Adrian Oros, ministrul Agriculturii, este al doilea membru al Cabinetului Orban care va fi evaluat de Parlament în baza unei moţiuni simple introdusă de social-democraţi. Dacă deputaţii urmează să se pronunţe, astăzi, prin vot asupra moţiunii simple depusă împotriva lui Florin Cîţu, ministrul Finanţelor Publice, săptămâna viitoare senatorii vor fi chemaţi să dezbată şi să voteze în plenul camerei superioare a Parlamentului moţiunea simplă depusă împotriva ministrului Agriculturii, document numit "Lenea, minciuna şi incompetenţa ministrului Oros".
Petre Daea, fost ministru al Agriculturii în guvernările PSD din ultimii trei ani, a prezentat motivele pentru care Adrian Oros ar trebui să plece din fruntea ministerului de resort. Daea a susţinut că agricultura se află într-o situaţie extrem de delicată şi că social-democraţii sunt îngrijoraţi, în perspectiva celor declarate de cele trei organizaţii mondiale de specialitate - Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Organizaţia Mondială a Comerţului şi FAO - care atenţionează că după pandemie este posibil sa ne confruntăm cu o lipsă a hranei.
Petre Daea a adăugat: "Este inadmisibil să întrerupi un program în agricultură. Din luna noiembrie, toate programele din agricultură fie au fost blocate, fie au fost întârziate sau li s-au stabilit mecanisme care să îngreuneze activitatea fermierilor. Primul obiectiv avut în vedere de liberali a fost acela de a reteza drumul Casei de Comerţ Agroalimentar Unirea, ce făcea parte din lanţul de valorificare a produselor agricole. Oprind Casa de Comerţ, constituită pe banii statului, i-au paralizat pe micii fermieri, iar acum în primăvară, din cauza lipsei sprijinului financiar, aceştia au aruncat producţia şi foarte mulţi chiar au abandonat planul de cultură".
Fostul ministru al Agriculturii susţine că, în schimb, guvernul PNL şi Adrian Oros au dat frâu liber importurilor, aglomerând piaţa cu produse agro-alimentare din afara ţării.
"Nu am înţeles prezenţa ministrului Oros, la inaugurarea unor hypermarketuri, de exemplu la Carrefour-ul de la Corbeanca. Să înţelegem că facilita intrarea pe piaţă a produselor agro-alimentare din import? Este inadmisibil acest lucru", a afirmat Petre Daea.
El a menţionat că ministrul Adrian Oros este vinovat şi de blocarea principalelor obiective de investiţii publice în domeniul agriculturii, în domeniul irigaţiilor, combaterii grindinii şi stimulării precipitaţiilor. Conform datelor prezentate de Petre Daea, sumele necesare derulării investiţiilor nu au fost prevăzute în bugetul de stat pentru anul în curs.
"În anul 2019 în România erau deschise 48 de şantiere pentru reabilitarea sistemelor de irigaţii. Ele au continuat activitatea, dar guvernul nu a dat niciun leu pentru pornirea altor investiţii. Azi, când ne confruntăm cu seceta gravă în Dobrogea şi sudul Moldovei, ne întrebăm ce e de făcut? Investiţiile în domeniul irigaţiilor trebuie continuate, pentru a mări suprafaţa irigabilă a ţării, ca în 2023 să ajungem la 3 milioane de hectare irigabile în România. În loc să se ocupe de acest lucru, Adrian Oros s-a îngrijit, la intrarea în minister, să pună două cutii de reclamaţii şi sesizări pe palierele clădirii, iar atunci când s-a dus după şase luni în sistemul de irigaţii, s-a rătăcit", a spus Petre Daea, despre succesorul său în fruntea Ministerului Agriculturii.
El a arătat că, în prezent, în ţara noastră există 65 de puncte de lansare a rachetelor antigrindină, că ar fi trebuit în acest an să ajungem la 120 de puncte de lansare, dar lucrările au fost oprite deoarece nu au fost finanţate de la bugetul de stat.
"În locul acestor programe, au introdus analizele, controalele. Nu au făcut nimic şi au controlat ce au făcut alţii. Nu trebuie exclus controlul, dar nu înţeleg de ce s-a oprit execuţia", a arătat Daea.
El s-a referit şi la programele privind cultivarea tomatelor, usturoiului şi creşterii ovinelor care ar fi fost întârziate în aplicare, în acest an, de ministrul de resort, care a iniţiat hotărârile de guvern privind finanţarea acestora mult prea târziu faţă de nevoile fermierilor.
În moţiunea simplă este amintit şi episodul privind demiterea şefului băncii de gene legumicole din Buzău, precum şi modul în care a fost înlăturat iniţial de la conducerea AFIR directorul general Adrian Chesnoiu.
Moţiunea simplă împotriva ministrului Adrian Oros ar urma să fie citită şi dezbătută în şedinţa de plen de luni, 18 mai, a Senatului, iar votul să fie acordat în şedinţa de plen de miercuri a aceleiaşi camere a Parlamentului.
Referitor la seceta care afectează culturile agricole, ministrul Adrian Oros a prezentat, ieri, datele ce reies din raportările făcute de fermieri.
Adrian Oros a arătat: "În acest moment, conform raportărilor fermierilor, avem peste 1,1 milioane hectare de culturi agricole calamitate de secetă. Echipele de constatare a pagubelor provocate de secetă se află în teren, pentru a întocmi documentele necesare fermierilor care sunt dispuşi să întoarcă culturile şi să însămânţeze altceva. Cele mai afectate judeţe sunt Constanţa, cu 416.000 de hectare de culturi calamitate, Tulcea - 129.000 hectare şi Ialomiţa - 123.000 hectare. Ele sunt urmate de Brăila - 97.000 de hectare de culturi calamitate, Buzău - 75.000 de hectare şi Galaţi - 61.000 de hectare. Menţionez că, spre deosebire de acestea din urmă, în judeţele Constanţa şi Tulcea suprafaţa irigată este de numai 13.000 hectare pe judeţ, iar la nivelul întregii ţări irigăm în acest moment 222.134 hectare de culturi agricole".