Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a declarat, astăzi, la o întâlnire cu legumicultori şi cetăţeni din comuna Işalniţa, judeţul Dolj, că în următoarea perioadă trebuie investite sume consistente în strategia de gestionare a apei, precum reparaţiile sistemelor de irigaţii, realizarea unor lucrări de irigaţii în zone degradate care niciodată nu au fost irigabile, prevenirea deşertificării din Programul Naţional de Rezilienţă şi Relansare Economică, pentru a nu mai avea o agricultură meteo dependentă, informează Agerpres.
Oros a mai afirmat şi că, în următoarea perioadă, GAL-urile (grupurile de acţiune locală) vor primi sume importate, deşi în unele GAL-uri "treaba nu prea a funcţionat".
"Prin GAL-uri se finanţau acele activităţi specifice unei anumite zone şi nu se mai intra în competiţie cu alte zone. În unele GAL-uri treaba funcţiona bine, în altele nu prea a funcţionat şi au fost favorizate anumite categorii de persoane. Sigur că trebuie să continuăm cu finanţarea şi prin GAL-uri. În 2024-2020 au fost 640 milioane euro doar pentru GAL-uri, tot din cele 20 miliarde cât a fost anvelopa totală. Şi acum ne propunem să alocăm GAL-urilor o sumă consistentă. Sigur că în aceste grupuri de acţiune locală intră şi administraţiile publice locale şi tentaţia fiecărui primar este de a-şi rezolva şi probleme de infrastructură din aceşti bani, deşi peste 1,1 miliarde euro au fost bani doar pentru infrastructura rurală, stradală, şcolară. Acum când scriem ghidurile, va trebui să corectăm acest lucru", a spus Oros.
Acesta a reafirmat că s-a făcut o analiză a nevoilor şi până la sfârşitul anului trebuie definitivat Programul Naţional Strategic.
"Sigur că aşteptăm încă semnale de la Bruxelles care sunt foarte importante. Ei pretind ca 30% din toată anvelopa (de circa 20 miliarde euro - n.r.) să o folosim pentru măsuri de climă şi mediu. Or dacă ne referim numai la ce s-a întâmplat anul acesta, trebuie să investim în aceste măsuri care ne influenţează şi viaţa, dar şi producţia", a mai afirmat ministrul Agriculturii la întâlnirea cu legumicultorii din Işalniţa.
Aceştia au solicitat schimbarea modalităţii de comercializare a legumelor în pieţe, pentru că nu rezistă la temperaturi de 50 de grade. De asemenea, au cerut construirea unui depozit şi amenajarea unui spaţiu de 300 metri pătraţi cu climatizare, gen hipermarket, unde oamenii să vină, să poată degusta produsele şi apoi să cumpere.
"În felul acesta s-ar putea controla şi calitate şi nu ar mai fi trafic aglomerat în zona pieţelor din Craiova, unul dintre motivele pentru care oamenii nu vin la piaţă, în condiţiile în care parcarea din Craiova este una dintre cele mai scumpe din ţară: 3 lei/o jumătate de oră", a spus unul dintre legumicultori.
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a participat, luni dimineaţa, la o întâlnire cu legumicultori şi cetăţeni din comuna Işalniţa, judeţul Dolj, alături de Ştefan Stoica - preşedintele PNL Dolj, Alexandru Gîdăr - candidatul PNL la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Dolj, Nicolae Giugea - candidatul PNL la Primăria Craiova, ministrul Tineretului şi Sportului - Ionuţ Stroe şi candidatul PNL la Primăria Işalnita, Paul Alin Dragu.