinţată în anul 1994 şi până în 2018 a avut exclusiv activităţi agricole, cultură mare (grâu, orz, rapiţă, triticale, porumb, lucernă şi altele, pe o suprafaţă de 3.000 ha) şi fermă de vaci de lapte (cu peste 2.700 animale). Începând cu anul 2018 a pus în funcţiune o fabrică de lactate şi a lansat brandul Lăptăria cu Caimac.
1. Banca nu finanteaza chiar orice vrea dl Cocan
(mesaj trimis de Axxa în data de 25.05.2021, 11:20)
Mai au si niste conditii, uneori nu usor de indeplinit. Pe bursa noastra ...